VPS online: Jak na nastavení a ovládání serveru

Konfigurace a správa VPS už není výsadou pouze technicky zdatných uživatelů nebo profesionálů z datacentra. Dnes si můžete VPS zprovoznit online a díky novým nástrojům se o něj zvládnete postarat i se základními znalostmi správy serveru.

VPS online
PETRA RŮŽKOVÁ
  • PETRA RŮŽKOVÁ

  • 12. 04. 2023
  • 6 min čtení
Zkopirovat do schránky

VPS servery běží na fyzickém hardwaru, jehož kapacity jsou pomocí hypervizoru virtualizovány a rozděleny na jednotlivé virtuální stroje. Fyzický server zpravidla sdílí několik desítek uživatelů, přičemž každý využívá vlastní vyhrazené zdroje (CPU, RAM a storage). Ty jsou od zdrojů ostatních zákazníků izolované, a nedochází tak k jejich vzájemnému ovlivňování.

Pro koho je VPS vhodné?

VPS nejčastěji využívají zákazníci, kterým nestačí parametry klasického webhostingu, ale nevyplatí se jim provozovat vlastní dedikovaný server. Ten pro mnoho uživatelů není vhodný kvůli zbytečně naddimenzovaným kapacitám a vyšším nákladům.

Kdo tedy může těžit z výhod VPS serveru?

  • Podnik, který své firemní stránky provozuje u webhostingové společnosti. Veškeré prostředky serveru zde sdílí se stovkami dalších zákazníků. Kvůli tomu web nemá dostatečný výkon a dochází k dlouhému načítání stránek. Migrace do VPS zajistí vyšší výkon a lepší úroveň zabezpečení.
  • Majitel e-shopu, jenž potřebuje spolehlivé a cenově přijatelné prostředí pro svůj business. Díky flexibilitě VPS si může v nákupních špičkách navýšit výkon serveru, a zajistit tak bezproblémový provoz e-shopu po celý rok.
  • Tým developerů, který pracuje na vývoji vlastní aplikace. VPS jim poskytuje vhodné podmínky pro testování aplikace a plnou kontrolu nad nastavením serveru. Výhodou je škálovatelnost VPS, díky které mohou ubírat, nebo přidávat prostředky podle potřeby. Některé virtualizační platformy navíc podporují Docker kontejnery, a vývojáři tak mohou pracovat na jednotlivých částech aplikace izolovaně.
  • Organizace, která využívá vlastní mail server. VPS umožňuje snadnou správu e-mailové pošty, instalaci libovolného softwaru nebo nastavení vlastního zabezpečení.

Výběr správy a platformy

Při zřizování virtuálního serveru si můžete vybrat ze dvou typů – spravované VPS (v MasterDC toto řešení nabízíme jako „managed VPS”) nebo VPS bez správy. Managed VPS zahrnuje kompletní správu serveru včetně aktualizací, zabezpečení i monitoringu. Zákazník se tak nemusí starat o technické aspekty serveru a může se plně věnovat rozvoji svého projektu. Tento typ řešení je vhodný pro uživatele, kteří nemají potřebné know-how nebo se správou serveru nechtějí zaobírat.

Naopak zákazníci, kteří zvolí VPS bez správy, si technickou stránku serveru řeší sami. Ke svému VPS dostanou tzv. root přístup, díky kterému mají nad serverem plnou kontrolu a mohou si ho nakonfigurovat dle potřeby. Tento typ služby je vhodný pro uživatele, kteří mají alespoň základní znalosti v oblasti správy serverů.

Dále na řadu přichází výběr virtualizační platformy. Některé VPS mohou běžet na platformě, která virtualizuje pouze na úrovni operačního systému, tzv. ligh-weight virtualizace. Tento typ virtualizace s sebou nese jistá omezení, např. často neumožňuje vnořenou virtualizaci nebo kontejnerizaci. Proto doporučujeme sáhnout po plnohodnotné, neboli nativní virtualizaci. Ta virtualizuje na úrovni hardwaru, a zajišťuje tak větší izolovanost prostředí a bezpečnost. Umožňuje také vnořenou virtualizaci a provoz některých pokročilých nástrojů, např. Dockeru. Tématu virtualizací jsme se podrobněji věnovali v článku Typy virtualizace serverů – je lepší KVM nebo LXC?

Vlastní VPS online a bez čekání

V MasterDC nemusíte na zprovoznění vlastního VPS serveru čekat. Na vámi vybraném operačním systému si navolíte velikost parametrů a server budete mít připraven k provozu do několika minut. Stačí si vybrat VPS platformu a můžete začít.

Zprovoznit VPS online

Parametry a možnosti změn konfigurace

Nastavení parametrů VPS závisí na účelu využití serveru. Například pro hosting webových stránek je obvykle zapotřebí menší množství výpočetního výkonu a paměti, ale vyšší rychlost disků a síťového připojení. U hostování aplikací je naopak dobré zvolit větší množství paměti i výpočetního výkonu.

