Těžební návod pro začátečníky aneb Jak těžit bitcoin krok za krokem

Láká vás těžba bitcoinů, ale v kryptoměnách se zatím příliš nevyznáte? Pak možná uvítáte náš podrobný návod pro začátečníky, ve kterém zjistíte, jak těžit bitcoin krok za krokem. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jaký je princip těžení a jak těžba probíhá, přečtěte si náš článek Těžba bitcoinů teoreticky – jaký je princip těžení?

Těžař opravuje své servery.
MICHAELA GRYGAŘÍKOVÁ
  • MICHAELA GRYGAŘÍKOVÁ

  • 12. 03. 2018
  • 8 min čtení
Zkopirovat do schránky

1. Pořiďte si těžební stroj

Abyste mohli začít těžit, musíte v první řadě vlastnit těžařský stroj. Ačkoli v počátcích těžba bitcoinů probíhala na obyčejných domácích počítačích a později grafických kartách, dnes už s těmito stroji bitcoiny s největší pravděpodobností nezískáte (respektive získáte, ale bude se jednat  o směšné částky za velmi dlouhou dobu). Pokud chcete zjistit, jak přesně těžba bitcoinů probíhá, přečtěte si náš článek Těžba bitcoinů teoreticky – jaký je princip těžení?

Těžba bitcoinů se dnes odehrává prostřednictvím specializovaného hardwaru, který je určený přímo a pouze k těžbě bitcoinů nebo jiných měn fungujících na stejném algoritmu. Nazývají se ASIC (Application-Specific Integrated Circuit chips), využívají méně energie a bitcoiny těží nesrovnatelně rychleji. Tato zařízení jsou drahá a časově náročná na výrobu, ale jejich rychlost je ohromující – nejvýkonnější stroje zvládnou vypočítat třeba i 14 terahashů za sekundu (tedy zvládnou 1012 pokusů o vyřešení bloku za sekundu) a jejich vývoj jde stále dopředu.

VPS hosting na míru

Vyberte si některou z našich virtualizačních platforem a nastavte si parametry svého VPS serveru podle svých představ. 

Nabídka VPS

Jak vybrat ASIC těžební stroj?

Pokud uvažujete o tom, že začnete těžit, při výběru ASIC zařízení byste se měli zaměřit na následující parametry: výkon (hash rate), spotřeba elektrické energie a cena. Hash rate vypovídá o tom, kolik pokusů k vyřešení bitcoin bloku zvládne přístroj udělat za sekundu.

Doporučujeme vám projít si recenze různých minerů, abyste vybrali ten, který pro vás bude nejvýhodnější. Nevybírejte pouze podle ceny, ale zaměřujte se na celkový poměr cena – výkon -spotřeba. Nejlepší miner je jednoduše ten, který je nejefektivnější. Při výběru se můžete inspirovat na stránce Asic Miner Value, která shromažďuje podrobné informace o strojích, které se právě začínají prodávat.

Počítejte s tím, že v současnosti může být velmi těžké tato zařízení sehnat, protože poptávka po nich je extrémně vysoká. S poptávkou také stoupá cena přístrojů, která se nyní pohybuje v řádech stovek až tisíců dolarů.

Předtím, než ASIC miner koupíte, zkuste si vypočítat výnosnost zařízení v některé z online kalkulaček (např. Nice Hash  nebo Coinwarz, pro více měn vyzkoušejte What to mine). Kromě parametrů ASIC zařízení, výpočet zahrnuje i cenu elektřiny, poplatky z mining poolu nebo stupeň obtížnosti těžby. Zjistíte tak, jestli se vám těžba vůbec vyplatí a kolik do ní musíte na začátku investovat.

Během rozhodování o tom, jestli začnete těžit, vezměte v potaz i rostoucí obtížnost těžby a tím i klesající zisk. V praxi to znamená, že když za 14 dní vzroste obtížnost o 10 %, tak o stejných 10 % poklesne i zisk. Více o vzrůstající obtížnosti těžby se můžete dočíst v článku Těžba bitcoinů teoreticky – jaký je princip těžení?

ASIC miner

Klasický ASIC miner pro těžbu bitcoinů

Čím se těží jiné kryptoměny?

Vzniklých kryptoměn jsou v současnosti tisíce a liší se použitým algoritmem, kterých jsou řádově desítky. Specializované těžební stroje se vždy zaměřují pouze na konkrétní algoritmus. Zakoupíte-li si ASIC hardware na těžbu bitcoinů, můžete kromě něj těžit i další kryptoměny se stejnou hashovací funkcí (například Bitshare, Bitcoin Cash nebo ByteCoin), měny s jiným algoritmem ale nevytěžíte. Vývoj jde ale stále kupředu a některé firmy začínají nabízet ASIC stroje, které dokážou počítat více různých algoritmů (například Baikal Miner).

Měny založené na algoritmu, ke kterému ještě nevznikl specializovaný přístroj, lze i nadále těžit grafickými kartami, jako tomu v minulosti bylo u bitcoinů. Výhod těžení grafickými kartami je vícero – můžete střídat měny, které těžíte, a přístroj je navíc podstatně méně hlučný. O grafické karty je ale nutné více se starat a obměňovat je.

2. Založte si bitcoinovou peněženku

Dalším nutným krokem je založení bitcoinové peněženky. Díky ní obdržíte vydělané bitcoiny a můžete s nimi dále nakládat. Bitcoinová peněženka umožňuje přehledně spravovat vaše bitcoinové adresy, samotné bitcoiny jsou totiž technicky uložené v blockchainu.

