5 nejčastějších obav z cloudu (a jak se přes ně přenést)

Každý se něčeho bojíme. Máme strach, že se něco stane našim milovaným, strach z nedostatku peněz, někdo možná z klaunů nebo třeba jen tmy. Při každodenním rozhodování nám strach může pomoci, při ovlivňování chodu firmy je ale lepší se proti strachu obrnit. Zejména pak tehdy, když se má rozhodovat o přijetí nové technologie, která může váš byznys pozvednout o kus výše. Pro mnoho lidi je stále technologickým strašákem cloud. Slyší o něm ostatní mluvit, používat ho a chválit, ale sami přechod nezvažují. Možná rozumně, cloud nemusí být správným řešením naprosto pro každého, záleží na konkrétní situaci. Může však spoustu firem posunout dál, zvýšit efektivitu práce a ušetřit peníze a čas. Ale jako ze všeho nového je možné z něj mít ještě trochu zbytečných obav. Pokud k takovým lidem sami patříte, projděte si náš seznam nejčastějších obav z cloudu a rady, jak se přes ně přenést.

Zbavte se obav z přechodu do cloudu
JIŘÍ HANÁK
  • JIŘÍ HANÁK

  • 09. 09. 2015
  • 8 min čtení
Zkopirovat do schránky

1) Strach ze změny, když už není cesty zpět

Mnoho kontraktů, které spolu firmy v B2B sféře uzavírají, je na dlouhá období.

Má to své výhody, přinejmenším v tom, že se smlouvy nemusí často obnovovat. Při přechodu na novou technologii to ale může být limitující. Mohou se změnit vaše potřeby, vaše infrastruktura, nebo i zázemí poskytovatel. Co když se nějak změní podmínky cloudu potom, co už do něj aplikace či data přesuneme? Jak snadný nebo obtížný je třeba přechod ke konkurenci, když mi nějaký poskytovatel přestane vyhovovat?

Podobné obavy vůbec mít nemusíte. Z cloudu je vždy cesta zpět. Pokud zjistíte, že vám nevyhovuje, můžete dokonce přejít zpět na vlastní fyzický server. Podle odborníků je takový krok vzácný, ale dělají ho někdy firmy, které přechod na cloud uspěchaly a nebo si nevybraly  kvalitního poskytovatele.

Tento problém řešil třeba CIO Shawn Wiora, jak prozradil v článku na serveru ComputerWorld. Vybrali si pro svůj cloud malou firmu, protože chtěli podpořit místní byznys. Poskytovatel ale nedokázal růst stejně rychle, jako požadavky Wiorovy společnosti. Museli se přesunout z jednoho cloudu na druhý, a to za běhu.

I v takovém případě je ale možné situaci rychle řešit. Aplikační rozhraní v cloudu už jsou dnes standardizovaná tak, že ani případný přechod ke konkurenci není nikdy příliš náročný. A v budoucnu se s rozvojem kontejnerování aplikací přechod mezi poskytovateli nejspíš usnadní ještě více. Wiora o svých zkušenostech prohlásil, že přechod od jednoho poskytovatele k druhému byl v porovnání s prvotním skokem do cloudu daleko jednodušší.

Za prioritu považuje cloud 28 % IT profesionálů, o 10 % více než loni

2) Strach z bezpečnosti dat

Jednou z nejčastějších obav, kterou lidé vůči cloudu trpí, je strach z nedostatečné bezpečnosti. Přece jen, svá data svěřujete další straně. Možná vás napadá: Nedokážeme naše data lépe zabezpečit na dedikovaném serveru přímo v naší firmě?

Krátce: ne. Dlouhou odpovědí: možná ano, ale s mnoha výdaji a komplikacemi.