Před konfigurací základních parametrů VPS je důležité zvážit budoucí potřeby projektu a požadavky na server. Když projekt roste, může vyžadovat větší výkon, více úložného místa nebo instalaci dalších softwarů. Proto si u svého poskytovatele včas zjistěte, zda a za jakých podmínek je možné parametry serveru měnit. Při výběru správného dodavatele se také zaměřte na výkon serveru, dostupnost technické podpory a bezpečnost. Co dalšího by se mělo při výběru zvážit, najdete v tomto článku.

Výběr operačního systému

Podle využití VPS se odvíjí také výběr operačního systému. Možnosti jsou dvě – OS Windows a OS Linux.

Windows je uživatelsky přívětivý a ovládá se pomocí GUI (grafické uživatelské prostředí). Jeho konfigurace nevyžaduje pokročilé technické znalosti, což je důvod, proč je populární zejména mezi běžnými uživateli. K jeho rozšířenému používání přispívá také velké množství aplikací, které bývají nejdříve k dispozici právě pro tento operační systém. Jeden příklad za všechny – balíček MS Office, jeden z nejpopulárnějším kancelářských softwarů. Užívání OS Windows je podmíněno zakoupením licence, a představuje tak nákladnější variantu.

Linux se řadí mezi open source software. Díky otevřenému zdrojovému kódu si ho mohou uživatelé přizpůsobit svým potřebám, a je tak oblíbenou volbou programátorů nebo vývojářů. Linuxové systémy se často využívají pro hostování webových stránek, jelikož jsou méně náchylné k útokům a poskytují větší stabilitu. Oproti systému Windows se Linux ovládá zadáváním pokynů do příkazové řádky.

Využijte ovládací panel

Příkazovou řádku je při práci s operačním systémem Linux možné obejít instalací ovládacího panelu. Díky němu můžete server ovládat pomocí grafického rozhraní, které práci se serverem výrazně usnadní.

Mezi nejpoužívanější ovládací panely patří cPanel, Plesk nebo ISPmanager. V MasterDC nabízíme k serveru s linuxovou distribucí právě ISPmanager, který je možné zakoupit jako doplňkovou službu k VPS serveru. Tento panel se vyznačuje svou rychlostí, stabilitou a spolehlivostí. Za největší přednost považujeme otevřený a zodpovědný přístup vývojářů k jeho zdokonalování. Vylepšování ISPmanageru totiž probíhá na základě systematicky sbírané zpětné vazby uživatelů, kterou developeři dokáží do produktu velmi rychle implementovat. O jeho dalších výhodách jsme psali v článku 5 důvodů, proč jsme si vybrali ISPmanager.

V Centru nápovědy MasterDC můžete najít průvodce základními funkcemi ISPmanageru, včetně návodů k jednotlivých operacím. Pro představu si uvedeme několik úkonů, které je díky tomuto nástroji možné provádět:

  • tvorba a správa uživatelských šablon;
  • tvorba a správa webových domén – instalace a přesměrování SSL certifikátů, instalace CMS systémů;
  • správa a editace doménových záznamů;
  • správa e-mailů – tvorba e-mailové domén a mailboxů, nastavování e-mailové filtrů a antispamových nástrojů;
  • správa databází – tvorba databází, uživatelů a jejich práv;
  • správa FTP uživatelů – tvorba, aktivace a pozastavení FTP uživatele;
  • nastavení firewallu – nastavení autorizované komunikace podle zadaných pravidel;
  • zálohování dat a monitoring zdrojů.

Správa serveru bez panelu

VPS server samozřejmě můžete spravovat i bez ovládacího panelu. K tomu je potřeba využít alternativu k typickému grafickému rozhraní, kterým často bývá SSH protokol (Secure Shell). SSH umožňuje vzdálený přístup k příkazové řádce a díky šifrování poskytuje bezpečný přenos dat mezi zařízeními.

SSH protokol se využívá ke komunikaci mezi dvěma zařízeními založenými na systému Linux. Propojení přes tento protokol je možné také z Windows zařízení k linuxovému VPS serveru. K tomu je zapotřebí instalace klienta, který protokol SSH podporuje. Tím pro Windows může být software typu puTTy, Cygwin nebo Bitvise. Pro navazování spojení mezi počítači se systémem Windows se pak běžně používá protokol RDP (Remote Desktop Protocol).

Díky těmto nástrojům a protokolům je možné velkou část práce o správu VPS zautomatizovat a zjednodušit. Pokud byste ale se správou vlastního VPS tápali, doporučujeme se obrátit přímo na svého poskytovatele, který vám ke službě poskytne potřebné informace.

Líbil se vám článek? Ano / Ne