Katastrofy vyřadí z provozu až polovinu datacenter. Existuje způsob, jak data ochránit

Záplava pronikla všude. Přízemí i sklep s palivem pro generátory byly pod vodou. Byla to katastrofa. „Vůbec jsme tenkrát nečekali, že by bouře naše datacentrum nějak významně zasáhla,“ řekl s odstupem roku viceprezident společnosti Peer 1 Ryan Murphey. Na hurikán Sandy mířící na americký New York se nijak zvlášť nepřipravovali. V datacentru zůstali jen dva zaměstnanci. „Mysleli jsme, že přinejhorším ztratíme přívod energie, takže budou muset zapnout generátory,“ dodal Murphey. Servery v druhém patře přečkaly bouři v pořádku. Voda ale zaplavila podzemní patro, kde se nacházely nádrže paliva a pumpy, které ho čerpaly k generátorům v sedmnáctém podlaží budovy. Bouře tedy vyřadila nejen přívod energie z elektrické sítě, ale také jejich záložní napájecí systém. „Generátory fungovaly, ale palivo jim rychle docházelo,“ upřesnil Murphey. Jejich spotřeba byla totiž příliš velká na to, aby ji stačila pokrýt malá záložní nádrž v jejich patře. Katastrofa tehdy vedla k jednomu z nejzajímavějších příběhů z datacenter z poslední doby.

Přírodní katastrofy jsou osudné pro velkou část datových center.
JIŘÍ HANÁK
  • JIŘÍ HANÁK

  • 08. 10. 2015
  • 4 min čtení
Zkopirovat do schránky

„Kyblíková brigáda“ zdolávala stovky schodů

Dva techniky napadlo kontaktovat další zaměstnance. S nimi pak vytvořili živý řetěz podávající si kbelíky s palivem po schodech až do sedmnáctého patra. Jejich práce vyvolala zájem, takže se začali přidávat i zákazníci datacentra se svými zaměstnanci a nakonec i někteří kolemjdoucí. „Lidi nadchlo, že mohli přestat být vůči bouřce bezmocní a něco smysluplného dělat,“ vysvětlil jeden ze zúčastněných. Po bouři jejich aktivita vzbudila vlnu zájmu a „kyblíková brigáda“, jak jim média začala přezdívat, se dokonce dočkala krátkého dokumentárního filmu.

Díky spolupráci se jim povedlo generátory udržet naživu bez výpadku. Po několika dnech nahradili technici vyčerpaný, ale spokojený a hrdý tým dobrovolníků záložními pumpami a hadicemi. Bouřku datacentrum přečkalo, aniž by kterýkoliv ze zákazníků ztratil přístup ke svým službám.

Hurikán se ale na datacentru přesto značně podepsal. „Zpětně musím říct, že bylo těžké dostat ho do původního stavu. Doufám, že už nic podobného nikdy nezažiju,“ přiznal sám Murphey. Firma měla obrovské štěstí a její zákazníci také. Společnosti totiž chyběl komplexní systém, jak se vypořádat s tak velkým výpadkem. Alespoň čtyři další datacentra ve stejné části New Yorku štěstí neměla, jejich služby vypadly.

Požáry, záplavy a rakety. S tím vším musí datacentra počítat

O živelních katastrofách samozřejmě nikdo neví předem.

Jednoho dne náhle udeří. A nemusí se jednat pouze o záplavy. Hrozí třeba i požáry. Jen za poslední dobu jsme se mohli dočíst o požáru v datacentru Belfast Telephone ve Spojeném království, dalším v italském Milánu a také jednom v datacentrech Applu v americké Arizoně. V poslední době se také objevilo několik výbuchů v datacentrech, například v Los Angeles. Za explozemi většinou stojí záložní generátory a sklady paliva. Některá datacentra ve světě pak musí počítat ještě s vážnějšími hrozbami. Třeba ta v Izraeli, která musí být připravena vypořádat se dokonce i s hrozbou raketového útoku.

Nedávný výzkum firmy Zenium Technology Partners ale odhalil, že polovina datacenter by vůbec nedokázala vydržet živelní katastrofu bez toho, aby se to nějak podepsalo na jejich fungování. Zákazníci by tak byli po hodiny či dokonce dny odříznutí od svých služeb.

Polovina datacenter utrpěla za posledních deset let alespoň pět výpadků kvůli živelním pohromám

Ať už ale hrozí datacentru záplavy, požáry nebo zemětřesení, svá data chcete mít v absolutním bezpečí a hlavně vždy dostupná.

S hrozbami je možné dopředu počítat a při výběru lokality pro nové datacentrum se opravdu berou v potaz. Ve světě se stávají běžnými služby, které nabízejí uložení dat a infrastruktury do více lokací najednou a zároveň klientům rezervují dostatečnou výpočetní kapacitu. Pokud jedno datacentrum utrpí byť jen krátkodobý výpadek, klienti to ani nemusí poznat. Cloud je dokáže na povel „přepnout“ do druhého datacentra.

Takovým službám se ve světě většinou říká anglicky Site Recovery. Pod tímto názvem ji svým cloudovým zákazníkům nabízí také MasterDC. Infrastruktura je s ní kompletně replikována do druhého datacentra a klient tam má zaručen také stejný výkon, jako v primárním datacentru. Celá infrastruktura včetně dat tak je umístěna zároveň také ve více než 200 kilometrů vzdálené lokalitě, kde se lokální katastrofě zcela jistě vyhne.

Díky pravidelné replikaci máte i při výpadku jedné z lokalit svá data a infrastrukturu stále k dispozici. A to ihned. Dokonce je možné zálohovat i starší kopie, abyste se třeba v případě selhání svého operačního systému mohli vrátit k funkční verzi. A jak často chcete vše replikovat si můžete sami nastavit.

Nepřipravená datacentra se při živelních pohromách nevyhnou výpadkům. Vybírejte pro svůj cloud tedy takového partnera, který je na ně připravený, a díky kterému je vůbec nepocítíte.

Líbil se vám článek? Ano / Ne