1. díl: WordPress REST API – co umí a jak ho můžete využít i vy

Kdo se pohybuje ve světě WordPressu, nemohl mu jeho revoluční doplněk REST API rozhodně uniknout. Mluvit se o něm začalo, ještě než vznikl, a hlasy neustávají ani nyní, když už je třetím rokem venku. I přímo v oficiální příručce k REST API se dočtete, že „jen vlastní představivost je limitem toho, co lze s WordPress REST API vytvářet“. Co je na REST API tak revolučního a jak toho využít?

Wordpress REST API
ROMAN KABELKA
  • ROMAN KABELKA

  • 28. 01. 2019
  • 4 min čtení
Zkopirovat do schránky

Co je to REST API?

Vezměme to hezky popořádku. Původně měl REST API formu externího WordPress pluginu k verzi 4.4 „Clifford“, od verze „Vaughan“ 4.7 z roku 2016 je již součástí samotného jádra. Jeho zavedení se stalo vpravdě revolučním krokem, protože otevřelo celou škálu možností, jak s WordPressem pracovat. Jednoduše řečeno, REST API umožňuje propojit WordPress s ostatními aplikacemi nehledě na to, jakými jazyky jsou psané. Zatímco WordPress je postavený na PHP, REST API se stává jakýmsi mostem mezi PHP jádrem WordPressu a webovými aplikacemi stavěnými na JavaScriptu, stejně jako nativními mobilními a desktopovými aplikacemi.

Co znamenají zkratky API  a REST?

API (Application Programming Interface) je rozhraní, které spojuje dvě různé aplikace. Na internetu je jeho použití velmi rozšířené, pokud například sdílíte příspěvek na Twitteru přes aplikaci třetí strany, využíváte Twitter API.

REST (Representational State Transfer) je architektura aplikačního rozhraní navržená pro distribuované prostředí. RESTful architektura používá HTTP požadavky k uveřejňování, čtení, updatování a mazání dat mezi dvěma nezávislými zdroji.

API přineslo nové možnosti

Hlavní výhody API se týkají možností práce s obsahem a zároveň i administrace WordPress webů.

  • Integrace s obsahem třetí strany. Díky tomu, že API umožňuje komunikaci s ostatními technologiemi, je možné získávat obsah téměř odkudkoli. WordPress platformu díky tomu mohou programátoři použít jako redakční systém pro vlastní obsah, který je uložený mimo WordPress, nebo naopak obsah z WordPress webu je možné využít v jiné aplikaci (konkrétní příklad najdete níže).
  • Nová forma administrace. API umožňuje spravovat WordPress kromě standartního administračního backendu i dalšími nástroji, které jsou napsané typicky v JavaScriptu, ale mohou být i ve formě mobilní aplikace. Využít lze například WordPress aplikace pro iOS a Android od Automattic.
  • Zjednodušení a přiblížení se developerům aplikací. S API se WordPress přiblížil programátorům, kteří nemají zkušenosti s Wordpressem. Pokud chtějí do WordPressu vkládat specializované informace pravidelně, mohou si vytvořit plugin nebo napsat vlastní aplikaci v preferovaném programovacím jazyku.

Víte, že...?

Při pronájmu dedikovaného serveru v datacentru MasterDC si můžete vybrat z celé řady serverů s různými parametry. Všechny sestavy běží na ověřených technologiích HP či Dell v ideálních podmínkách našeho datacentra, správa serverů ale zůstává plně ve vašich rukou.

Nabídka dedikovaných serverů

Co API umí v praxi?

Co API přineslo teoreticky, už víme, ale jak toho využít v praxi? Ať už máte v hlavě nápad na nový projekt nebo pracujete na těch již existujících, API vám nabízí prostor pro zdokonalení a inovaci. Podívejme se na pár konkrétních příkladů.

  • Sjednocení obsahu z více stránek. Představte si, že vedete společnost s mnoha pobočkami, například banku nebo fast food franšízu, a každá z těchto poboček má vlastní WordPress stránky. Váš centrální web v tom případě může využít API a sjednotit nové příspěvky z jednotlivých stránek na hlavní straně a poskytnout tak uživatelům novinky ze všech lokalit. Toho například využila i Washingtonská státní univerzita, která sjednocuje obsah z celkových 1083 stránek právě díky WordPress REST API.
  • Synchronizace obsahu ve více instalacích WordPressu. S řádnou autentizací můžete s API ovládat obsah vlastního backendu. Toho mohou využít například zpravodajské weby a vytvořit si stínovou WordPress instalaci (dostupnou jen na intranetu), kde budou shromažďovat a organizovat nápady, a která bude zároveň oddělená od hlavní WordPressové instalace. Pomocí API mohou tuto stínovou stránku propojit s hlavní stránkou a publikovat články ve chvíli, kdy budou hotové. Tímto způsobem zůstane hlavní stránka přehledná a bezpečnější, jelikož pracovní prostor je oddělený od uživatelské stránky.

Jak jsme API využili v Masteru?

I my v MasterDC jsme využili možností, které API nabízí. Naše softwarová divize vyvíjí různé aplikace a pro každou z nich máme vlastní web. Chtěli jsme, aby se weby těchto aplikací mezi sebou vzájemně propagovaly a to nás postavilo před problém: jak jednoduše distribuovat data mezi různými weby, aniž bychom narušili uživatelskou přívětivost jejich správy?

K tomu nám pomohlo právě API. Na základě WordPressu jsme vymysleli systém, který se skládá z více částí – tvoří ho jednak centrální web, který shromažďuje data o aplikacích, jednotlivé weby aplikací a podpůrná knihovna. Weby komunikují s centrálním webem a jakákoli změna informací v něm se projeví na každém z dalších webů.

Chcete se naučit s REST API ve WordPressu pracovat a využít ji ve svém projektu? Přečtěte si další díl našeho seriálu Jak pracovat s REST API ve WordPressu? Návod pro začátečníky nebo pokročilejší praktický návod na publikování a kategorizaci příspěvků.

Líbil se vám článek? Ano / Ne