Nejlepší hudba pro programátory – zvyšte svoji koncentraci a kódujte efektivněji

Máte před sebou hromadu deadlinů a potřebujete se soustředit ještě více než obvykle, ale myšlenkami jste někde na dovolené v Thajsku? Chcete se plně věnovat práci, ale vyrušuje vás hluk v kanceláři? Zkuste podstoupit některou z audioterapií, které zlepší vaši soustředěnost a pomohou vám pracovat efektivněji a rychleji. Sestavili jsme pro vás seznam hudby pro programátory, která vám pomůže zlepšit váš mentální výkon a zabrání rozptylování, které na vás číhá v pracovním prostředí.
Hudba vám může pomoci s kódy.
VERONIKA JAKUBOVÁ
  • VERONIKA JAKUBOVÁ

  • 10. 07. 2018
  • 5 min. čtení
Zkopirovat do schránky

Při programování se mozek musí usilovně snažit analyzovat a zpracovávat informace založené na abstrakci a logickém myšlení. Stres, fyzická únava nebo přepracování, stejně jako prostředí plné hluku a vyrušování ale mohou významně schopnost koncentrace narušit. Někteří deficit zahánějí pěti šálky kávy denně nebo energetickými drinky, přitom existuje mnohem snadnější a zdravější cesta, jak nesoustředěnost porazit jen s pomocí příjemných zvuků a melodií. Zaposlouchejte se do hudebních projektů určených pro programátory a začněte kódovat efektivněji.

Brain.fm

Brain.fm je webová stránka, která nabízí hudbu navrženou počítačem tak, aby zvyšovala soustředěnost nebo navozovala stavy uvolnění, meditace a spánku.

Projekt byl vytvořen týmem muzikantů, vědců a inženýrů fascinovaných zkoumáním vlivu hudby na lidský mozek. Brain.fm se neustále dále vyvíjí a po celou dobu na něj dohlíží odborníci na neurovědu.

Melodie, harmonie, akordy a výběr nástrojů jsou navržené profesionálními hudebníky. Tyto připravené vzorce jsou následně vloženy do algoritmického systému, který upravuje jejich frekvence, aby stimulovaly mozkovou aktivitu a zároveň snižovaly rozptýlení pomocí 3D ozvučení.

Vybrat si můžete mezi poslechem dlouhým 30 minut, hodinu nebo dvě. Vše, co musíte dělat, je poslouchat hudbu a začít kódovat. Změny si všimnete už po prvních deseti minutách každého poslechu, ale efekt soustředění může trvat i potom, co dokončíte poslechovou várku.

Doporučuje se k poslechu použít sluchátka dobré kvality, abyste mohli využít výhod 3D ozvučení. Je dobré nastavit si umírněnou a pro vás příjemnou hlasitost. Pokud se vám zdá, že vás hudba naopak rozptyluje, je podle Brain.fm nutné snížit hlasitost, abyste dosáhli vyváženého zvuku. Více informací o tom, jakými způsoby je možné Brain.fm poslouchat, najdete v jejich praktické příručce.

Brain.fm nabízí bezplatnou zkušební verzi s možností rozšíření na plnou variantu, existuje také ve formě aplikace dostupné pro iOS i Android.

Hudba pro lepší učení a poznávání

Celá léta výzkumníci na prestižních univerzitách, jakými jsou Harvard nebo Wisconsin, studovali vliv, jaký má hudba na redukci stresu a zlepšování koncentrace. Z jejich zkoumání vzešly mnohé teorie jako například Mozartův efekt, který říká, že poslouchání kompozicí slavného umělce posiluje schopnost člověka učit se.  Další výzkum vedený Susan Hallamovou, Johnem Pricem a Georgií Katsarouovou z Londýnské univerzity odhalil, že studenti vystavení tichému prostředí nebo prostředí podkreslenému hudbou získali lepší výsledky v úkolech zaměřených na paměť a koncentraci.

