Neznámá telefonní čísla a jak je ověřit

Procento nevyžádaných hovorů se v Česku každoročně zvyšuje. Identifikovat podvodné nebo telemarketingové číslo na první pohled přitom není jednoduché. Nechtěným telefonátům se můžete vyhnout ještě předtím, než je přijmete. Možností je hned několik.
Muž se rozčiluje kvůli nevyžádanému hovoru.
JESSICA RUGGIRELLO
  • JESSICA RUGGIRELLO

  • 12. 05. 2020
  • 4 min čtení
Zkopirovat do schránky

„Dobrý den, dovolujeme si vás upozornit, že v rámci zkvalitnění našich služeb může být hovor monitorován.” Asi nikdo tuto větu v telefonu neslyší rád. Telemarketing, výzkumy a podvody všeho druhu – to vše může čekat na druhé straně telefonátu od neznámého čísla.

Podobné typy hovorů nejenže člověka okrádají o čas, ale mnohdy mohou vyjít i pěkně draho. Útočníci totiž očekávají, že budete na zmeškané číslo volat zpátky. Potvrzuje to i mluvčí Českého telekomunikačního úřadu, Martin Drtina, v článku na iRozhlas.cz. Nejčastěji se podle jeho slov jedná o africké a exotické země, kde jsou ceny odchozích hovorů násobně vyšší. Obvykle se pohybují v řádech desetikorun za minutu.

Je hovor v rozporu se zákonem?

V průběhu roku 2018 vešla v platnost zákonná norma o ochraně osobních údajů. Ta se bohužel nevztahuje na marketingové hovory. Alespoň ne v plné míře. Pochybní obchodníci mají stále k dispozici seznamy telefonních čísel z doby před GDPR. Z těchto zásob často čerpají a na majitele čísel útočí agresivními obchodními praktikami. Jedná se o nemorální postup, který ale není protizákonný.

Proti velkému množství marketingových telefonátů je však možné podniknout několik kroků a eliminovat je. Pro začátek uveďte své číslo ve veřejném seznamu s dodatkem, že si nepřejete být kontaktováni za účelem nabízení obchodu nebo služeb. Úřad pro kontrolu osobních údajů ve svém dokumentu rovněž doporučuje si zjistit, odkud kontakt telefonní číslo získal.

Zakročit můžete okamžitě

Zvláště vysoký je počet nedůvěryhodných telefonátů u podnikatelů a bonitních zákazníků různých služeb. Jejich čísla jsou totiž přístupnější. Poskytovatelé a vývojáři si to uvědomují stejně dobře jako fakt, že podniknout výše zmíněné kroky může být časově náročné.

Jak se před neznámými telefonními čísly začít bránit hned?

  • Nevyžádané číslo zablokujte přímo v telefonu;
  • před přijetím hovoru si číslo ověřte pomocí vyhledávače;
  • nainstalujte si aplikaci, která bude vše dělat automaticky.

Většina telefonů disponuje funkcí blokování vybraných čísel. Do takzvaného blacklistu je možné dát všechna čísla, která nechcete, aby se vám dovolala. Má to ale háček. Je potřeba nejprve vědět, že se jedná o nevyžádané číslo. To znamená, že hovor musíte přijmout, projít si nepříjemnou zkušeností a teprve potom dané číslo zablokovat. Ideální by tedy bylo vědět, že se jedná o obtěžující či dokonce nebezpečný hovor ještě předtím, než na něj odpovíte. K tomu slouží vyhledávače telefonních čísel.

Co je to za číslo? Pomůže vyhledávač

V dnešní době již existují široké globální databáze nahlášených a blokovaných telefonních čísel. Do nich získáte přístup pomocí vyhledávačů. Například vyhledávač BlockSpamCalls.com kolektuje více než 20 milionů podvodných, telemarketingových a obecně podezřelých telefonních čísel.

Printscreen z webu BlockSpamCalls.com – vyhledávání volajícího

BlockSpamCalls se jednoduše ovládá a dostupný je zdarma na internetu. Stačí do něj zadat číslo, ze kterého hovor přišel, a vyhledávač odpoví, jestli je bezpečné zavolat zpátky, či nikoli. Pokud objevíte nového „spammera”, můžete jej do databáze přidat. Pomůžete tak ostatním. Tato metoda je ideální, pokud vám opakovaně volá stejné číslo nebo máte zmeškaný hovor a nevíte, zda volat zpátky.

Telemarketingových a podvodných čísel jsou však tisíce a není ve vašich možnostech si je všechny ručně vyhledat a zablokovat. Pokud jste osoba, která dostává větší množství nevyžádaných hovorů, bude se vám hodit něco efektivnějšího a pohodlnějšího. Pro automatizaci jednotlivých procesů doporučujeme vyzkoušet aplikaci na blokování nevyžádaných hovorů.

Jak zjistit telefonní číslo pomocí aplikace?

Do svého smartphonu si můžete stáhnout aplikace prakticky na vše. Jsou tu od toho, aby nám jeho každodenní používání co nejvíce usnadnily a zpříjemnily. Aplikace pro blokování hovorů si kladou za cíl ochránit svého uživatele před nevyžádanými a nebezpečnými hovory.

Jak aplikace funguje?

Každý příchozí hovor od neznámého čísla aplikace porovnává se svou širokou databází. Na displeji pak hned zobrazí, jestli je hovor podezřelý, nebo bezpečný. Můžete jej díky tomu s klidným srdcem přijmout, nebo odmítnout. Nastavení aplikace navíc umožňuje škodlivá telefonní čísla rovnou ignorovat. Nebudete tedy ani vědět, že vám volala.

Vyzkoušejte třeba aplikaci Numbo, která přesně tyto funkcionality nabízí. Ostatní hovory přitom nijak neovlivní. Uložená čísla se vám stále bez problému dovolají. Momentálně je dostupná pro iPhone, verze pro Android bude ale brzy k dispozici.

Mobilní aplikace Numbo

Chraňte se před podvodnými a obtěžujícími telefonními čísly. Vyhledávejte je na webu, blokujte je ve svém telefonu nebo si stáhněte aplikace, která to vše udělá pohodlně a automaticky za vás. Ušetříte si díky tomu nejen čas, ale dost možná ulehčíte i svojí peněžence.

Autorkou článku je marketingová specialistka vývojářského studia MasterAPP.

Líbil se vám článek? Ano / Ne