AlmaLinux OS jako alternativa k CentOS: V čem se liší od konkurence?

AlmaLinux je open source operační systém, který vznikl jako jedna z alternativ k CentOS 8. Mezi jeho největší výhody patří snadné nasazení a silná vývojářská komunita. Kdo stojí za jeho vývojem a co svým uživatelům nabízí?

IT Engineer in Datacentre
JAN MŮČKA
  • JAN MŮČKA

  • 06. 01. 2022
  • 5 min čtení
Zkopirovat do schránky

Článek jsme 30. 8. 2023 aktualizovali. Na toto téma vyšel navazující článek, ve kterém přibližujeme, proč jsme jako hlavní distribuci managed serverů vybrali operační systém Debian.

Operační systém CentOS kopíroval verze Red Hat Enterprise Linux (RHEL), aniž by obsahoval licenčně chráněné prvky Red Hatu. CentOS Project však na konci roku 2020 oznámil ukončení vývoje CentOS 8 a postavil tak své uživatele před zásadní otázku: „Za co tento operační systém vyměnit?”.

„Očekávali jsme, že se postupem času objeví různé varianty, jak CentOS 8 adekvátně nahradit. Z možných alternativ se nám nejvíce zamlouvá AlmaLinux, který od ledna začínáme nasazovat i našim zákazníkům managed serverů,” uvedl Martin Žídek, technický ředitel MasterDC.

VPS s OS AlmaLinux

Pořiďte si virtuální server s KVM virtualizací a operačním systémem AlmaLinux. Technické parametry si můžete zvolit přesně podle vašich představ.

Nabídka VPS

Mezi další linuxové distribuce kopírující nově vydané verze RHELu patří například Rocky Linux, za jehož vývojem stojí spoluzakladatel CentOS Gregory Kurtzer. Alternativou je také Oracle Enterprise Linux, který má sice placenou podporu, ale samotný kód je bezplatný open source.

Další možností je přechod na CentOS Stream, na jehož vývoj se chce CentOS Project soustředit, a proto ukončil práci na CentOS 8. CentOS Stream je postupně vydávaná distribuce, která implementuje aktualizace RHEL ještě před oficiálním vydáním. Výhodou je rychlejší testování změn. Pro mnohé je však odrazující nejistota, zda může být takto aktualizovaný OS dostatečně stabilní a spolehlivý.

Kdo za OS AlmaLinux stojí?

Společnost CloudLinux začala krátce po oznámení ukončení podpory CentOS 8 pracovat na vývoji bezplatného OS AlmaLinux, jenž by CentOS nahradil. CloudLinux už dlouhou dobu vyvíjí komerční forkForkFork je výraz pro alternativní větev původního projektu (např. u SW či kryptoměn)více CentOS – CloudLinux OS. Ten si za více než 10 let existence oblíbilo tisíce firem, včetně společnosti Dell Technologies. CloudLinux má tak bohaté zkušenosti s vytvářením a údržbou forků linuxových distribucí.

První stabilní verze OS AlmaLinux spatřila světlo světa 30. března 2021 a odpovídala RHEL 8.3, s níž byla binárně (1:1) kompatibilní. U této příležitosti byla rovněž založena AlmaLinux OS Foundation, která projekt převzala. Společnost CloudLinux bude nadále podporovat vývoj operačního systému finančně, a to příspěvkem ve výši 1 milionu dolarů ročně.

Na projektu AlmaLinux se rozhodlo podílet i několik dalších významných IT společností, jež přislíbily spolupráci minimálně do roku 2029. Právě do tohoto roku měla původně trvat i podpora CentOS.

Operační systém AlmaLinux 8.3 vyšel 147 dní po uvedení RHEL 8.3 (11. listopadu 2020), tak velká prodleva však byla dána tím, že se projekt teprve rozjížděl. U letošní květnové verze 8.4 byla bezplatná AlmaLinux distribuce k dispozici po 8 dnech od vydání RHEL a poslední verze 8.5 z listopadu 2021 dokonce již po 3 dnech.


Srovnání operačních systémů AlmaLinux a CentOS. Zdroj: Youtube

AlmaLinux a jeho technologie

Při přechodu z jedné distribuce na druhou se často stává, že je nasazení komplikované a zdlouhavé. To ovšem není případ AlmaLinuxu, jehož velkou výhodou je jednoduchá instalace a přechod z CentOS, či jiných forků RHEL, za použití jednoho příkazu.

Jádro operačního systému AlmaLinux je, stejně jako jádro u CentOS, psané v programovacím jazyce C. Oba systémy také používají podobné technologie i uživatelské rozhraní.

Například pro správu balíčků je využíván RPM Package Manager, který je standardem v celé řadě linuxových distribucí. Pravidelné updaty pak zajišťuje nástroj DNF (Dandified YUM). Ten se stará o stahování nových balíčků, porovnává je s již nainstalovanými balíčky a zajišťuje plynulou aktualizaci operačního systému.

AlmaLinux a CentOS mají rovněž stejné výchozí uživatelské rozhraní. Využívají technologii Bash pro klasický příkazový řádek a GNOME Shell k zajištění grafického rozhraní.

Komunita a transparentnost

Slovo „alma” znamená ve španělštině „duše”. Zakladatelé projektu AlmaLinux zvolili toto označení, aby vyjádřili poctu linuxové komunitě. V podobném duchu se nese i vývoj a politika AlmaLinuxu, v níž je zřetelná snaha zapojit a transparentně informovat co nejširší počet vývojářů i uživatelů.

AlmaLinux OS Foundation se také zavázala, že jejich operační systém bude vždy zdarma a open source. Členové komunity by se také měli čím dál více zapojovat do klíčových rozhodnutí ohledně směřování projektu, své místo by měli mít i ve správní radě nadace.

Kompletní kód i s návodem na nasazení je veřejně dostupný na GitHubu. Najít zde lze i dlouhý výčet odkazů na dokumentaci, repozitáře, komunikační kanály komunity a další zdroje. Transparentní jsou rovněž i zápisy z proběhlých schůzí rady nadace, stejně jako navrhované body programu pro nadcházející schůze.

AlmaLinux jako náhrada za CentOS

S koncem roku 2021 přišel i konec podpory klasického CentOS. Pro AlmaLinux to znamenalo příliv nových uživatelů a šanci potvrdit svůj potenciál. Důvodem k optimismu je silná vývojářská komunita s bohatými zkušenostmi z linuxových distribucí. K dobru lze přičíst i deklarovanou podporu partnerů až do roku 2029 nebo snadný přechod z různých forků RHEL.

Ve srovnání s CentOS vychází AlmaLinux lépe v rychlosti vydávání nových verzí. Zatímco CentOS 8.4 vyšel se zpožděním 16 dní, stejná verze AlmaLinuxu měla jen poloviční zpoždění. U dřívějších verzí měl CentOS 8 zpoždění ještě větší – například u verze 8.1 to bylo 71 dní nebo u verze 8.2 42 dní.

Na trhu „alternativ za CentOS” je navíc relativně velká konkurence. To tlačí vývojáře těchto forků k tomu, aby nezůstávali pozadu a nabízeli svým uživatelům co nejlepší produkt.

Tento závazek chtějí komunity vývojářů držet i navzdory změnám v přístupnosti zdrojového kódu, které Red Hat zveřejnil v červnu 2023. Pro AlmaLinux to znamená odklon od plné kompatibility s RHEL. Další alternativa k CentOS – Rocky Linux – si chce binární kompatibilitu zachovat.

Líbil se vám článek? Ano / Ne