Cloud vs. VPS hosting vs. VDS: Jak vybrat server?

Uvažujete nad pronájmem virtuálního serveru a ztrácíte se v rozdílech mezi VPS, VDS a cloudem? Tyto termíny jsou ve skutečnosti jen marketingovými názvy pro virtuální stroje. To, co jeden poskytovatel prodává jako kvalitní cloudovou službu, je pro jiného jen obyčejným VPS. Při výběru proto zvažte své požadavky na stabilitu, bezpečnost i dostupné náklady.

VERONIKA JAKUBOVÁ
  • VERONIKA JAKUBOVÁ

  • 26. 06. 2024
  • 7 min čtení
Zkopirovat do schránky

Všeobecně přijímaná definice VPS, VDS a cloudu neexistuje. Jen samotné a tolik skloňované slovo cloud je velmi širokým pojmem. Může se jednat prakticky o cokoli od služby typu Google Drive po privátní cloudové clustery v datacentru.

Pokud porovnáváme cloud, VPS a VDS, je cloud obecně považován za spolehlivější řešení než VPS, které nedisponuje mechanismy proti výpadkům serveru. VDS je pomyslný mezistupeň mezi VPS a cloudem – nabízí vyšší výkon a lepší izolaci zdrojů než VPS, avšak nižší dostupnost ve srovnání s cloudem.

Pojďme se podívat na technické aspekty a výhody i nevýhody každého řešení na konkrétních službách MasterDC.

Virtuální privátní servery (VPS) „na klik“

Virtuální privátní server (VPS) je virtuální stroj, který běží na fyzickém serveru za pomocí hypervizoruHypervizorHypervizor umí virtualizovat hardware do izolovaných virtuálních strojů.více. Hypervizor virtualizuje výpočetní kapacity fyzického serveru a rozděluje je do jednotlivých VPS. Tyto VPS si podle zvoleného počtu CPU, velikosti RAM a disku pak pronajímají uživatelé v rámci hostingu.

U VPS jsou jednotlivé virtuální stroje provozovány na jednom serveru a data se ukládají na interní disky. Virtualizační platforma navíc nevyužívá software s pokročilými funkcemi. Toto základní řešení umožňuje nabízet VPS za ekonomicky výhodné ceny.

Není přitom neobvyklé, že se takové VPS propagují jako cloud. Pokud jste se někdy setkali s významným rozdílem v ceně cloud serverů dvou různých poskytovatelů, raději si vždy ověřte technickou realizaci platformy. Jedině tak zajistíte požadovanou úroveň výkonu, spolehlivosti a bezpečnosti.

V MasterDC používáme pro VPS technologii Proxmox (KVM) a Hyper-V. Proxmox umožňuje mimo jiné spuštění vlastních Docker kontejnerů – v dalším článku si můžete přečíst jak Docker funguje.

Výhody VPS

  • Cenová dostupnost ve srovnání s cloudem, VDS nebo dedikovaným serverem.
  • Rychlé zřízení online na pár kliknutí.
  • Flexibilní úprava (škálování) CPU, RAM, diskový prostor.

Nevýhody VPS

  • Opravy a aktualizace platformy vyžadují vypnutí serveru (tedy nedostupnost).
  • Omezená konfigurace vzhledem k dostupným a sdíleným zdrojům.
  • Neumožňují vytváření interních sítí.
  • Nižší spolehlivost v porovnání s cloudem a VDS.

Pro koho je VPS?

VPS doporučujeme pro provoz projektů bez vysokých požadavků na nepřetržitou dostupnost, kterým neuškodí krátkodobé vypnutí serveru za účelem aktualizace nebo bezpečnostní záplaty. Může se jednat například některé provozovatele webů, kteří nevyžadují extrémní výkon a stabilitu.

Výkonné VPS jednoduše online

Nakonfigurujte si VPS přesně podle potřeb snadno a rychle online. Stačí vybrat parametry, zvolit operační systém a VPS máte za pár sekund k dispozici. Přidat si můžete bezpečnostní doplňky i nástroje od Microsoft.

