Jak funguje OpenStack a šest důvodů, proč v něm mít cloud

Ve světě IT existuje mnoho open source projektů a další vznikají denně. Jen některé z nich se ale vypracují na úroveň, kdy je začnou respektovat i velké mezinárodní firmy a korporace. Třeba jako Linux, který se z projektu jednoho člověka vyšvihl na systém, který má obrovskou podporu odborníků, laiků a firem. Nedávno jej dokonce začali používat pro některé specifické úkoly i odborníci v prakticky „konkurenční“ firmě, Microsoftu. Podobně je na tom cloudová platforma OpenStack, která po celém světě pomáhá řídit stále další výpočetní cloudy. Používá ji stále více velkých firem, včetně gigantů typu Intelu či PayPalu. Od některých lidí si vysloužila přezdívku „král cloudu“. Co to ale vlastně OpenStack je? A jaké jsou jeho hlavní přednosti pro firmy, které by na něm chtěly provozovat cloud?

Openstack je nadějná cloudová platforma.
JIŘÍ HANÁK
  • JIŘÍ HANÁK

  • 02. 11. 2015
  • 8 min čtení
Zkopirovat do schránky

OpenStack: Pro mnoho adminů nejlepší přítel, pro jiné nepochopené monstrum

OpenStack má pověst komplikovaného monstra. Podobá se bájné Medúze – aby se o něm člověk něco dozvěděl, musí se na něj podívat blíže. Pak ale může u některých firem nastat zkamenění, protože jsou přehlceny informacemi a možnostmi. A ve strachu z komplikovanosti firmy někdy před ním utíkají a dál šíří jeho legendu.

Přitom je velmi jednoduché ho popsat.

OpenStack je cloudová platforma, která zajišťuje rozdělování virtualizované výpočetní kapacity.

Znamená to, že má pod kontrolou zdroje cloudu či datacentra.

U klasického fyzického serveru je velký problém, když narazíte na nedostatek hardwarového výkonu. Řešit to lze prakticky jen přidáním nového hardwaru nebo přikoupením dalšího serveru. To ale většinou není příliš efektivní – zatímco jeden server nevyužije všechny své systémové prostředky a budou mu takříkajíc „přebývat“, druhý může jet naplno a ještě mu bude výkon chybět.

To lze řešit virtualizací. Nad fyzické servery přibude hypervizorHypervizorHypervizor umí virtualizovat hardware do izolovaných virtuálních strojů.více, který prostředky přerozděluje virtuálním serverům. Je to efektivnější, ale administrátorům a vývojářům aplikací tím přibývá další práce. Zvlášť pokud je hypervizorů více. Pak může být docela problematické všechno spravovat.

Do tohoto modelu OpenStack přidává další vrstvu. Při jeho používání příliš nezáleží na tom, jaké servery a hypervizory pod ním běží. Zdroje abstrahuje – všechny prostředky přiřazuje do takzvaných poolů, rezervoárů, odkud pak mohou čerpat všechny virtuální instance.

Komplexní systémy je díky tomu mnohem snadnější řídit. Stačí OpenStacku říct „dej mi virtuální stroj“ a už není třeba řešit, na kterém clusteru nebo fyzickém stroji poběží.

Kromě toho má ale ještě další výhody. Tady je šest nejdůležitějších.

Oproti cloudu založenému na jiných technologiích má OpenStack také rychlejší spin-up time, tedy dobu potřebnou na spuštění virtuálního stroje.

1) Škálování je snadnější než dřív

Škálovatelnost nebo také flexibilita je důležitý argument pro adopci cloudu. Je to zjednodušeně možnost přizpůsobit své výpočetní kapacity tomu, jak náročný je konkrétní úkol. Navštěvuje vaši webovou stránku v určitou hodinu o tisíce lidí více? Potřebujete nárazově zpracovat intenzivní operace? Nebo spravujete online aplikaci, která je oblíbená v určitou denní dobu? Kde by fyzický server mohl ztratit dech, tam dokáže cloud držet krok a dávat virtuálnímu serveru stále další prostředky.

OpenStack tento proces ale ještě dále usnadňuje. Je připravený na to, že aplikace budou chtít škálovat, a to oběma směry. Zároveň počítá s tím, že infrastruktura nemusí být vždy dostupná a některé její části mohou občas selhat.

