Cloud hosting: 7 věcí, na které si dát pozor

Přemýšlíte o využití cloud hostigových služeb a rozhodujete se, do kterého datacentra zamíříte? Prošli jsme za vás nabídky cloudů předních českých poskytovatelů, abychom zjistili, které informace v nich uvádí, a poradíme vám, na co si dát při výběru cloudu pozor.

Cloud hosting vám usnadní práci.
MICHAELA GRYGAŘÍKOVÁ
  • MICHAELA GRYGAŘÍKOVÁ

  • 11. 06. 2019
  • 8 min čtení
Zkopirovat do schránky

Přemýšlíte o využití cloud hostigových služeb a rozhodujete se, do kterého datacentra zamíříte? Prošli jsme za vás nabídky cloudů předních českých poskytovatelů, abychom zjistili, které informace v nich uvádí, a poradíme vám, na co si dát při výběru cloudu pozor.

Na začátek je dobré ujasnit si, v čem se liší cloud hosting od virtuálních serverů VPS. Kromě ceny je rozdíl především ve vysoké dostupnosti, která cloud charakterizuje. V praxi to znamená, že jsou všechny technologie, na kterých cloud běží, redundantní RedundanceRedundance znamená nadbytek oproti nezbytně nutnému. V IT nejčastěji jako zdvojení HW/datvícea celé řešení je tedy bezpečnější a odolnější vůči výpadkům. Redundance napájení, konektivity nebo disků v diskovém poli (RAID) je pro každý cloud samozřejmostí, ať už ji poskytovatelé ve svých nabídkách přímo zmiňují nebo ne. U VPS vám poskytovatel nemůže vysokou dostupnost zaručit, protože řešení není plně redundantní. Tomu odpovídá i nižší cena.

A teď už přejděme k výběru toho pravého cloudu pro vás. Hlavní věc, která zajímá každého nakupujícího, je jednoznačně cena. Ať už se snažíte ušetřit nebo je pro vás naopak vysoká částka známkou kvality, věnujte vždy pozornost tomu, co kalkulovaná cena zahrnuje. Zatímco někteří poskytovatelé do uvedených cen započítávají i nadstandardní služby jako zálohování nebo garantovaný výkon disků, jiní za základní cenu nenabízejí nic navíc a každou další doplňkovou službu si musíte připlatit. Na které věci si dát při výběru cloudu pozor?

1. Diskové pole

U diskového pole by vás neměla zajímat jen jeho celková kapacita, ale i další ukazatele, podle kterých můžete zhodnotit kvalitu cloud hostingového řešení.

Zaměřte se na to, zda provozovatel cloudu v serverech využívá starší mechanické disky (SAS, SATA), nebo rychlejší SSD disky, které jsou zároveň odolnější vůči poruchám. Více o tom, v čem SSD disky překonávají mechanické, se můžete dočíst v našich dřívějších článcích na toto téma.

Nezapomínejte, že u diskového pole je důležité znát také jeho výkon udávaný v jednotkách IOPS IOPSIOPS udává kolik vstupních a výstupních operací zvládne zařízení zpracovat za sekunduvíce(Input-output Operations Per Second), které vyjadřují kolik vstupních a výstupních operací (input/ output operations) zvládne zařízení provést za jednu sekundu. Hodnota uvedená v IOPS vám v podstatě řekne, jaká je reálná rychlost úložiště, a někteří poskytovatelé ji přímo smluvně garantují.

Chcete zaručeně kvalitní cloud?

V Master Internet si vyberete cloud na míru a my vám zaručíme jeho 99,99% dostupnost (SLA), nonstop podporu našich adminů a nabídneme celou řadu doplňkových služeb.

Cloud hosting

2. Ochrana před útoky

Ochrana před nejrůznějšími typy hackerských útoků je dnes nutností. O tom, jak fungují DDoS útoky a jak se před nimi chránit, se můžete dočíst v článku Anti-DDoS ochrana aneb Proč jen firewall nestačí. Datacentra nabízí několik možností, jak se před nimi chránit – ať už v ceně nebo za příplatek.

Základním stavebním prvkem ochranné architektury je firewall, který kontroluje a filtruje síťový provoz a je schopný zachytit útoky na známé chyby i DoS útoky. V nabídkách datacenter se můžete setkat jak s klasickými softwarovými variantami firewallu, tak i s hardware firewallem, který má tu výhodu, že nezatěžuje provoz serveru.

