Založil vlastní start-up, teď Vlado Eliáš vede expanzi Masteru do Silicon Valley

Před pár lety přišel do Masteru s nápadem na mobilní aplikaci Tasty a zaujal. Na čas se naše cesty rozešly, věnoval se škole, vlastním projektům, studoval v San Diegu, Jižní Koreji i Taiwanu. Dnes řídí expanzi vývojového studia MasterAPP do kalifornského Silicon Valley a žije si svůj “slovenský sen”. Jak se pracuje pro Master ze San Francisca, a na co je dobré si dát při expanzi na americký trh pozor, přibližuje business developer Vlado Eliáš.

Rozhovor ze zákulisí expanze aneb jak se žije a pracuje pro Master z USA.
MICHAELA RABASOVÁ
  • MICHAELA RABASOVÁ

  • 23. 09. 2019
  • 8 min čtení
Zkopirovat do schránky

Začněme trochu odlehčeně. Můžu prozradit, že tuhle schůzku jsme několikrát plánovali, překládali, zapomněli na ni, tak mě napadá, jak by se na tebe tvářili v San Franciscu, kdyby se ti něco takového stalo?

Mimo záznam! (smích) Ne, vážně. Na tohle si při práci dávám vždycky pozor. Dbám na to, abych chodil včas, respektive o deset minut dřív. Skoro nikdy neruším schůzky, to už musím mít opravdu vážný důvod. Ale v San Franciscu si s tím hlavu nelámou. Domluvené schůzky ruší často a mnohdy i jen pár hodin před plánovaným setkáním. Omluví se SMSkou ve chvíli, kdy zrovna sedám do auta a vyrážím do Mountain View.

To se u nás, myslím, tolik neděje. Liší se i jinak pracovní návyky v Kalifornii a u nás ve střední Evropě?

Začnu pozitivně. Lidi v celé Bay Area, kam spadá i San Francisco, jsou otevření novým nápadům a velmi přátelští ke start-upům obecně. Každý pomáhá každému a jako nováček se třeba vůbec nemusíte bát za kýmkoliv přijít a požádat o feedback. Čas si na vás najdou i velcí investoři. To je opravdu velké pozitivum a věc, která si myslím, že v Evropě příliš nefunguje.

A z těch negativ? Chybí jim balanc mezi rodinným a pracovním životem. Všichni jsou stále “busy”, permanentně online a pořád někam pospíchají. Ráno do práce dlouho dojíždí, celý den pracují a večer po příjezdu domů zase otevřou e-mail nebo si už jen najdou čas na chvíli u televize. Zatímco my Evropani si umíme věci více vychutnat, sednout si a být v klidu, Američani jsou věčně v pohybu a nakupují zásadně zboží takzvaně “to go”.

Je něco, co ses za uplynulý rok naučil?

O trochu víc se smát. Protože v San Franciscu se každý usmívá.

Působíš na pozici business developera a CEO americké pobočky MasterAPP. S jakým cílem jsi byl v září 2018 do San Francisca vyslán?

Cíle se měnily a dnes jsou jiné, než byly na začátku, což je vlastně přirozený proces, který vyplynul z našich zkušeností na místě. Zkoušeli jsme, co bude mít největší úspěch, a sami jsme se učili. Zpočátku jsme hledali investora pro ambiciózní projekt hardwarové VPNky SureVPN, se kterou jsme se účastnili i akce Disrupt. Jak čas plynul, tak jsme se ale přeorientovali na samotný zakázkový vývoj aplikací. Aktuálním cílem je tedy shánění zakázek na vývoj zejména mobilních aplikací. A můžu prozradit, že k prvnímu velkému dealu, který by zafinancoval náklady na první rok expanze, máme velmi blízko.