Music for programming

Ačkoli tato webová stránka za sebou nemá tým neurovědců nebo umělou inteligenci, její tvůrci strávili roky navrhováním a vybíráním nejlepší hudby pro programátory. Řídili se při tom svými vlastními zkušenostmi v oboru. Podle autorů musicforprogramming.net je pro dosažení delší koncentrace nejlepší poslouchat hudbu, která kombinuje různé prvky jako arytmické melodie, synchronizované rozložené akordy, ozvěnu, přirozené zvuky, šum nebo historickou hudbu.

Music for programming nabízí 51 sestavených playlistů se zajímavým mixem hudby různých umělců. Webová stránka má jednoduché a intuitivní rozhraní, pouštění hudby můžete ovládat skrze klávesnici.

Music for programming je nevýdělečný projekt a  je otevřený příspěvkům všech muzikantů, které toto téma zajímá.

Poslech hudby při programování

Hudba může ovlivnit koncentraci, meditaci i spánek.

Noisli

Když poprvé vstoupíte na stránky Noisli, uvítá vás oznámení “Noisli vám pomáhá rychle se zkoncentrovat, zablokovat otravné zvuky, zvýšit vaši produktivitu a redukovat stres.”

V Noisli si můžete vybrat, jaký druh hudby chcete, ať už má vést ke zvýšení produktivity nebo naopak k relaxaci. Následně už jen stačí nasadit si sluchátka a vytvořit si vlastní mix hudby výběrem zvuků přírody z menu. Namixovat si můžete například šplouchání moře, ševelení deště a vanutí větru. Můžete si ale také vybrat z již vytvořených kombinací zvuků.

Hlavní rozdíl mezi Noisli a ostatními zvukovými terapiemi je ten, že skrze zvuky přírody funguje jako regulátor hluku. To se vám může hodit, pokud je vaše domácí nebo kancelářské prostředí příliš hlučné.

Víte, že...?

Cloudový server u Master Internet mají společnosti Čedok nebo T-mobile. Náš cloud hosting je postaven na nejmodernějších Dell EMC technologiích a provozován ve vlastních datacentrech v Praze a v Brně. Cloud si u nás vyberete přesně na míru včetně řady doplňkových služeb.

 

SomaFM

Pokud vám naše dosavadní hudební nabídka nestačí, můžete vyzkoušet také SomaFM. Toto online rádio se sídlem v San Francisku díky svému výběru hudby bez přerušování a otravných reklam získává popularitu nejen mezi programátory. Hudba, kterou SomaFm nabízí, pochází většinou od nezávislých hudebníků. Sami si můžete vybrat mezi dvaceti hudebními kanály rozdělenými podle žánrů: alternativní nebo elektronická hudba, sedmdesátky, hudba americká, keltská, folková, hip-hop, jazz, lounge a mnohé další.

Navíc si můžete vybrat z velkého množství playlistů. Rádio SomaFM je skvělou alternativou k hudbě při programování, ale poslechnout si ho můžete v podstatě kdykoli.

Oblíbená hudba vs. neutrální hudba

Existují důkazy, že lidé, kteří poslouchají hudbu s konstantní frekvencí a opakujícím se rytmem při umírněné hlasitosti se koncentrují více než ti, kteří poslouchají hudbu s proměnlivou melodií. Zároveň lidé, kteří si k poslechu vybírají své oblíbené písně namísto neutrální hudby, se často nedovedou soustředit.

Stellardrone

Jako programátoři jistě oceníte hudbu umělce Edgarase Žakevičiuse alias Stellardrona, který své uklidňující skladby dává k dispozici zdarma na svých webových stránkách. Stellardronova hudba evokuje vesmírnou atmosféru a pokud je vám známý Brian Eno, otec uklidňující hudby, přiroste vám tato intergalaktická hudba k srdci. Stellardronovy skladby mají líbivou melodii kombinovanou s relaxačními pasážemi, které vám navodí ten správný mentální stav, který při programování hledáte.

Líbil se vám článek? Ano / Ne