Před síťovými útoky typu DDoS, na které základní firewall nestačí, vás ochrání anti-DDoS řešení. Anti-DDoS ochrana je nutná především pro ty společnosti, které jsou závislé na nepřetržitém provozu cloudu. Například v Masteru data našich zákazníků chráníme hardwarovým DDoS štítem Radware Defense Pro, který odfiltrovává nežádoucí provoz v reálném čase a uživatelé tak narušení ani nezaznamenají.

Jak firewall, tak anti-DDos mohou být součástí uváděné ceny, jindy máte možnost je zvolit jako doplňkovou službu. V tom případě ale počítejte, že se základní cena navýší. Někteří poskytovatelé do celkové ceny za anti-DDoS kromě fixní částky započítávají i cenu za tok dat. Ten v případě silného útoku může dosahovat až několik TB, a cena se tak může výrazně prodražit.

Firewall vs. Anti-DDoS. Proč je důležité chránit se oběma způsoby?

Jednoduše řečeno, každý typ ochrany je navržený pro jiný typ útoku. Zatímco firewall detekuje a odráží jednotlivé neautorizované pokusy o přístup, anti-DDoS chrání server před legitimními požadavky, které přichází v masivní vlně v jeden okamžik.

V případě DDoS útoku nedokáže firewall server ochránit, protože velké množství legitimních požadavků ho zahltí. Naopak anti-DDos ochrana nedokáže rozlišovat a blokovat neautorizované pokusy o přístup.

3. Zálohování

Správné hostingové řešení se neobejde bez záloh a ani cloud není výjimkou. Ačkoli jsou data na diskových polích ukládána redundantně, nejedná se o zálohu jako takovou. Ne všichni poskytovatelé ale zálohování automaticky nabízí v rámci nakonfigurovaných sestav cloudů, což výrazně ovlivňuje výslednou cenu.

Většinou si zálohování můžete navolit jako doplňkovou službu podle svých vlastních potřeb, v případě komplexnějších sestav už může být přímo součástí kalkulované ceny. Někteří poskytovatelé cloud hostingu nabízí i zálohování do geograficky oddělené lokality, které data bezpečně zachová i v případě velkých živelních katastrof.

Zálohování vs. Vysoká dostupnost

Zálohování vs. Vysoká dostupnost

Nepleťte si pravidelné dloudodobé zálohování s technologiemi, které zajišťují vysokou dostupnost cloudu. Jaký je mezi nimi rozdíl?

RAID (Redundant Array of Independent disks) značí, že disková pole jsou uspořádána tak, aby byla redundantní. V principu jde o spojení několika disků do jednoho svazku, který se navenek tváří jako jeden pevný disk. Technologie RAID zvyšuje dostupnost dat tím, že se obsah zaznamenává na více disků současně a v případě výpadku jednoho z nich se pracuje s kopií, která je ihned k dispozici.

Synchronní replikace je proces zaznamenávání produkčních dat současně na dvě oddělená disková pole umístěná na různých místech v datacentru. V případě poškození jednoho úložiště, zůstanou data uchována v druhém úložišti.

Site Recovery je služba, která v sobě zahrnuje připravenou celou záložní infrastrukturu  v geograficky oddělené lokalitě, aby v případě nefunkčnosti celé primární infrastruktury (například živelní katastrofa), cloud mohl běžet dál z jiné lokality.

Kromě klasického zálohování se u cloudu můžete setkat i s pojmem snapshot backup. Jedná se o automatické ukládání kopií celého systému k určitému času. K takto uložené kopii stavu systému je možné se vrátit a zvrátit tak poslední změny. Předností služby je spolehlivost, rychlost a konzistence dat v rámci jednoho daného okamžiku. Obnova dat se zkrátí z hodin na minuty.

4. Nonstop podpora

To, že kvalitní, nonstop dostupná podpora je k nezaplacení, vám potvrdí všichni uživatelé cloudu, kteří už museli řešit nečekaný problém, ať už šlo o hackerský útok nebo technický zádrhel. Pokud chcete být připraveni, vybírejte si cloudové řešení u společnosti, kde se můžete na support kdykoli obrátit.