Administrátorům přitom zjednodušuje práci. Kupříkladu tvorba dalších instancí je v takovém cloudu otázkou okamžiku. Stejně tak jejich zrušení, pokud nejsou potřeba nebo nefungují správně.

Pokud si firma pořídí cloud běžící na OpenStacku, má zaručeno, že bude zvládat její rychle se měnící požadavky.

Nezáleží přitom, zda chce firma provozovat instancí pět nebo pět tisíc. OpenStack zvládne vše stejně dobře.

Chcete vlastní cloud přesně na míru?

Cloud běžící na platformě OpenStack už v MasterDC nenabízíme, ale vybrat si můžete z přichystaných sestav kvalitního VMware cloudu, který vyhovuje i těm nejnáročnějším zákazníkům.

Mám zájem o cloud

2) Cloud zcela ovládnete díky automatizaci

OpenStack nabízí administrátorům mocné nástroje, díky kterým je správa cloudu mnohem snazší. Spoustu úkonů se správou spojených je možné automatizovat.

Jeho aplikační programové rozhraní či API umožňuje kompletní ovládání cloudu z dalších programů. Díky tomu je možné například vyvinout vlastní aplikaci, která si v případě potřeby dokáže spustit další virtuální stroj.

To znatelně usnadňuje vývoj specifických programů. Díky přátelské API je vývoj rychlejší a v konečném důsledku také levnější.

3) Otevřená platforma umožňuje pružně reagovat

Jednou z největších výhod OpenStacku je právě fakt, že se jedná o otevřenou platformu. Jelikož je zdrojový kód volně přístupný, mohlo se do vývoje zapojit obrovské množství vývojářů z celého světa a přispět tak svou expertizou ke společnému projektu.

Také díky tomu není OpenStack dítě jedné firmy, která by na něm kvůli nedostatku konkurence mohla rýžovat. Přestože se řada výpočetních behemotů kalibru Intelu, IBM či Dellu do vývoje zapojuje, své produkty na platformě mohou přinést i menší firmy.

Systém funguje velmi podobně jako právě u Linuxu. Tam existuje velké množství distribucí, z nichž každá má trochu jiné vlastnosti, všechny přitom vycházejí ze společného základu.

Řada firem vyvíjí vlastní verze modulů pro OpenStack, které pak nabízejí svým klientům. Zatímco „základní“ zdrojový kód je zdarma dostupný, tyto distribuce už jsou zpravidla placené. Takové prostředí podle odborníků přispívá k inovaci – všichni mají na začátku stejné podmínky, tak se jedině mohou snažit vyvinout a klientům nabídnout lepší produkt než konkurenti.

Díky otevřenosti kódu může každý OpenStack vyzkoušet. Pokud nedělá přesně to, co od něj lidé potřebují, mohou požadovanou funkcionalitu doplnit sami a sdílet ji s ostatními vývojáři. Na rozdíl od klasického modelu proprietárního softwaru s uzavřeným kódem není nutné čekat na to, až zareagují jeho vývojáři – naprogramovat si vlastní řešení může kdokoliv a kdykoliv. Tím je možné posouvat cloudová řešení rychle kupředu.

Vývoj se tak pohybuje svižně. Nadace OpenStack Foundation, která projekt sdružuje, vydává jeden velký update za půl roku. Nedávno vyšla už dvanáctá verze platformy s označením Liberty.

4) Benefit rozsáhlé komunity: rady, dokumentace a zkušenosti

Díky tomu, že je OpenStack otevřená platforma, má mnoho uživatelů a vývojářů po celém světě. Podobně jako u Linuxu se ale u něj podařilo něco, o čem většina open source projektů sní.

Vybudovala se kolem něj obrovská komunita.

Podle nejnovějších výsledku přispělo k vývoji zatím přes čtyři a půl tisíce vývojářů.

Jaké firmy používají OpenStack?

Mezi firmami používající OpenStack je zastoupeno nejvíce společností přímo z IT. Kromě nich si jej ale oblíbily firmy téměř ve všech oborech, včetně filmového průmyslu, pojišťovnictví nebo výroby.

