Webhosting vs. VPS: roli hraje výkon, bezpečnost i škálování

Webhosting je startovací hostingová služba za pár desetikorun měsíčně a oblíbená volba pro začínající blogery, webaře či startupy. Poskytovatelé webhostingu se prakticky o vše postarají, jeho správa stojí zákazníka minimum času a většina funkcí je na klik nebo snadno dohledatelná v uživatelsky přívětivém prostředí. To vše je však jen jedna strana mince. Na té druhé najdeme hned několik podstatných „ale”, které by měl před pořízením webhostingu každý zvážit.

Internet server laptop
JAN MŮČKA
  • JAN MŮČKA

  • 01. 09. 2021
  • 5 min čtení
Zkopirovat do schránky

Než si představíme konkrétní problémy, které se u webhostingu mohou vyskytnout, ve zkratce se podívejme na to, jak taková služba funguje a čím se liší od virtuálního serveru. Samotný princip webhostingu totiž úzce souvisí s jeho nevýhodami.

Základem pro webhosting i VPS je fyzický server. V případě webhostingu jsou na jednom serveru stovky a někdy dokonce i tisíce zákazníků, kteří zdroje serveru sdílí a navzájem se v mnoha ohledech ovlivňují. U VPS jsou na jednom serveru obvykle desítky zákazníků, přičemž každý z nich má přesně vyhrazené zdroje, jako je CPU, RAM nebo kapacita disku, a zároveň jsou jednotlivé virtuální stroje od sebe izolované, takže by se ve většině případů neměly navzájem ovlivňovat.

Virtuální server od 294 Kč/měsíc

Nabízíme virtuální servery s vyhrazeným výkonem od 294 Kč/měsíc. Vybrat si můžete ze dvou druhů virtualizací a parametry si zvolit na míru vašim potřebám.

Ceník VPS

Výkon a bezpečnost

Právě sdílení zdrojů může mít u webhostingu za následek zpomalení webu. Problém nastává nejčastěji během denní špičky u webů, které jsou na stejném serveru jako projekty s vysokou návštěvností. V takovém případě nemusí být výkon serveru pro všechny dostačující a weby se začnou zpomalovat nebo dokonce vypadávat.

Vaši „sousedé” na serveru navíc znamenají i potenciální bezpečnostní riziko. Tím, že od sebe nejsou jednotlivé webhostingy izolované, může bezpečnostní díra na jednom z nich ohrozit všechny ostatní na serveru.

U VPS nebo dedikovaného serveru vám nikdo do vašich vyhrazených parametrů nezasahuje. V případě VPS, které běží na jednom serveru, k určitému ovlivnění dojít může. Díky větší izolovanosti a mnohem nižšímu počtu zákazníků na stejném serveru je však riziko výrazně menší.

Správa a přizpůsobení

Správa webhostingu probíhá na úrovni celého serveru a má ji kompletně na starosti poskytovatel. Pro zákazníka je připraveno uživatelsky přívětivé rozhraní, kde si nastaví vše potřebné jako třeba SSL certifikáty, DNS záznamy nebo si na pár kliků nainstaluje redakční či e-shopový systém. Nemusí tak nic moc řešit a vše zvládne i bez větších technických znalostí.

Oproti tomu zákazníci virtuálního nebo dedikovaného serveru dostávají tzv. root přístup ke svému serveru. To znamená, že jsou správci s nejvyšším oprávněním a musí se starat o všechny aktualizace a zabezpečení. Na druhou stranu ale mají o mnoho větší možnosti, jak si server nakonfigurovat, co na něj nainstalovat a mohou například provádět změny v ApacheApacheApache je nejpoužívanější webový server, tzn. že dodává prohlížečům jednotlivé webové stránkyvíce, Nginx nebo PHP.