Největší rozdíl je v podpoře poskytované českými a zahraničními hostingovými providery. Velkou výhodou většiny českých poskytovatelů je možnost komunikovat se supportem přímo telefonicky a v češtině. Doba řešení problémů se tím výrazně urychlí. U velkých zahraničních společností je naopak téměř nemožné problémy řešit jinak než přes tikety nebo e-mail, pokud si nepřiplatíte tučnou částku za prémiovou podporu.

5. Administrace

V ceně cloudu samozřejmě hraje zásadní roli i to, zda se rozhodnete jej spravovat sami, nebo jej svěříte do rukou zkušeným administrátorům datacentra, kteří se o běh cloudu kompletně postarají a aktivně budou řešit všechny vzniklé problémy. Ačkoli se cena za managed cloud může zdát na první pohled vysoká, ve výsledku se rozhodně vyplatí, protože zkušení administrátoři se postarají o to, aby běh vašeho systému byl bezproblémový, čímž vám ušetří spoustu času.

I v případě, že se rozhodnete o cloud starat sami, můžete uvítat možnost připlatit si za výjimečný zásah administrátora, kterou některá datacentra poskytují. Cena za takový zásah se nezapočítává do ceny cloudu, ale účtuje se zvlášť po provedení zákroku – je proto dobré si tuto částku zjistit.

6. Smlouva a platby

Jak poznáte, že to poskytovatel se sliby myslí vážně? Podle smluvní garance. Pokud se datacentrum na svých stránkách chlubí 99,99% dostupností služby, ale chybí označení SLA (service-level agreement), náhrady v případě výpadku se nemusíte domoci.

Nabízené cloud hostingové služby se liší i způsobem placení. Zatímco někteří poskytovatelé vyžadují platbu na celý rok dopředu, jinde platíte měsíčně nebo stylem pay-as-you-go, kdy je kromě drobného paušálu účtován jen ten výkon, který jste opravdu spotřebovali (v Masteru nabízíme tuto možnost v rámci služby Živý server).

7. Renomé poskytovatele

Ačkoli tento bod uvádíme až na závěr, ve skutečnosti by měl být tím prvním, který při výběru cloudu zvážíte. Ověřený poskytovatel s profesionálním datacentrem je totiž zárukou kvalitních cloudových služeb.

Podle čeho se při posuzování kvality datacentra řídit? Zejména se zaměřte na to, jaké jméno má vybraný poskytovatel v IT komunitě, jaká je jeho historie a jaké jsou zkušenosti zákazníků s jeho službami. V tom vám mohou pomoci třeba uveřejněné nebo i osobní reference. Ačkoli i certifikace a standardy datacentra jsou důležité, nenechte se jimi uchlácholit – nezřídka se stává, že se jimi firmy chlubí neoprávněně. Ukazatelem kvality může být i spolupráce poskytovatele s renomovanými dodavateli hardware a software.

Datacentra MasterDC

  • Provozujeme datová centra MasterDC v Praze a Brně.
  • Jsme držitelem celé řady certifikací, účastníme se bezpečnostního projektu Fénix a mezi naše zákazníky patří společnosti Prima, AAA Auto nebo Rohlík.cz.
  • Všechna naše disková pole běží v all-flashStorage all flashStorage all flash je diskové pole, které obsahuje pouze flash úložiště (SSD).více konfiguraci na SSD discích.
  • Náš cloud hosting je postavený na moderních Dell EMC technologiích s využitím virtualizační platformy VMware.
  • Smluvně garantujeme 99,99% dostupnost cloud hostingu a nabízíme hned několik možností placení (ročně, pololetně, měsíčně nebo dle reálného využití v rámci služby Živý server).

U MasterDC máte záruku kvalitního cloudu

V Master Internet nabízíme kvalitní cloudová řešení pro malé i velké zákazníky. A protože si za kvalitou stojíme, všem uživatelům smluvně garantujeme 99,99% dostupnost, technický zásah do hodiny a nonstop podporu. Naše cloudy běží na kvalitních technologiích Dell s virtualizací VMware a ovládat je můžete z intuitivního rozhraní vCloud DirectorVMware Cloud DirectorPlatforma Cloud Director umožňuje nasazení, automatizaci a správu virtuálních strojůvíce.

Líbil se vám článek? Ano / Ne