Debian OS pro managed služby. Proč měníme hlavní distribuci?

Zdrojový kód RHEL od teď jen přes CentOS Stream – to je červnové prohlášení Red Hatu. Otázka plné kompatibility klonů RHEL zůstává nejistá, proto v MasterDC přecházíme na léty prověřený Debian OS. Celou situaci přehledně shrnujeme v článku.

Debian OS pro managed služby
VERONIKA JAKUBOVÁ
  • VERONIKA JAKUBOVÁ

  • 30. 08. 2023
  • 4 min čtení
Zkopirovat do schránky

Když CentOS v prosinci 2020 oznámil ukončení vývoje, testovali jsme v MasterDC několik alternativ pro naše managed servery a jako nejlepšího nástupce vyhodnotili AlmaLinux. Rovněž 1:1 kompatibilní distribuci k Red Hat Enterprise Linux (RHEL). V červnu 2023 ale Red Hat změnil politiku a rozhodl se svůj zdrojový kód dále poskytovat výhradně přes zákaznický portál.

Plně kompatibilní klony RHEL tak mají svázané ruce licenčními podmínkami, které nepovolují opětovné zveřejňování kódu. Distribuce typu AlmaLinux proto o svou kompatibilitu buď přijdou, nebo zcela změní strategii a přístup k vývoji. Situace okolo Red Hatu zůstává i dva měsíce od oznámení nejasná. „Po dlouhých diskuzích a pečlivém zhodnocení aktuálního dění jsme se rozhodli upustit od snahy provozovat klony RHELu a postupně přejít na léty prověřený Debian. Ten je stále plně v rukách vývojářské komunity a technicky odpovídá potřebám našich zákazníků,“ zdůvodňuje rozhodnutí Solution architect MasterDC Jan Sedlák.

Debian server se správou

U managed serverů vyhodnotíme nejlepší nástroje i jejich kompatibilitu za vás. Samozřejmostí jsou pravidelné updaty, bezpečnostní záplaty a okamžitá reakce na incidenty.

Zobrazit nabídku managed serverů

Almu a Debian OS spojuje komunitní vývoj

AlmaLinux se osvědčila v řadě enterprise provozů a její popularita rostla hlavně díky stabilitě a rychlosti zveřejňování patchů. To je poslání, které si členové její vývojářské komunity kladou i do budoucna. Pro zákazníky MasterDC to znamená hlavně to, že migrace managed serverů neproběhne ihned, ale vždy v návaznosti na ukončení podpory dané verze.

Debian OS, na který plánujeme postupně přesunout zákazníky s managed servery, je jednou z prvních linuxových distribucí. Od svého založení v roce 1993 se osvědčil zejména pro serverové použití. Je totiž také známý svou stabilitou. Propracovaný balíčkovací systém Debianu využívaný pro updaty navíc umožňuje i komfortní údržbu. Především je ale Debian stále produktem komunitního vývoje.

Red Hat se sice bude dále o komunitu opírat, jeho poslední kroky však naznačují spíše odklon od open source světa. To je i důvodem, proč nebudeme přecházet na jinou binárně kompatibilní distribuci, např. Rocky Linux. Nezávislost Debianu na Red Hatu představuje větší stabilitu pro naše služby, a tedy i naše zákazníky. Přesto Red Hat úplně neopouštíme. Zájemcům rádi zprostředkujeme licenci RHEL a systému budeme dále poskytovat správu.

Širší kontext: přehledně o událostech RHEL

K aktuálním postojům směřoval Red Hat postupně už od roku 2014. Spojil se tehdy s komunitním open source projektem CentOS Linux, jehož vývoj o šest let později ukončil. Red Hat chtěl podpořit využití dynamičtějšího CentOS Stream, který je pomyslným předobrazem RHEL.

Řada uživatelů však hledala stabilnější řešení pro své projekty než CentOS Stream. Přestože se balíčky změn před ostrým nasazením v CentOS Stream testují, mohou stále obsahovat chyby, které odhalí až uživatelé při reálném použití. A tyto chyby se v downstreamech typu AlmaLinux (potažmo původního CentOS) zkrátka neobjevují.

Diagram mapující události ovlivňující RHEL a open source komunity.

V Red Hatu ale shledávají CentOS Stream jako ideální platformu pro spolupráci a sběr zpětné vazby od partnerů, zákazníků i členů komunity. Aby podpořili jeho další vývoj, rozhodli se udělat z jeho repozitáře jediné místo, v němž bude dostupný zdrojový kód RHEL. Tím se změnily podmínky použití kódu – jeho další šíření není povoleno.

V pozdějším vyjádření Mike McGrath, viceprezident pro core platformy Red Hatu, odůvodňuje rozhodnutí tím, že v distribucích přesně kopírujících RHEL nevidí přínos. Reakce komunity na sebe nenechá dlouho čekat a přichází z konkrétními příklady, které dokazují, že i downstreamy RHELu mají své místo v ekosystému Enterprise Linuxu. Nad problematikou open source světa navázaného na korporace se zamýšlí David Ježek v textu na Root.cz.

AlmaLinux se několik týdnů po rozhodnutí Red Hatu zavázala ke kompatibilitě nástrojů, komunita Rocky Linuxu je naopak přesvědčena, že se jí podaří udžovat plnou kompatibilitu. Mezitím se IT giganti stavějící své produkty na downstreamech RHELu ohrazují peprnými komentáři a zakládají organizaci OpenELA s příslibem veřejně dostupného kódu k výstavbě distribucí kompatibilních k RHEL. Ve vzduchu visí žaloby a rozuzlení je v nedohlednu, stejně jako další postup společnosti Red Hat.

Líbil se vám článek? Ano / Ne