PrestaShop, WooCommerce, Magento, a OpenCart: jaký software zvolit pro svůj e-shop

WooCommerce, Magento, PrestaShop a OpenCart jsou open source platformy pro tvorbu elektronického obchodu, které si lze bezplatně nainstalovat na vlastní server či cloud. Víte v čem se liší a po které platformě sáhnout?

Webdesign software
JAN MŮČKA
  • JAN MŮČKA

  • 13. 07. 2022
  • 8 min čtení
Zkopirovat do schránky

Pokud chcete začít prodávat online, máte v podstatě tři možnosti, jak vybudovat svůj e-shop. Tou první je nakódovat si ho, a to buď „od nuly” nebo s pomocí předpřipravené šablony. Taková cesta je ale velmi nákladná, zabere mnoho času a je spíše vhodná pro velké e-shopy nebo projekty s velmi specifickými potřebami.

Opačným přístupem je pak tzv. „krabicový” přístup. Na pár kliků si upravíte vzhled a funkcionality e-shopu, nemusíte řešit server hosting a po dobu využívání platformy platíte pravidelný paušální poplatek. Nevýhodou jsou obvykle omezenější možnosti přizpůsobení a minimální kontrola nad infrastrukturou.

Kompromisem mezi oběma variantami je open source řešení instalovatelné na vlastní server. Jeho zřízení je mnohem rychlejší než v případě kódování vlastního e-shopu, díky placeným i neplaceným pluginům nabízí široké možnosti rozšíření a můžete si navíc vybrat server hosting na míru vašim potřebám.

Server pro váš e-shop

Vyberte si z nabídky výkonných dedikovaných serverů a získejte kvalitní zázemí nejen pro váš e-shop, ale i podnikový software či další projekty.

Nabídka serverů

Mezi nejoblíbenější bezplatné open-source řešení pro tvorbu vlastního e-shopu patří právě PrestaShop, WooCommerce, Magento a OpenCart. Co všechno umí, v čem se liší a pro koho jsou jednotlivé platformy vhodné?

PrestaShop

Celosvětově používá Prestashop téměř 300 tisíc e-shopů. Jeho silnou stránkou je zejména přívětivost pro uživatele a neobvykle silná podpora. Při prvním přihlášení vás navíc celým softwarem podrobně provede tučňák Preston.

Samotná práce v administrátorském rozhraní je přehledná – od dashboardu se srozumitelnou navigací přes snadné vkládání a editaci jednotlivých produktů až po správu objednávek. Pro lepší představu si vše můžete vyzkoušet v online demu.

PrestaShop rovněž nabízí velmi pokročilé možnosti podpory. K dispozici je celá řada výukových videí, podrobná dokumentace či fórum. Vývojáři PrestaShop také poskytují placenou oficiální podporu, což u open source software nebývá zvykem. V Česku navíc existuje celá řada společností, které podporu či kompletní správu PrestaShopu zajišťují jako službu.

V základním nastavení nenabízí PrestaShop pokročilejší funkce, s nimiž by šlo vytvořit nějak zvlášť propracovaný e-shop. K dispozici jsou však tisíce pluginů, kterými lze chybějící funkcionality vykompenzovat.

Háček je v tom, že rozšíření jsou velmi často placená. Podobně je tomu i v případě šablon. Ty lze sice částečně upravovat i bez programování, pro pokročilejší přizpůsobení vašim potřebám se ale bez znalostí kódování neobejdete. Když k tomu připočteme, že i některé platební brány jsou placené, může se tvorba e-shopu na PrestaShop značně prodražit.

WooCommerce

WooCommerce se od PrestaShopu, Magenta a OpenCartu liší už svým charakterem. Nejedná se totiž o samostatný software, ale o plugin pro WordPress. Prekvizitou pro jeho instalaci je tak nasazení nejoblíbenějšího CMS na server.

