Administrace serveru odborníky pomáhá šetřit firmám čas i peníze

Administrace serveru je pro bezproblémový chod firemní IT infrastruktury klíčová. S neustálým technologickým pokrokem ovšem vzrůstají i nároky na administrátory. Zaměstnávat vlastní IT odborníky bývá zpravidla drahé a pro firmy je tak ideální variantou outsourcovat administraci serveru externím specialistům. Ušetří tak čas, peníze a získají know-how, díky kterému mohou svou IT infrastrukturu posunout o úroveň výše.

Vytahování disku ze serveru.
JAN MŮČKA
  • JAN MŮČKA

  • 13. 02. 2020
  • 6 min čtení
Zkopirovat do schránky

O firemním IT platí, že dokud se něco nepokazí, tak je prakticky neviditelné. Problém nastává až ve chvíli, kdy „spadne“ server, uniknou citlivá data nebo se ztratí důležité dokumenty. Velká část firem si stále ještě řeší veškerou IT infrastrukturu po své vlastní ose a v tom lepším případě s interním IT specialistou. Standardy a nároky se ale neustále posouvají, bezpečnostní rizika se zvyšují a spravovat vlastními silami server v komůrce vedle kanceláře je proto neefektivní a velmi riskantní jak z ekonomického, tak právního pohledu.

Řešením je administraci serveru přenechat odborníkům z kvalitního datacentra. V článku jsme se proto podrobně zaměřili na výhody využívání serverů z datacenter i na přínos administrace takových serverů kvalifikovanými odborníky s dlouholetými zkušenostmi.

Vlastní server v kancelářích vs. server v datacentru

Nakoupit si vlastní hardware je samo o sobě nákladné, a to obzvlášť pokud bereme v úvahu, že se IT technologie vyvíjí stále rychleji, a ještě včera špičková technologie, může být za 5 let zastaralý kus železa.

Velkou výhodou, zejména pro startupy a firmy, které očekávají významný růst, je flexibilita IT infrastruktury umístěné v datacentru. Je totiž mnohem jednodušší pronajmout si další servery nebo navýšit jejich kapacitu, než kupovat nový vyhovující hardware každých pár let. A také naopak – pokud nějaký projekt nevyjde, je zase snazší službu odhlásit, než prodávat použitý hardware.

Pro výkonný server je také nutné vybrat vhodné umístění, a to hned ze dvou důvodů. V prvé řadě by se mělo jednat o bezpečné místo s adekvátním chlazením, aby se server nepřehříval. To by mohlo vést nejen k požáru, ale i ke snížení výkonu a životnosti serveru. Druhým důvodem je jejich nepříjemná hlasitost. Je proto vhodné, aby nebyly v blízkosti zaměstnanců firmy, kterým by mohlo monotónní hučení vadit. Při překročení hranice 80 dB, což není pro servery nic neobvyklého, mají zaměstnanci dokonce nárok na příplatky nebo zkrácení pracovní doby, protože budou podle zákoníku práce spadat do některé z rizikových kategorií.

Myslet je třeba i na elektřinu. Pokud jste menší firma nebo startup, pravděpodobně nebudete mít tak velkou spotřebu, a tím pádem nedosáhnete na lepší cenu za kWh jako datacentra. Bát se navíc nemusíte ani výpadku proudu nebo internetu. Kvalitní datacentrum by totiž mělo standardně nabízet duální napájení a dvojitou konektivitu, které výrazně eliminují nebezpečí výpadku elektřiny nebo internetového připojení.

Managed servery od 1 374 Kč/měsíc

Zbavte se starostí o firemní servery a svěřte je profesionálům z Masteru s bohatými zkušenostmi. V naší nabídce najdete řešení přímo pro vás – ať už potřebuje základní administraci, nebo pokročilejší správu cloudu či dedikovaného serveru.

Více o službě

Profesionální administrace serveru vás zbaví mnoha starostí

Zaměstnávat vlastního specializovaného administrátora serveru se v mnoha případech zkrátka nevyplatí. Mnohem efektivnější je administraci serveru outsourcovat na tým administrátorů z datacenter, a to hned z několika důvodů.