Vlado Eliáš (26)

S Masterem se poprvé setkal v roce 2014, kdy vyhrál soutěž o nejlepší mobilní aplikaci se svým nápadem Tasty. Od té doby si Vlado prošel rolí Android vývojáře u nás, ale i pro rakouské ministerstvo. Založil i vlastní vývojářské studio Lunadio a nasbírané zkušenosti zúročuje při expanzi MasterAPP do San Francisca na pozici business developera.

Vystudoval FIT VUT a FI MUNI. Mimoto si vyzkoušel i studium v Kalifornii, na Taiwanu a Jižní Koreji. Do Brna přišel až z dalekých Košic, ale už teď považuje jihomoravskou metropoli za svůj druhý domov. Kromě práce rád natáčí videa, vytváří appky a sportuje.Také moc rád cestuje a hledá nové výzvy.

Jaké tedy byly začátky?

Upřímně – bylo to těžké. Měl jsem trochu smůlu i na ubytování, můj první dům byl v ne úplně přívětivé čtvrti, kde na mě pokřikovali bezdomovci, někteří na mě dokonce i plivali. Vážně. Co k tomu víc dodat – tak jsem si San Francisco opravdu nepředstavoval. Ale dnes už je všechno jinak. Bydlím v pěkné čtvrti, našel jsem si přátele. Asi největší rozdíl je vidět při pohledu do diáře. Když porovnám svůj kalendář z prvních a posledních měsíců, tak je tam drastický nárůst počtu a typu schůzek a eventů, kterých jsem se účastnil.

Kdo nebo co ti v těchto těžkých začátcích nejvíc pomohlo?

Začlenění se do česko-slovenské komunity. Češi a Slováci, kteří jsou v San Franciscu aktivní, si vzájemně pomáhají, podporují se a přijmou mezi sebe i nováčky. Při ohlédnutí zpátky vidím, že tohle zapojení MasterAPP do komunity v Silicon Valley bylo opravdu zásadní.

Vlado Eliáš na TechCrunch Disrupt SF 2018

V září 2018 se Vlado Eliáš s MasterAPP účastnil akce TechCrunch Disrupt.

Zmínil jsi, že Master si na začátku expanze vyzkoušel i účast na světoznámé akci TechCrunch Disrupt. Jak ji zpětně hodnotíš, doporučil bys ji ostatním start-upům?

Disrupt je perfektní příležitostí pro zisk zpětné vazby na váš produkt. Kolem TechCrunche se točí super nadšenecká komunita a pro mě osobně to byl velký zážitek. Ale obchod nebo investici zde s největší pravděpodobností nezískáte.To bylo vidět už na složení Startup Alley, kde se pohybovalo hodně studentů a příliš nevnímám, že bychom se tam třeba my z MasterAPP setkali s naší cílovou skupinou. Takže pro zpětnou vazbu na MVP (Minimum Viable Product) super, ale jsou určitě i lepší a levnější příležitosti. Jestli do toho jít, to musí zvážit každý sám.

Jakou nejlepší radu jsi za první rok v Silicon Valley dostal?

Dostal jsem jich strašně moc. Pořád jsem se ptal a ptal a ptal. Ale kdybych to měl shrnout do třech bodů, tak asi: 1. nesnažit se být za každou cenu nejlevnější, 2. budovat od začátku vztah s klientem, pracovat na intenzivní komunikaci s ním, 3. nebát se být sebevědomější.

Jak teď, po roce od počátku expanze, vypadá tvůj běžný den v San Franciscu?

Jak vidíš, teď jsem zrovna v Česku. (smích) Ale jinak do oběda řeším telefonáty, e-maily a další komunikaci tohoto charakteru, třeba i s Brnem a Prahou. Po obědě mám často naplánované schůzky, obvykle stíhám dvě až tři za den. Z nich se pak přesouvám ještě do našeho coworkingu a chystám si strategie a plány na další dny. Večer mám radost, když stihnu zajít s česko-slovenskou komunitou na pivo nebo protáhnout tělo na surf.

Vlado Eliáš po práci na surfu

Jedna z výhod práce v San Franciscu? Po práci můžete vyrazit na pláž.

