Administrátoři doporučují: 10 webů, které se vyplatí sledovat

Kde najít nejnovější informace ze světa IT a sledovat aktuální trendy? Na to jsme se zeptali těch nejpovolanějších. Administrátorů MasterDC.

10 webů
PETRA RŮŽKOVÁ
  • PETRA RŮŽKOVÁ

  • 16. 08. 2023
  • 4 MIN ČTENÍ
Zkopirovat do schránky

Pokud znáte ty správné zdroje, můžete se v dynamickém světě informačních technologií snadno udržet v obraze. S pomocí našich administrátorů jsme proto sestavili seznam deseti webů, odkud můžete čerpat IT novinky a zajímavé know-how.

1. The New Stack

Platforma The New Stack je určena uživatelům, kteří se zabývají správou a vývojem software. Návštěvníci zde najdou novinky týkající se DevOps, cloudu nebo umělé inteligence. Autoři se ve svých článcích nezaobírají pouze technickými aspekty jednotlivých technologií, ale také jejich kulturním a environmentálním dopadem.

Platforma nabízí rozmanitý obsah zahrnující články, rozhovory, analýzy nebo e-booky. Pokud dáváte přednost audiovizuálnímu obsahu, můžete si pustit některé z mnoha podcastů a videí. Například podcast o tom, zda se v důsledku příchodu umělé inteligence blíží konec programování nebo jak ochránit softwarový dodavatelský řetězec.

2. WUG Czech republic

Zkratka WUG (Windows User Group) představuje Skupinu uživatelů systému Windows. Jedná se o občanské sdružení, které spojuje profesionály využívající produkty společnosti Microsoft, zejména operační systém Windows. Cílem sdružení je tyto profesionály propojovat, umožňovat jim výměnu zkušeností a vzdělávat se. WUG uskupení působí celosvětově a jeho česká odnož funguje od roku 2004.

Členové sdružení WUG jsou dobrovolníci, kteří mimo své pracovní povinnosti pravidelně pořádají vzdělávací semináře, konference a přednášky. Akce probíhají ve dvanácti českých městech a jsou zdarma přístupné i široké veřejnosti. Z většiny událostí se pořizují záznamy, které jsou ke zhlédnutí na webových stránkách sdružení.

Rozšiřujeme tým administrátorů

Buďte součástí MasterDC. Máte zkušenosti se správou serverů, síťovými technologiemi a líbí se vám práce na velkých projektech? Pak by vás to u nás mohlo bavit.

Ozvěte se nám

3. Stack Overflow

Pro programátory představují technologická fóra užitečný zdroj, kde mohou zlepšovat své schopnosti a získávat nejnovější know-how. Jedním z takových nástrojů je veřejné fórum Stack Overflow. Fórum obsahuje přes 50 milionů otázek a odpovědí pokrývající technologická témata od programovacích jazyků, databázových systémů až po cloudové technologie. Díky své věcnosti a rychlosti odpovědí patří Stack Overflow k jednomu z nejpopulárnějších webů pro programátory a vývojáře.

4. LWN

Následující tipy zaujmou zejména uživatele Linuxu a open-source. První z nich je web LWN neboli Linux Weekly News. Tento web je v linuxové komunitě považován za jeden z nejrelevantnějších zdrojů informací a novinek. Čtenáři oceňují především jeho technickou odbornost, objektivitu a věcnost. Pod články probíhají navazující diskuze, do kterých přispívají i nejvýznamnější vývojáři Linuxu.

Platforma LWN využívá model předplatného, v rámci kterého mají odběratelé přístup ke všem článkům ihned po zveřejnění. Předplatné je rozděleno do čtyř úrovní, přičemž to základní začíná na 9 dolarech za měsíc. Ostatním uživatelům se obsah odemkne týden po jeho publikaci.

5. How To Forge

Další užitečný tip pro uživatele open-source představuje portál HowToForge. Ten nabízí praktické a jednoduché návody týkající se Linuxu a jeho disitribucí, správy serveru a dalších programů s otevřeným kódem. Návody jsou zde psány komunitou technologických nadšenců i IT profesionálů. Web je tak vhodný pro všechny úrovně uživatelů, od začátečníků po pokročilé. Aby byl obsah platformy co nejaktuálnější, dochází k pravidelným updatům jednotlivých návodů.

6. Storage Review

K získávání informací o hardwarových produktech může posloužit web Storagereview. Ten se zabývá testováním a analýzou datových úložišť a souvisejících technologií. Storagereview je známý svými podrobnými recenzemi a detailní analýzou technických vlastností produktů. K co nejpřesnějším výsledkům využívají odborníci ze Storagereview speciální laboratoř, která umožňuje provádět testy spolehlivosti, výkonu nebo spotřeby. Pro lepší orientaci jsou recenze rozděleny do dvou kategorií, a to pro běžné spotřebitele a podniky.

7. ServeTheHome

S výběrem serverových technologií může pomoci web ServeTheHome. Tento portál poskytuje analýzy a recenze v oblasti serverů, úložišť a sítí. K vybraným recenzím Servethehome tvoří také videa, která jsou ke zhlédnutí na kanále Youtube. Kromě toho se autoři zaměřují na DIY projekty (Do It Yourself) spojené s tvorbou vlastních serverových konfigurací a úpravami hardware a software.

8. The Hacker News

K získávání novinek ze světa kybernetické bezpečnosti doporučujeme sledovat jeden z nejvyhledávanějších zdrojů informací v této oblasti, portál The Hacker News. Dozvíte se zde nejnovější zprávy o kybernetických útocích, zranitelnostech a ochraně dat. Kromě bezpečnostních témat se web věnuje aktuálním technologickým trendům a softwarovým i hardwarovým novinkám. The Hacker News je velice aktivní na sociální síti Twitter, kde poskytuje aktuální zpravodajství o kybernetických událostech.

9. KrebsonSecurity

Kybernetické útoky pohledem investigativního novináře? Seznamte s Brianem Krebsem, bývalým reportérem The Washington Post a autorem blogu KrebsonSecurity. Krebs se ve svých článcích zabývá konkrétními útoky, které podrobuje hloubkové analýze a hodnotí jejich celospolečenský dopad. Na útoky nahlíží také perspektivou pachatelů a snaží se vysvětlit jejich motivaci a postupy. Díky své novinářské minulosti a méně technickému způsobu psaní je obsah článků srozumitelný i pro běžné uživatele.

10. Yellow-Bricks

Závěrečným tipem našich administrátorů je blog Yellow-Bricks. Ten se věnuje tématu virtualizace, zejména technologiím společnosti VMware. Autorem blogu je Duncan Epping, odborník v oblasti cloudových technologií, virtualizace a hyperkonvergované infrastruktury. Svým čtenářům Epping poskytuje návody a tipy k VMware produktům, sdílí své zkušenosti s provozem virtualizačních technologií a komentuje aktuální trendy.

Líbil se vám článek? Ano / Ne