To je pro administrátory obrovská výhoda, která stále narůstá. Když narazí na problém, je velká šance, že už se s ním dříve potýkal také někdo jiný. Řešení tak může být velmi snadno dostupné. Buď ve formě stále se rozšiřující dokumentace, nebo zodpovězeného dotazu na portálu Ask OpenStack.

Komunita kromě toho pořádá pravidelná setkání po celém světě, kde si vývojáři a administrátoři také mohou předávat zkušenosti.

Podobně jako u Linuxu to také nevypadá, že by nadšení komunity mělo někdy opadnout.

5) Výhoda pro firmy: Řešení OpenStack cloudu na klíč

OpenStack si díky volně dostupnému kódu může na vlastním hardwaru rozjet prakticky každý. Jak ale upozorňuje řada pozorovatelů, spouštění této infrastruktury nemusí být úplně jednoduché. Jsou k tomu potřeba experti, ale právě těch zatím není na pracovním trhu dostatek, takže jsou vyvažování zlatem.

Proto je nejlepším řešením pořídit si OpenStack cloud takříkajíc „na klíč“. Všechny komplikované procesy spojené se spuštěním platformy tím odpadají, protože se o ně postarali odborníci poskytovatele služby.

Cloud pak zvládnou spravovat i administrátoři, kteří s tímto systémem ještě nemají žádné zkušenosti. Časem, až se v něm více rozkoukají, si mohou platformu poskládat sami od píky.

Toto řešení je obzvláště výhodné pro menší firmy. Jejich už tak dost vytížení administrátoři nebudou mít s přechodem do cloudu běžícího na OpenStacku téměř žádnou práci. Firma přitom může rychle čerpat z výhod této platformy.

6) Cena rozhoduje. Cloud na OpenStacku pořídíte levně

Cloud stále někteří lidé považují za drahou a náročnou záležitost. Ve skutečnosti to tak vůbec být nemusí.

Na platformě OpenStack ho lze totiž pořídit velmi levně.

Vybudovat si cloud na OpenStacku od úplného začátku není jednoduché. Někteří odborníci doporučují takový postup jen větším firmám, které mohou na jeho stavbu a vývoj přiřadit rovnou tým lidí.

Pro menší a středně velké společnosti ale také existuje možnost, jak čerpat z výhod OpenStacku. Právě zmíněným pronájmem hotového cloudu od poskytovatelů.

Odpadají díky tomu náklady na vývoj, konfiguraci a sestavení platformy. Pokrývá je poskytovatel, kterému se rozpočítají mezi všechny jeho zákazníky.

Díky tomu mají koncoví klienti možnost získat funkční OpenStack cloud velmi levně. Například Master Internet jej nabízí dokonce už za 260 korun měsíčně – tedy zhruba za cenu jednoho oběda v restauraci pro dva lidi.

Je někde háček? Pro zákazníky ne

Je OpenStack dokonalý?

Zatím ne. Ale neustále na něm pracuje spousta lidí a snaží se ho k tomuto cíli přiblížit.

Jak poukazují někteří odborníci, OpenStack má i slabiny. Třeba to, že jeho model nutí zapojené firmy spolupracovat na vývoji kódu, ale zároveň i konkurovat si nabízenými moduly. Nebo fakt, že postavit takový cloud není úplně jednoduchá záležitost.

Přínosy OpenStacku ale mnohonásobně převažují nad jeho slabinami a platforma tak získává stále větší podporu mezi firmami, poskytovateli, vývojáři a administrátory.

Výše zmíněné problémy navíc žádná firma vůbec řešit nemusí – v modulech ani zprovoznění OpenStacku se její administrátoři nemusí ani trochu orientovat. Celou infrastrukturu dostanou už připravenou tak, aby ji mohli rovnou začít používat. Pokud byste cloud na OpenStacku chtěli, ale zatím váháte, nejjednodušší je si ho prostě vyzkoušet. Objednaný bude za pár minut, takže brzy můžete zkoušet, co vlastně dokáže.

Vyzkoušejte cloud od MasterDC

V Master Internet si můžete objednat cloud běžící na kvalitní VMware technologii už od 341 Kč. U cloudu garantujeme 99,99% dostupnost a možnost účtování po dvacetivteřinových intervalech.

Líbil se vám článek? Ano / Ne