Jak se ti spolupracuje s českými kolegy, když časový posun je v podstatě celý pracovní den a vzdušnou čarou skoro deset tisíc kilometrů?

Není to zas tak obtížné a nemožné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Oceňuju, že všichni Masteři se mi vždy snaží vyjít vstříc a hledáme termín, na který naplánujeme hovor. A jelikož je v Česku minus devět hodin, tak je to u mě v San Franciscu buď brzy ráno a nebo pozdě večer.

Počkej, počkej, ty vstáváš a my v Česku už máme večer…

Jo, v Evropě je vlastně plus devět hodin! (smích) Takže nejlíp nám v Masteru fungují podvečerní a večerní hovory, kdy kolegové v Brně mají za sebou celý pracovní den a já zrovna vstávám. Alespoň jednou týdně mám hovor s kolegy z marketingu, obchodu či vývoje a každý den reportuju vedení. Preferuji videohovor, ale nebudeme si s tím devítihodinovým časovým posunem nic nalhávat, občas prostě využiju i mail… Vidíme všichni, včetně vedení, že komunikace je důležitá a snažíme se ji zlepšit.

Mezi čtyřma očima

Vlado je charismatický mladý muž, se kterým je radost být v jedné místnosti. Umí se rychle nadchnout a vzbudit nadšení ostatních lidí ve svém okolí. Výborný vypravěč, schopný spíkr a zdatný obchodník. Za těch pár let, co ho znám, se ze studenta stal sebevědomým vyjednavačem. A umí i pobavit. Třeba když si hned na začátku našeho rozhovoru všimne, že používám neplacenou verzi aplikace hlasového záznamníku. “Ty neplatíš za appky? To v Masteru neříkej!” Nebo když se jako rozený Slovák snaží vyslovit naše české “Ř”.

Říká se, že expanze je běh na dlouhou trať. Často trvá rok, dva i více, než se investice vrátí. Potvrdilo se to i Masteru?

Je to přesně tak. Dva roky a více jsou úplně běžné. Ale to jsme věděli už na začátku a pozorovali to u konkurence. Byli jsme na to já i management připraveni. Teď po roce jsme v situaci, kdy nějaké potenciální zakázky už máme těsně před podpisem. A aby to klaplo, potřebujeme jen posílit tým vývojářů.

Mají čeští vývojáři v Silicon Valley dobré jméno?

Určitě! Tedy, pokud zrovna ti konkrétní lidé vědí, kde Česká republika leží, a umí si ji spojit s Prahou. Pak už si to většinou poskládají. Rozhodně ale můžu potvrdit, že být z Česka je v Silicon Valley spíše výhoda než nevýhoda. A prodávat služby českých vývojářů MasterAPP, to je zajímavý artikl.

Abychom to odlehčili, kde je v San Franciscu nejlepší pivo?

Je tam jedna česká hospoda… Ale kdybych měl doporučit celou jednu čtvrť, tak určitě Mission District. To je taková mexická čtvrť, kde mají parádní street food, laciné a dobré pivo a večer to tam žije. Ale já jsem slušňák a na paření mě moc neužije. (smích)

Udělal bys něco jinak, kdybys byl před rokem bohatší o zkušenosti, které jsi získal?

Zaměřil bych se hned od počátku jen na jednu věc či jeden produkt. A víc a lépe bych se připravil.

Co bys na závěr vzkázal ostatním českým a slovenským firmám, které uvažují o expanzi do Silicon Valley?

Ať se toho nebojí. Že není nemožné získat za první rok velkou zakázku, která proplatí celý váš pobyt v Silicon Valley. A další rada? Neopakujte moje chyby a věnujte pozornost výběru čtvrti, do které se nastěhujete. Protože když zvolíte špatně, může se z pohodového a nablýskaného San Francisca stát pěkně nebezpečné místo pro život.

Líbil se vám článek? Ano / Ne