Úzké spojení s WordPressem se mimo jiné promítá v širokém výběru vzhledových motivů (bezplatných je více než 1000), které je navíc velmi snadné přizpůsobit. U většiny šablon to lze zvládnout i bez znalosti kódování. V tomhle ohledu je WooCommerce jednoznačně nejlepší ze všech čtyř řešení.

Podobně jako PrestaShop je i WooCommerce v základu poměrně chudý na zajímavější funkce, takže je nutné sáhnout po pluginech. Přímo ve WordPressu jich je několik tisíc, včetně platebních bran a další tisíce rozšíření lze najít u třetích stran.

Výhodou oproti PrestaShopu je, že si lze vybrat z široké nabídky bezplatných rozšíření. S pluginy by se to ale nemělo zbytečně přehánět, jinak se zpomalí načítání webu. Každý plugin navíc může znamenat potenciální příležitost pro hackery.

Support má WooCommerce sice slabší než PrestaShop, i tak je ale stále na slušné úrovni. Neexistuje nic jako oficiální podpora a průvodce končí u základní konfigurace, k dispozici je však bezplatný ticket system s relativně rychlou odezvou, celá řada návodů a v neposlední řadě robustní fórum, kde přispívá široká komunita uživatelů i vývojářů.

Editace produktů je ve WooCommerce jednoduchou a rychlou záležitostí, vše je totiž na jedné stránce a nemusíte tak proklikávat mezi mnoha kartami jako třeba v případě OpenCart. Horší je naopak správa objednávek a faktur, kterou v základu WooCommerce téměř neřeší. To se dá ale snadno napravit stažením pluginu “PDF Invoice and Packing Slip”, který mimo jiné dovoluje tisknout faktury přímo z dashboardu.

Stručné srovnání vlastností, kladů a záporů u platforem WooCommerce, Magento a OpenCart. Zdroj: Youtube.com

Magento

Magento je dostupné ve dvou edicích – komerční a open source. Cena komerční edice se odvíjí od velikosti e-shopu a zahrnuje i hostingové služby. Pro naše srovnání je ale relevantní pouze open source edice, kterou si lze bezplatně stáhnout a snadno nainstalovat na vlastní server.

Velkou předností Magenta je důraz na bezpečnost a stabilitu. Má aktivní vývojový tým, který pravidelně opravuje bezpečnostní mezery. Podporu zajišťuje nemalá komunita a k dispozici je neobvyklé množství tutoriálů.

U Magenta je však naprosto nezbytná technická znalost vývoje webu. Bez ní se zkrátka neobejdete ani při vytváření e-shopu, ani při jeho údržbě. S tím jdou sice ruku v ruce největší možnosti přizpůsobení ze srovnávaných řešení, je to ale na úkor uživatelské přívětivosti.

Stejně jako u konkurenčních softwarů jsou k dispozici tisíce pluginů a šablon, které tvárnost Magenta ještě zvyšují. Očekávejte však, že si za velkou část z nich budete muset připlatit. Platforma také nabízí nadstandardní možnosti API a připojení třetích stran.

OpenCart

Ačkoliv v Česku ještě nemá takové jméno, celosvětově používá OpenCart přes 450 tisíc e-shopů. Podle SaaSworthy (portál srovnávající software) se ve čtvrtém kvartále 2021 umístil OpenCart na prvním místě v kategorii „Nejrychleji rostoucí software”.

Popularita OpenCart pramení z velkého počtu funkcí, které jsou zabudované již v samotném základu. Mnoho z nich jsou na jiných platformách navíc placené. To může ušetřit nejen značné náklady, ale i čas a starosti spojené s výběrem a nasazením potřebných pluginů.

Po instalaci tak můžete používat kolem 30 platebních bran, nabízet digitální produkty, nastavovat opakované platby, prodávat ve více měnách nebo třeba vytvářet dárkové karty a slevové poukazy.

Jen ve svém marketu nabízí OpenCart přes 13 tisíc pluginů a vzhledových témat – placených i neplacených. Zdarma lze získat mimo jiné i překlad do češtiny. K pokročilejší úpravě témat je ovšem často potřeba znát základy PHP. To může být, zejména oproti WooCommerce, nevýhoda.