Pro uživatele, kteří nemají administrátorské znalosti, může být problém zejména používání příkazového řádku u linuxových serverů, ve kterém správa na root úrovni probíhá. Na internetu sice najdete mnoho návodů, ale ne vždy je chuť a čas se jimi prokousávat. Naštěstí však existují hned dvě možnosti, jak trápení s příkazovým řádkem obejít.

Tou první je nainstalovat na svůj virtuální nebo dedikovaný server ovládací panel. Ten poskytuje grafické rozhraní, které je srovnatelné s panely pro ovládání webhostingu. Mezi nejpoužívanější ovládací panely patří cPanel, Plesk nebo ISPmanager. Právě poslední jmenovaný nabízíme k našim serverům a sepsali jsme i důvody, proč jsme si zvolili právě ISPmanager.

Pokud si nevěříte na administraci přes ovládací panel, nemáte na ni čas nebo si prostě jen chcete být jistí, že je vše aktualizované, zabezpečené a pod drobnohledem specialistů, je druhou možností přenechat správu serveru administrátorům z datového centra. Někdy se taková služba také nazývá managed server, případně managed VPS či cloud. V mnoha případech může takto řešená administrace ušetřit nejen čas, ale ve výsledku i peníze.

Možnosti škálování

Samotný princip webhostingu škálování neumožňuje, protože pokud uživatel nemá vyhrazené zdroje, není co škálovat. Stabilita webu je tak v podstatě loterie, u níž nevíte jestli si z klobouku nevytáhnete „sousedy”, kteří budou mít ve špičce takový provoz, že zdroje serveru zkrátka nebudou stačit a weby na něm uložené se začnou zpomalovat nebo dokonce padat.

U VPS dostane zákazník vyhrazené zdroje podle svého výběru. Není nikým ovlivňován a výkon serveru má tak plně ve svých rukou. V případě, že provoz na jeho projektu neočekávaně roste, může zdroje navýšit a škálovat tím výkon virtuálního serveru.

Ačkoliv s trochou štěstí na „sousedy” může zpočátku webhosting pro menší e-shop nebo blog stačit, vyplatí se myslet dopředu a zodpovědět si základní otázky: Očekává se, že bude návštěvnost projektu růst? Budu přidávat další weby nebo aplikace? Můžu si dovolit výpadky a problémy při případné migraci z webhostingu? Realistickým plánem do budoucna můžete mimo jiné předejít i nepříjemnostem spojeným s migrací webu.

Cena

V tomhle ohledu vyhrává samozřejmě webhosting. Pořídit ho lze řádově za desítky korun měsíčně, zatímco ceny virtuálních serverů začínají kolem stokoruny a můžou se vyšplhat až do tisíců v závislosti na výkonu a použitých technologiích. K ceně VPS je navíc případně třeba připočítat cenu za ovládací panel či další doplňkové služby. U kvalitních dedikovaných serverů se pak pohybujeme v tisících, ty se však většinou nevyužívají jen pro chod webu, ale může na nich běžet klidně i celá infrastruktura firmy.

Cenový rozdíl mezi webhostingem a VPS se ovšem velmi rychle začne stírat ve chvíli, kdy chcete provozovat více webů. Na jednom webhostingu lze totiž obvykle mít jen jednu doménu. S další doménou si pak musíte pořídit nový webhosting nebo sáhnout po dražším multihostingu. V případě VPS ale můžete mít v rámci jednoho hostingu neomezený počet domén a webů, jedinou limitací je zvolený výkon virtuálního serveru.

Rozhodně existují situace, kdy bude webhosting stačit. Můžou to být různé pokusné weby nebo testovací stránky. Ambicióznější projekty, které se chtějí prosadit a mít vše pod kontrolou, což klidně může být i osobní blog s pomyšlením na vysoký traffic, by si ale měly webhosting pořádně promyslet. Těch ušetřených pár stovek měsíčně totiž může při troše smůly znehodnotit stovky hodin práce na kvalitním obsahu.

Líbil se vám článek? Ano / Ne