Chci VPS

Cloud server pro vysokou spolehlivost

Cloud hosting je rovněž založen na pronájmu virtuálních strojů provozovaných nad hypervizorem. Cloudová platforma je ale mnohem robustnější a zaručuje vysokou dostupnostVysoká dostupnostPojem vysoká dostupnost (HA = High Availability) udává úroveň kvality služby z hlediska její uživatelské dostupnosti.více, protože rozděluje data na více fyzických serverů. To je hlavní rozdíl oproti virtualizační platformě VPS.

V MasterDC jsou základen cloudové platformy enterprise fyzické servery Dell propojené v clusteru. Jednotlivé virtuální stroje spouští technologie VMware, světový lídr v oblasti virtualizace.

Všechna data se pak ukládají na softwarově definovanou storage VMware vSAN, která využívá disky všech serverů v clusteru k vytvoření plně redundantníhoRedundanceRedundance znamená nadbytek oproti nezbytně nutnému. V IT nejčastěji jako zdvojení HW/datvíce úložiště. Díky vSAN lze snadno a bez přerušení přesouvat virtuální stroje mezi jednotlivými hardwarovými uzly.

Pro správu VMware clusteru používáme softwarovou nadstavbu vCenter. Tento nástroj nabízí pokročilé funkce jako vMotion nebo High Availibility, které jsou k dispozici i uživatelům této služby. Co tyto funkce umožňují?

  • Funkce vMotion umožňuje za běhu přesouvat virtuální stroje mezi servery, zatímco data zůstávají uložena v softwarově definované storage vSAN.
  • Funkce High Availibility zajišťuje, že v případě výpadku jednoho hypervizoru se virtuální stroje, které na něm běžely, ihned restartují na jiných hypervizorech.

Výhody cloudu serveru

  • Vysoká dostupnost serveru smluvně garantovaná na 99,99 % (reálná dostupnost je vyšší).
  • Spolehlivý provoz díky redundanci hardware, napájení a konektivity.
  • Neomezené škálování RAM, CPU a navýšení kapacity disků podle aktuální potřeby.
  • Snadné ovládání serveru přes webové rozhraní Cloud Director.

Nevýhody cloud serveru

  • Neekonomická varianta pro projekty s nižším požadavkem na dostupnost nebo projekty náročné na výkon.

Vysoce dostupný VMware Cloud

Vyberte si z našich připravených sestav nebo si sami navolte řešení na míru. VMware cloud je postaven na nejmodernějších Dell EMC technologiích a běží v našich datacentrech v Praze a Brně.

Více o cloud hostingu

Pro koho je cloud?

Cloud je určený především těm, kdo potřebují spolehlivé řešení a nepřetržitý chod služby. Jedná se o společnosti, pro které i malý výpadek může znamenat velké ztráty (např. provozovatelé e-shopů), nebo ty firmy, které pracují s citlivými údaji apod.

Firmám, které vyžadují vysoce zabezpečené řešení bez výpadků, doporučujeme ještě o stupeň spolehlivější službu – privátní cloud postavený na míru. Takový cloud zákazník nesdílí s jinými uživateli, ale má ho ve své správě a celá infrastruktura je navržená pro individuální potřeby.

Virtuální dedikovaný server (VDS): alternativa cloudu i fyzického serveru

Virtuální dedikovaný server (VDS) je pokročilejší forma VPS, která nabízí vyšší úroveň izolace i výkonu. VDS běží na fyzickém serveru, jehož prostředky jsou plně virtualizovány pomocí hypervizoru. Uživatelé mají k dispozici instance s vysokými parametry CPU, RAM a kapacitou disků za nižší náklady než u dedikovaných serverů a cloudů.

Základem virtualizační platformy VDS v MasterDC jsou Dell EMC server s procesory AMD. Platforma disponuje hardwarovým RAID, duální konektivitou i napájením.

