Proxmox VE - logo

Technologie

Proxmox VE

Platforma pro snadné řízení virtualizací z jednoho prostředí

Proxmox VE (Virtual Environment) je open source nástroj, který umožňuje nasazení a správu VPS s KVM nebo LXC virtualizací z jednoho rozhraní. Rovněž se využívá pro tvorbu clusterových řešení či privátních cloudů.

Výhody Proxmox VE

Živá migrace

Díky funkci živé migrace je možné přesouvat běžící virtuální stroje s KVM mezi 2 uzly clusteru. Koncový uživatel přitom nezaregistruje výpadek.

Jednoduché ovládání

Proxmox VE se ovládá přes webové rozhraní. Administrátoři tak mohou spravovat VPS založené na KVM nebo LXC z jednoho místa.

Podpora škálování

Nástroj Proxmox VE neslouží jen pro správu virtuálních strojů a kontejnerů. Díky velmi dobré škálovatelnosti ho lze využít i pro tvorbu clusterů.

REST API

Platforma má k dispozici REST API, které umožňuje připojení nástrojů třetích stran. REST API je ve formátu JSON, což pomáhá rychlé a snadné integraci.

Podpora síťových úložišť

Z webového rozhraní je možné přidávat nejrůznější typy úložišť. Proxmox VE si například rozumí i s technologiemi GlusterFS nebo CEPH.

Vysoká dostupnost pro clustery

Víceuzlový cluster Proxmox VE HA umožňuje definovat vysoce dostupné virtuální servery. Díky tomu budete mít data vždy po ruce.

VPS s Proxmox VE si můžete zřídit automaticky

VPS s Proxmox VE si můžete zřídit automaticky

Proxmox VE využíváme ke správě a nasazení VPS s KVM virtualizací. Službu je možné automaticky zřídit v našem zákaznickém systému. V něm si zvolíte parametry na míru a po zaplacení instalačního poplatku vám bude VPS spuštěno.

V čem je KVM virtualizace lepší než LXC?

 

KVM

LXC

Typ virtualizace Plná virtualizace Virtualizace na úrovni OS
Operační systém Linux?OS Debian, Ubuntu, Centos Linux?OS Debian, Ubuntu, Centos
Vnořená virtualizace?Vnořená virtualizace umožňuje virtualizovat VPS a vytvořit uvnitř něj další virtuální stroje.
Kontejnerizace (Docker)
Možnost administrace 
Kernelový modul?Kernelový modul vyžadují některé pokročilejší aplikace a služby jako například DRBD (Distribuovaný replikovaný úložný systém, který využívá jádro linuxové platformy)
Živá migrace přes Proxmox
Verze kernelu Vlastní Sdílená

MasterDC jako certifikovaný partner Proxmoxu

Se společností Proxmox spolupracujeme dlouhodobě a zkušenosti s jejich platformou využíváme také při stavbě clusterových řešení nebo privátních cloudů. Nechte si od nás postavit pokročilou infrastrukturu s vysokou dostupností.

Prezentace nových verzí

Stejně jako u většiny softwarů, je nutné Proxmox VE pravidelně aktualizovat. Nové funkce a změny jsou vždy srozumitelně prezentovány na Youtube kanálu, jako třeba v případě verze 6.3.

Víte, že...

má Proxmox VE vlastní souborový systém? Společnost Proxmox vyvinula vlastní databázový souborový systém Proxmox Cluster (pmxcfs). Ten umožňuje ukládat konfigurační soubory a replikovat je v reálném čase do všech uzlů clusteru. Žádná jiná virtualizační platforma tento souborový systém nepoužívá, což dělá z Proxmoxu VE jedinečnou platformu pro vytváření a správu clusterů.