Ať už máte bezpečnost vyřešenou jakkoliv, v praxi budou data více v bezpečí v cloudu. Poskytovatelé si bezpečnost pečlivě hlídají. My v Master Internet proti typickým útokům používáme důmyslné mechanismy, bedlivý dohled odborníků a ochranné prvky Radware. Ubráníme vás proti DoS útokům i dalším hrozbám zvenčí. Datacentra jsou zabezpečená i fyzicky a bez potřebných oprávnění se do nich nikdo nepovolaný nedostane. Proti poškození dat nabízíme zálohování, které je možné na ochranu proti živelním katastrofám provádět i do lokace druhého datacentra o více než 200 kilometrů dál přes službu Site Recovery. Vaše data tak budou v bezpečí vždy, bez ohledu na okolnosti.

Bezpečnost se u cloudu skloňuje velmi často, přestože prolomení bezpečnosti a úniky dat byly za poslední roky mnohonásobně častější u klasických serverů. Z těch uteklo dat – a v důsledku i peněz – opravdu hodně. Za zmínku stojí třeba škoda za více než sto milionů dolarů pro pojišťovnu Anthem, které z interního serveru hackeři ukradli citlivá data o 80 milionech lidí.

Ve sférách cloudu se v posledních letech naopak udál pouze jeden větší případ úniku dat. Byl jím útok na iCloud firmy Apple, odkud na internet uniklo velké množství fotek, zejména celebrit. Apple si však na problém zadělal sám. Příliš dlouho neřešil problém, umožňující při přihlašování vyzkoušet neomezené množství hesel. Tím otevřel dveře brute force útoku zkoušejícímu desetitisíce hesel slovníkovou metodou. Na vině ale byli i ti uživatelé, kteří používali nedostatečně bezpečná hesla. Systém může být zabezpečený jakkoliv dobře, pokud ale jeho uživatelé nemají základní bezpečnostní návyky, není to nic platné.

3) Strach z dostupnosti

Když přesunete všechnu svou infrastrukturu nebo svá data do cloudu, přirozeně potřebujete, aby byl k dispozici kdykoliv. Když úspěch vaší společnosti závisí na webových stránkách nebo online obchodu, každý výpadek může do vaší kapsy udělat neplánovanou díru. A co teprve tehdy, když se výpadek protáhne na několik dní, což se loni přihodilo třeba firmě Dropbox.

Dostupnosti se ale zpravidla bát nemusíte. Poskytovatelé cloudových služeb vědí, že se jedná o klíčový faktor. Dbají tedy na to, aby byla vaše data dostupná kdykoliv a odkudkoliv. U Master Internet máte přímo ve smlouvě zakotvenu 99,99% dostupnost infrastruktury. Používáme totiž kvalitní hardware a redundanci napříč úrovněmi systému. Fakticky to pak znamená, že cloud budete mít celý rok k dispozici.

4) Strach ze zbytečně vysokých nákladů

Nikdo nechce platit víc, než musí.

Tohle platí i při pronájmu cloudu. Mnoho firem v minulosti přecenilo své potřeby a v nadšení z nové technologie se vrhlo do cloudu. Až poté vedoucí zjistili, že ho nevyužívají tolik, jak si mysleli. Třeba proto, že některé jejich aplikace nebyly na nové prostředí připravené. Ale poplatky za službu zůstávaly stejné i přes nevyužitý výkon.

Zbytečně vysokých nákladů už se ale bát nemusíte. Téměř standardem je dnes model placení „pay as you go“, což česky lze velmi volně přeložit jako „plať jen za to, co využiješ“. S takovým přístupem ke cloudu platíte především za skutečně využitý výkon. Přesně tak funguje služba Živý server u MasterDC. Pokud výkon zrovna nepotřebujete, kromě minimálního paušálu nic neplatíte.

Už při zřizování cloudu u Master Internet si navíc můžete ten svůj přesně nakonfigurovat. Víte, že budete potřebovat hodně paměti, ale ne mnoho místa na disku? Dvěma posuvníky si nastavíte přesně takový výkon, který opravdu potřebujete. Neutrácíte tak zbytečně za výkon, který nepotřebujete.