Po instalaci se také nespustí žádný, ani základní, průvodce softwarem. Existuje však podrobná dokumentace, návody a aktivní komunita čítající přes 100 tisíc členů, která na fórum přidala již přes půl milionu příspěvků. Navíc podobně jako PrestaShop nabízí OpenCart také různé formy placené podpory.

Dashboard i uživatelské rozhraní jsou intuitivní. Před stažením si lze administraci v OpenCart jednoduše vyzkoušet s pomocí online dostupného dema. Oproti WooCommerce či PrestaShop má OpenCart hůře řešené přidávání a editaci jednotlivých produktů. U každé položky je totiž nutné proklikat se několika kartami, což může být nepřehledné a zbytečně zdlouhavé.

Kterou platformu vybrat?

Než si vyberete jednu ze čtyř nejpopulárnějších open source platforem pro tvorbu e-shopu, důkladně si odpovězte na těchto šest otázek:

  • Jaký mám budget na spuštění a provoz e-shopu?
  • Mám já nebo mí kolegové pokročilé technické znalosti ohledně vývoje webu?
  • Kolik položek bude e-shop mít?
  • Jaká je očekávaná návštěvnost e-shopu, a to obzvlášť ve špičce?
  • Kladu zvláštní důraz na bezpečnost?
  • Potřebuji specifické funkce a široké možnosti přizpůsobení?

S nízkým budgetem a malými technickými znalostmi se nejspíš budete rozhodovat mezi WooCommerce a OpenCart. V takovém případě určitě zvažte, kolik produktů bude e-shop mít a jak často je budete upravovat. Pokud jich bude hodně a změny budou časté, snadnější editace ve WooCommerce může být rozhodující.

Pokud nechcete ztrácet čas zkoumáním pluginů a požadujete co nejvíce funkcionalit v základu, sáhněte po OpenCart. Roli může hrát i snadnější přizpůsobení vzhledu u WooCommerce nebo možnost oficiální podpory v případě OpenCart.

PrestaShop zase nabízí komfortní uživatelské nastavení a špičkový support. Navíc kromě pokročilejšího přizpůsobení šablony není potřebná až tak velká technická zdatnost. Je však nutné počítat s vyššími náklady.

Po platformě Magento je zase vhodné stáhnout kvůli specifickým požadavkům na přizpůsobení a funkcionality, provázání se softwarem třetích stran nebo vysokým nárokům na bezpečnost. Neobejdete se ale bez vlastních či pronajatých programátorských kapacit.

Přehled vybraných vlastností platforem

  Prestashop WooCommerce Magento OpenCart
Uživatelská přívětivost Velmi dobrá Velmi dobrá Horší Dobrá
Technické znalosti vývoje webu Pro úpravu šablon Ve speciálních případech Vysoké Pro úpravu šablon
Oficiální placená podpora Ano Ne Ne Ano
Náklady na pokročilejší pluginy Vysoké Nižší Vyšší Nižší
Průvodce softwarem Velmi podrobný Pro základní konfiguraci Jen externí materiály Jen externí materiály

Ať už zvolíte platformu jakoukoliv, budete postaveni před další úkol – vybrat hosting, na který software nainstalujete. Podle návštěvnosti, budoucího růstu a technického zázemí byste měli vybrat fyzický server či cloud s dostatečným výkonem, prostorem pro růst e-shopu a možností obrátit se na zkušené administrátory. Zapomínat byste neměli ani na ochranu před DDoS útoky, které jsou bohužel součástí nekalých konkurenčních bojů o zákazníky.

V MasterDC si pro svůj e-shop můžete vybrat z široké nabídky serverů s pokročilým monitoringem i ochranou proti DDoS útokům a v případě potřeby se propojit s administrátory, kteří zajistí, aby vše běželo jak má. V rámci managed služeb vám server pro danou platformu také zoptimalizují a nainstalují potřebný software.

Líbil se vám článek? Ano / Ne