Na nových VPS spustíte díky KVM i Docker

V červnu jsme zprovoznili novou platformu pro provoz služby virtuálních serverů neboli VPS. Běží na technologii Proxmox a úplnou novinkou pro zákazníky je i podpora pro Docker kontejnery díky KVM virtualizaci.

Docker je založený na kontejnerech.
MICHAELA RABASOVÁ
  • MICHAELA RABASOVÁ

  • 15. 07. 2019
  • 3 min čtení
Zkopirovat do schránky

Do datových center MasterDC připlula nová virtualizační platforma, na které sami rozjedete Docker kontejnery. „Každý měsíc se nám ozývají lidé se zájmem o kontejnerové řešení, ať už o robustní managed Kubernetes clustery nebo menší vituální servery, s možností další kontejnerové virtualizace,“ popisuje technický ředitel Martin Žídek.

Proč přecházíme z OpenVZ právě na KVM a LXC?

Službu virtuálních serverů VPS nabízíme dlouhodobě na dvou platformách. Hyper-V pro Windows stroje a OpenVZ pro linuxové distribuce operačních systémů. Zatímco u Hyper-V se nic nemění, námi dosud využívaná technologie OpenVZ už dosluhuje, její vývoj skončil a novější distribuce ji přestávají podporovat.

Začali jsme se tedy poohlížet po technologii, na které bychom vystavěli novou VPS platformu. Prioritou byla podpora Dockeru, po kterém volali stávající i noví zákazníci. Pro méně náročné klienty nebo pro ty, kteří Docker zkrátka nevyužijí, jsme ale chtěli v nabídce zachovat i cenově přívětivější variantu lightweight virtualizace.

Chcete vlastní VPS s podporou Dockeru?

Objednejte si virtuální server nové generace s virtualizací KVM a rozjeďte na něm své vlastní Docker kontejnery. Vybrat si můžete připravenou sestavu nebo si zvolit parametry na míru.

Docker VPS

KVM virtualizace podporuje Docker kontejnery

Při přípravě nabídky pro jednoho ze zákazníků jsme si naživo vyzkoušeli open-source technologii Proxmox, která si hravě poradí jak s LXC, tak KVM virtualizací. Založena je na Debianu a v době, kdy jsme platformu vybírali, oslavil Proxmox 10 let existence, takže nejde o žádný módní výstřelek. Jako příjemný bonus pro naše administrátory je Proxmox vcelku intuitivní a disponuje pohodlným webovým rozhraním s integrovanou konzolí.

Jaký je rozdíl mezi VM a kontejnery?

O kontejnerech, Dockeru, Kubernetes a jejich fungování jsme napsali obsáhlý článek, kde dočtete více o principech a výhodách kontejnerové virtualizace. Pro názornou představu v tuhle chvíli dobře poslouží i následující tutoriálové video ze série Dive into Docker.

 

V datacentrech MasterDC Praha a MasterDC Brno běží tedy na clusteru složeném ze serverů Dell PowerEdge R430 a Dell PowerEdge R630 zbrusu nová platforma, na které si sami můžete vyzkoušet Docker. Po omezenou dobu nabízíme podporu pro Docker za zvýhodněnou cenu. V oblíbené konfiguraci 3 jader CPU, 240 GB HDD a 6 GB RAM si za podporu Dockeru připlatíte jen necelých 30 Kč měsíčně.

Populární jsou kontejnery zejména u vývojářů software a skloňovány jsou hlavně ve spojení s microservices. Díky Dockeru totiž mohou jednotlivé části softwaru fungovat odděleně a vzájemně se neovlivňovat, což zvyšuje celkovou bezpečnost řešení. Podle Dockeru může být nasazení z vývoje do produkce výrazně rychlejší, a to dokonce až o 300 %.

Rozjeďte vlastní Docker kontejnery na VPS

Vyberte si v naší nabídce sestav virtuálních serverů nebo si navolte parametry na míru. Stačí pár kliknutí a nic nebrání tomu, abyste na serveru spustili Docker kontejnery.

Líbil se vám článek? Ano / Ne