5) Strach ze ztráty kontroly

Jednou z nejčastějších obav při přechodu na cloud je strach ze ztráty kontroly. Tím, že data už nejsou fyzicky na serveru ve vaší firmě nad nimi ale ještě neztrácíte kontrolu. Jediné, co se změnilo, je fyzické umístění serverů. Ke svým datům ale máte stále stejný přístup. Pořád máte rozhodující slovo v tom, jak budou vaše data zabezpečena, jak k nim budete přistupovat, jaké aplikace budete používat a tak dále.

Vyplatí se přemýšlet o přemístění do cloudu jako o „delegování starostí“. Sice nemáte server fyzicky ve své firmě, ale také se díky tomu nemusíte zabývat všemi starostmi s tím spojené. Selhal disk a je zapotřebí objednat nový, vyměnit ho a obnovit pole? Už to dělat nemusíte. Výkon serveru přestává stačit, tak by bylo zapotřebí upgradovat hardware? U cloudu ne, prostě si jen řeknete o vyšší výkon.

Ztráta kontroly je při přechodu na cloud tak trochu iluzorní a v mnoha případech si ji lidé mylně spojují se ztrátou bezpečnosti. Tak to ale není – jak podotýká expert na cloud David Linthicum ve svém článku na serveru InfoWorld: „Vaše data jsou jen tak zranitelná, jak jsou zranitelné vaše bezpečnostní protokoly, cloud s tím nemá co dělat.“

Cloud není univerzální lék na všechny neduhy firemního IT

Je důležité mít na paměti, že cloud nevyřeší všechny bezpečnostní problémy vaší firmy. Pokud uživatelé nejsou navyklí používat bezpečná hesla, mohou vaše data ohrozit, ať už jste v cloudu nebo ne. Stejně mohou vaše data ohrozit i díry v aplikacích. Přechod na cloud takové problémy vyřešit nemůže.

A bez ohledu na to, zda jste v cloudu, vyplatí se mít v záloze alternativní procesy k IT, kde je to jen možné. Radí to mnoho odborníků včetně Paula Gollanda, který musel pro samosprávu jedné londýnské čtvrti migrovat celou infrastrukturu po náhlém bankrotu poskytovatele jejich cloudu. „Až poté správa zjistila, že většiny své běžné činnosti není bez IT vůbec schopna. To nám otevřelo oči,“ řekl Golland. Ať už přecházíte do cloudu či zůstáváte u vlastních serverů, vyplatí se mít záložní plány na alespoň krátkodobý provoz bez IT – to je lekce, ze které by se mělo mnoho firem poučit.

Vysvětlím to na příkladu pobočky pošty v místě, kde bydlím. V den dlouho dopředu plánované odstávky elektřiny mi nejsou schopni vydat balíček, protože „nejede systém“. Co na tom, že onen balík vidím na polici o dva metry dál. Balík „nelze bez systému najít“ a bez elektřiny by ani nebylo možné aplikaci oznámit, že mi ho pracovnice pošty předává. Přitom by stačilo zavést pro takové příležitosti jeden typ papírového formuláře, který by lidé za přepážkami později do systému nahráli. Není to sice elegantní řešení, ale umožní firmě fungovat i bez IT a nezklamat své zákazníky při nečekaných výpadcích. Počítače mohou selhat kdykoliv.

 Čeho jste se na cloudu obávali vy?

Předložil jsem vám pět důvodů, proč se lidé často obávají cloudu a proč mám za to, že jsou to obavy zbytečné. Zajímá mě ale především, jak cloud vnímáte vy. Už máte migraci do cloudu za sebou, nebo přechod teprve zvažujete? Z čeho jste měli nebo pořád máte obavy? A co vás naopak vůbec netrápí?

Pokud nad migrací do cloudu uvažujete, ale je pro vás těžké se vyznat v nabídkách hostingových poskytovatelů, můžete si přečíst náš další článek, ve kterém radíme, na co si dát při výběru cloudu pozor.

Líbil se vám článek? Ano / Ne