Je důležité si uvědomit, že administrace serverů je specifická oblast IT, která se neustále vyvíjí. Dobrý administrátor se proto musí neustále učit a sledovat nejnovější trendy, aby zajistil bezproblémový chod serveru. Profesionální administrátoři o všech novinkách a aktualizacích vědí, a když jim něco náhodou unikne, dozví se to od svých kolegů.

Další nespornou výhodou týmu profesionálních administrátorů je, že se věnují správě několika serverů najednou. Mají tak více zkušeností, díky čemuž dokáží řešit nečekané problémy rychleji a efektivněji než interní IT specialista.

Mimo to mají široký přehled v oblasti zabezpečení serverů, kterou u nás v Masteru považujeme za jednu z hlavních priorit. Jedná se například o ochranu před DDoS útoky, které způsobují firmám nemalé ztráty, ať už kvůli samotné obraně nebo ušlým ziskům. Kapitolou sama pro sebe je pak profesionální zálohování, díky němuž se nemusíte bát ztráty firemních dat, která by mohla být fatální a v důsledku způsobit existenční problémy vaší firmy. V Masteru nabízíme i zálohování dat do dvou geograficky oddělených lokalit (Brno a Praha), čímž eliminujeme riziko ztráty dat i v případě poškození celého serveru v některém z našich datacenter.

V neposlední řadě je nutné zmínit i zastupitelnost. Pokud využíváte služeb administrátorů z našeho datacentra, můžete si být jistí, že je váš server ve dne v noci pod drobnohledem a v případě jakýchkoliv problémů dojde k okamžitému zásahu podpory nebo administrátora. Nemusíte tak řešit, kdo se bude o servery starat mimo pracovní dobu nebo o dovolené interního IT specialisty.

Administrace serveru aneb Managed služby od MasterDC

V Masteru máme více než dvacetileté zkušenosti v oboru a především stabilní tým zkušených administrátorů – polovina z nich s námi spolupracuje už přes 3 roky a třetina dokonce déle než 6 let. Správa virtuálních nebo fyzických serverů, cloudu, ale i složitějších a komplexních řešení je jejich denní chleba, a proto budou vaše data v těch nejlepších rukou.

Vybrat si můžete ze dvou typů administrace:

Managed Lite

  • Základní balíček vás oprostí od starostí s instalací a údržbou serveru a software.
  • Administrátoři se postarají o pravidelné bezpečnostní updaty a záplaty.
  • Nabídka software, který je možné na server nainstalovat, je omezená.
  • V ceně je ovládací panel ISPmanager, který umožňuje zákazníkovi samostatně se serverem provádět základní operace, ke kterým není potřeba kontaktovat administrátory.
  • Požadavky týkající se správy administrátoři provádí pouze během pracovní doby.
  • Řešení administrátorských požadavků na úrovni standardních služeb jako je webserver, mailserver a běžné systémové zásahy (nestandardní požadavky po individuální domluvě).
  • V ceně administrace je i zálohovací prostor 25 GB.

Managed Enterprise

  • Pokročilá administrace zahrnuje nadstandardní péči našich administrátorů – v ceně balíčku jsou tři hodiny jejich práce na přání a kontaktovat je můžete kdykoli.
  • Na server lze nainstalovat v podstatě jakýkoliv software, který si bude zákazník přát.
  • Navíc budete chránění profesionální hardwarovou antiDDoS ochranou, kterou jinak nabízíme jako doplňkovou službu.
  • V ceně je zálohovací prostor o velikosti 100 GB.
  • Možnost komplexních administrátorských zásahů, pokročilé služby, clusterová řešení apod.

Kromě profesionálních služeb administrátorů nabízíme také nejmodernější technologie. Servery, na kterých provozujeme managed služby, jsou osázené procesory Intel Xeon nejnovější generace. Druhá generace procesorů má výrazně vylepšený výkon a my díky tomu můžeme zaručit velkou rychlost a výkonnost každé sestavy.

Řešení v naší správě běží tradičně na Dell serverech, se kterými máme výbornou zkušenost už dlouhá léta, nově ale některé dedikované servery provozujeme i na Foxconn serverech, které mají skvělý poměr ceny a výkonu. Navíc je můžeme po domluvě osázet rychlými NVMe disky, díky kterým je celý proces přenosu dat nesrovnatelně rychlejší než u SATA rozhraní.

Líbil se vám článek? Ano / Ne