Výhody VDS

  • Ekonomicky výhodná varianta pro projekty s vysokými požadavky na výkon.
  • Vyhrazené CPU, RAM a disky i konektivita pro jednotlivé uživatele.
  • Možnost navýšení konfigurace nebo přidání disků.
  • Bezpečný provoz díky redundanci konektivity a napájení.

Nevýhody VDS

  • Omezené možnosti škálování, a to pouze v rámci předdefinovaných sestav.
  • Opravy a aktualizace platformy vyžadují vypnutí serveru (tedy nedostupnost).
  • VDS platforma nemá funkcionality pro vysokou dostupnost.
  • Nevýhodné k provozu Microsoft software z důvodu licenční politiky.

Pro koho je VDS?

Virtuální dedikované servery skvěle poslouží projektům, které vyžadují vyšší výkon, než jaký nabízí VPS, a zároveň je pro ně dedikovaný server nebo cloud hosting příliš nákladný. Pro projekty hostované na VDS typicky není prioritou odolnost vůči výpadkům a celkové nedostupnosti serveru při pravidelné údržbě a preventivních aktualizacích.

Technické vlastnosti VPS, VDS a cloudu v MasterDC

  VPS VDS Cloud hosting
Změna parametrů (škálování) omezené (max 6 CPU, 16 GB RAM) omezené (max 10 CPU, 120 GB RAM) neomezené
Vyhrazené zdroje ne ano ano
Izolovanost prostředí ne ano ano
Vysoká dostupnost ne ne ano (SLA 99,99 %)
Operační systémy Windows Server (2019 a 2022) a Linux (AlmaLinux, Ubuntu, CentOS, RockyLinux a Debian) Windows Server (2022) a libovolný Linux libovolný
Dostupné ve verzi managed ano ano ano
Spuštění Dockeru ano ano ano
Snapshot backup ne ne ano
Vnořená virtualizace ano (pouze u Linuxu) ano ano
Automatický failoverFailoverFailover představuje proces, kdy v případě výpadku primárního zdroje dochází k přesměrování provozu na záložní zdroj.více ne ne ano
Funkce High Availability (HA)Vysoká dostupnostPojem vysoká dostupnost (HA = High Availability) udává úroveň kvality služby z hlediska její uživatelské dostupnosti.více ne ne ano

Jak vybrat server?

Následující faktory vám napoví, jaký typ serveru bude ideální pro konkrétní projekt:

  1. Výkon: požadavky na výpočetní výkon, paměť a kapacitu úložiště ujasní, zda projektu postačí VPS, nebo je potřeba se poohlížet po výkonnějším VDS či cloudu. Pokud nevíte, jaký výkon potřebujete, zanalyzujte nároky provozovaných aplikací a služeb.
  2. Potřeba škálování: očekáváte stabilní datové toky nebo výkyvy v provozu? Pro vykrytí sezónních špiček oceníte flexibilitu a neomezené škálování cloudu.
  3. Bezpečnost: s vyššími nároky na bezpečnost sáhněte po VDS, které nabízí větší izolaci zdrojů. Vysokou bezpečnostní úroveň splňuje také náš cloud hosting.
  4. Dostupnost: Pokud je pro vás důležitá stabilita a maximální eliminace výpadků, je cloud správnou volbou. V případě, že vám chvilková nedostupnost neublíží, vystačíte si s VPS nebo VDS.
  5. Rozpočet: Nejlevnější variantou je provoz na VPS. Pro projekty vyžadující extrémní výkon vychází nejvýhodněji VDS hosting. Zárukou výkonu, neomezeného škálování a dostupnosti je provoz v cloudu, za jehož pokročilé funkce si připlatíte.

Pokud si výběrem serveru nejste jistí, napište nám na sales@master.cz. Zvolíme optimální platformu a doporučíme i konkrétní parametry serveru.

Líbil se vám článek? Ano / Ne