Nejsilnější počítač v Evropě se dočká upgradu. Dostane 4500 grafických karet a k tomu nové procesory

Vůbec nejsilnější počítač v Evropě dostane brzy velký dárek. Superpočítač Piz Daint ze švýcarského Národního superpočítačového centra (známého pod zkratkou z italštiny CSCS), který zpracovává třeba data pro velký urychlovač částic LHC, čeká velký upgrade. Co mu technici přidají pod kapotu?

Série grafických karet
JIŘÍ HANÁK
  • JIŘÍ HANÁK

  • 03. 05. 2016
  • 3 min čtení
Zkopirovat do schránky

V žebříčku superpočítačů Top500, který je aktualizován jednou za půl roku, doposud patřilo švýcarskému Piz Daint celkově sedmé místo. To se ale při příštím přepočítání pořadí v červnu nejspíš změní.

Švýcaři totiž svou pýchu osadí čtyřmi a půl tisíci kusy nových grafických karet od společnosti Nvidia. Starší karty modelu K20X s jádrem Kepler nahradí nejnovější model Tesla P100 s mikroarchitekturou Pascal. Vynechají tak celou jednu generaci grafických karet s jádrem Maxwell. Výkon superpočítače se výrazně zvýší.

Jak moc si Piz Daint polepší? Takto vychází srovnání karet

Model karty K20X P100
Architektura Kepler Pascal
Počet vláken 2688 3584
Základní frekvence (v MHz) 732 1328
Velikost paměti (v MB) 6144 16384
Šířka adresní sběrnice (v bitech) 384 4096
Propustnost (v GB/s) 250 720

Rozdíly ve schopnostech obou typů grafických karet jsou značné. Už tak velmi schopnou kartu K20X novější P100 v mnohém překonává. Výrazný rozdíl v šířce sběrnice je způsoben využitím nejnovější technologie HBM2.

To ale nejsou všechny změny, kterých se počítačový kolos dočká. Odborníci ze švýcarského centra CSCS plánují také vyměnit stávající procesory Xeon s jádrem Sandy Bridge na novější CPU na architektuře Haswell.

Superpočítač Piz Daint bude během upgradu navíc zkombinován s dalším menším strojem Piz Dora, který je také umístěn v CSCS.

Systém, který nyní zvládne zhruba 7,8 petaflopů – operací v plovoucí řádové čárce za sekundu – tak bude skoro dvojnásobně posílen. Po upgradu by měl dosahovat téměř až na 16 petaflopů.

Pokud se pro upgrade svých superpočítačů nerozhodnou také experti ve Spojených státech, Piz Daint by mohl v žebříčku světových počítačových velikánů poskočit až na čtvrté místo.

Kde přišly nejsilnější počítače v Evropě ke svým jménům?

Superpočítače Piz Daint a Piz Dora jsou pojmenovány podle horských štítů ve švýcarských Alpách. Z obdivu k mocným vrcholům umístili vědci z centra CSCS na skříně skrývající tisíce komponent dokonce i velké fotografie horských obrů.

Do výrazného upgradu investuje univerzita ETH Zurich zhruba 40 milionů švýcarských franků, v přepočtu tedy zhruba neuvěřitelných 992 milionů korun.

Superpočítače v CSCS jsou k dispozici švýcarským univerzitám a výzkumných centrům. Jejich vědci si musí o cenný výpočetní čas předem zažádat – pokud je jejich projekt nezávislou komisí schválen, mohou své simulace spustit na nejsilnějších výpočetních strojích Evropy.

Líbil se vám článek? Ano / Ne