Každá bitcoinová adresa má formu veřejného klíče, ke kterému je přiřazen klíč privátní. Veřejný klíč je sestaven z unikátní kombinace znaků a vypadá například takto: 18ukxpD1eqnVjux13ehEz8r4d8py1dSdzw. Funguje v podstatě jako číslo účtu a chcete-li od někoho bitcoiny, svůj veřejný klíč mu sdělíte. Každá bitcoinová adresa je veřejná a když budete chtít, dohledáte všechny transakce, které na ní proběhly. Privátní klíč je naopak tajný a slouží k odesílání plateb. Když privátní klíč ztratíte, ztratíte navždy i své bitcoiny uložené na dané bitcoinové adrese.

Existuje více typů peněženek od jednoduchých online peněženek, přes softwarové až po nejbezpečnější hardwarové a papírové, přičemž každá má své výhody i úskalí. Některé peněženky umí přechovávat více měn současně.

Která peněženka je nejvhodnější pro začínající těžaře?

Nejlepší variantou pro začínající těžaře jsou rozhodně softwarové peněženky. Jsou bezpečné, zároveň pořád jednoduché na ovládání a vhodné na častější manipulace s vytěženou měnou. Softwarovou peněženku si stáhnete do vlastního počítače, kde budete mít uložené vydělané mince a nikdo další se k nim snadno nedostane.

Softwarové peněženky jsou buď plnohodnotné, které stahují celý blockchain nebo „odlehčené“, které ukládají jen relevantní transakce. První varianta sice zabere hodně místa a paměti, ale je rozhodně bezpečnější. Odlehčené varianty peněženek jsou totiž propojené s blockchainem uloženým na serveru třetí strany a vy nad ním nemáte plnou kontrolu.

Pokud jste se rozhodli pro plnohodnotnou variantu peněženky, stáhněte si třeba originální Bitcoin Core. Počítejte ale s tím, že jeho prvotní synchronizace zabere několik hodin, protože blockchain má aktuálně více než 150 GB. V programu si nastavíte vlastní heslo k peněžence, nezapomeňte si zároveň uložit kopii peněženky na jiné zařízení, protože v případě poruchy počítače budou vaše bitcoiny nadobro ztraceny. Desktopovou peněženkou, která dovede uchovávat více měn je například Exodus.

Bitcoincore

3. Přidejte se do mining poolu

I s nejlepším ASIC minerem je v dnešní době velmi těžké v domácích podmínkách bitcoiny vytěžit. V konkurenci obrovských těžebních farem jeden malý stroj neobstojí a těžba bitcoinů na vlastní pěst není vždy profitabilní. Řešením této situace je spolupráce těžařů v tzv. mining poolech.

Těžaři poskytují své výpočetní výkony skupině a v případě získání bitcoinů se výdělek rozdělí podle množství výkonu, který každý miner poskytl. Příjem bitcoinů je nižší, ale pravidelný. Nevýhodou poolů je povinnost odvádět poplatky provozovateli poolu, výše poplatků se většinou pohybuje od 0 do 2 % z odměny, kterou těžař obdrží.

Vybrat si můžete z mnoha poolů, pro lepší orientaci můžete využít srovnání minig poolů na Bitcoin Wiki. Začátečníkům se doporučuje vyzkoušet Slush Pool – je to vůbec první vzniklý pool a patří mezi ty nejvíce důvěryhodné. Zajímavostí je, že za vznikem Slush Poolu stojí český programátor Marek Palatinus.

Jakmile si pool vyberete, jednoduše se na jeho stránce zaregistrujete a nastavíte svůj účet. Následně získáte „worker ID“ pro vaše těžební zařízení.

Porovnání velikosti mining poolů

Graf z roku 2017 zachycuje procentuální zastoupení největších mining poolů.

4. Stáhněte si těžební program do počítače

Jakmile máte hardware, peněženku a vybraný pool, je třeba rozjet software, který vás připojí k blockchainu a bitcoinové síti. Software doručuje práci minerům, získává kompletní výsledky jejich práce a dodává informace zpátky do blockchainu. Kromě toho bitcoin mining software monitoruje těžařské aktivity a zobrazuje základní statistiky např. teplotu, chlazení, hash rate a průměrnou rychlost bitcoin minera.

Existuje více free programů využívaných k těžbě bitcoinů, nejlepší programy mohou běžet na téměř všech operačních systémech a každý z nich má své výhody a nevýhody. Některé mining pooly mají svůj vlastní software, jiné ne.

Začátečníci ocení software Nice Hash Miner. Je velmi jednoduchý na ovládání, těží více měn a automaticky vybírá algoritmus, který se v dané chvíli nejvíce vyplatí. Po stažení, vyberete zařízení, na kterém chcete pracovat a jednoduše těžíte.

Nice Hash miner

5. Začněte těžit

A můžete začít těžit. Zapojte těžební stroj do elektřiny, propojte s počítačem a instalujte těžební software. Do spuštěného těžebního programu musíte napřed zadat údaje o vaší peněžence a mining poolu, vyberete zařízení, na kterém chcete těžit, a těžba bitcoinů může začít.

Na závěr jedna malá rada: pokud chcete, aby vaše těžba bitcoinů či jiné měny byla profitabilní, sledujte neustále zprávy a novinky ze světa kryptoměn. Vývoj jde totiž velmi rychle dopředu a mění se doslova ze dne na den.

 

Líbil se vám článek? Ano / Ne