Konektivita na klik do celého světa. Co přináší firmám Network as a Service?

Network as a Service (NaaS) převádí flexibilitu cloudu do světa síťové konektivity. Virtualizace síťových funkcí a centrální správa umožněná softwarově definovaným přístupem nabízí soukromé datové okruhy i libovolné šířky pásma bez závazků.

Konektivita na klik
VERONIKA JAKUBOVÁ
  • VERONIKA JAKUBOVÁ

  • 02. 08. 2023
  • 4 min čtení
Zkopirovat do schránky

Zkratka NaaS zastupuje Network as a Service a jedná se v podstatě o outsourcing síťové instrastruktury. Uživatelé si tak mohou zprovoznit konektivitu a měnit přenosové pásmo „on-demand“ přesně tak, jak v daném okamžiku potřebují.

Než přejdeme k praktickému využití NaaS, zasaďme jej nejprve do kontextu softwarově definovaných sítí, které se často objevují v těsné blízkosti a někdy se nesprávně zaměňují.

Softwarově definované sítě (SDN) a NaaS: jak spolu souvisí

Rozmach čehokoliv softwarově definovaného se nevyhnul ani síťovým řešením. Tento trend reaguje na požadavky rozšiřujícího se počtu uživatelů cloud computinguCloud computingCloud computing je přístup ke službě, programu či jinému softwaru na dálku přes internetové připojení.více, kteří hledají komfortní správu, větší flexibilitu a možnosti škálováníŠkálovatelnostŠkálovatelnost je schopnost systému dynamicky zvyšovat nebo snižovat své parametry podle aktuálních potřeb.více.

Vyhrazený datový okruh do světa

Flexibilní nastavování šířky pásma, bezpečné přenosy dat a přehledné účtování. Propojte své pobočky kdekoli na světě takřka na klik.

Více o službě

Softwarově definované sítě (SDN) využívají virtualizaci síťových funkcí, a právě ta umožňuje centrální správu sítě a zbavuje uživatele nutnosti konfigurace jednotlivých routerů a switchů. Podobně jako další softwarově definované systémy navíc přináší volnost do výběru hardwaru pro síťová řešení.

Protože virtualizace a softwarově definované technologie řadu procesů usnadnily, přinesly do oblasti networkingu model „as a Service“ a umožnily využívat datové okruhy podobně jako různé cloudové služby. Síťová konektivita ve formě Network as a Service tak získala čestné místo vedle PaaS nebo SaaS, které jsme blíže popsali v článku V čem se liší služby „as a Service”.

Jak to vypadá v praxi a kdy je on-demand konektivita to pravé

Rostoucí počet požadavků na síťové propoje představuje ideální příležitost pro využití modelu NaaS. Nákladově se vyplatí zejména pro:

  • propojení poboček v různých zemích;
  • soukromé připojení k aplikacím umístěným v cloudu u nadnárodního poskytovatele;
  • propojení služeb a řešení u různých poskytovatelů (např. pokud máte data v AWS, ale k zpracovávají se v IBM Cloudu);
  • rychlejší datové přenosy mezi dodavateli a partnery;
  • dočasné nebo jednorázové datové přenosy (streamování vysílání, pokrytí nákupních špiček).

„Přístupový bod k NaaS infrastruktuře najdou zákazníci přímo v datacentrech MasterDC. Přes Click to Connect se mohou připojit v podstatě kamkoli – do Oracle, AWS, Cloudflare, IBM nebo Google Cloudu a dalších. K dispozici je přes 900 cílových lokalit po celém světě. Lze tak snadno propojit třeba nástroj Salesforce se servery v Google Cloud,“ komentuje koncept NaaS Ondřej Bok, Account Manager MasterDC.

V rámci Click to Connect můžete využít přes 900 cílových lokalit.

Infrastruktura Click to Connect se vyznačuje robustností. Propojuje datacentra globálních hráčů i lokálních poskytovatelů. Hustě protkaná síť přístupových bodů umožňuje uživatelům takřka okamžité zprovoznění soukromých datových okruhů mezi různými evropskými i světovými lokalitami.

Ke zprovoznění propoje je potřeba:

  1. připojení k přístupovému bodu NaaS (ve výchozí a cílové lokalitě);
  2. zjistit požadovanou šířku pásma;
  3. stanovit období, na které chcete propoj zprovoznit.

Schéma znázorňuje možnosti služby Click to Connect (koncept Network as a Service zprostředkovaný MasterDC)
Přes Click to Connect mohou firmy bezpečně propojovat pobočky v různých zemích světa i služby umístěné u rozličných poskytovatelů cloudových služeb. NaaS dobře poslouží třeba pro krátkodobé, datově objemné přenosy.

Jaké problémy řeší Network as a Service (NaaS)?

Tradiční síťové architektury vyžadují provoz specializovaného síťového hardware. S tím jsou spojeny také smluvní závazky, licenční podmínky nebo fixně nastavené hodnoty pro šířku pásma. Vesměs vše, co jde konceptuálně proti pružnosti cloudových služeb.

„Uživatelé využívající Click to Connect mohou měnit parametry datových okruhů podle potřeby a využívat přitom redundantní, bezpečné infrastruktury, která zajistí vyšší kvalitu přenosů dat a pozitivně ovlivní uživatelskou zkušenost, ať už jde o doručování obsahu zákazníkům nebo přístup zaměstnanců k firemním aplikacím. Přitom mají vždy jasný přehled o nákladech,“ doplňuje Bok.

Při zřizování propojů mezi službami nebo pobočkami se dále řeší otázka geografické vzdálenosti. Například propojení z Prahy do San Francisca může potrápit počet linek, komplexita sítě nebo zabezpečení, které vyžadují vyškolené správce. Tyto aspekty se propisují do nákladů a do jejich výše významně promlouvá i maximální úroveň přijatelné latence, šířka pásma i vývoj těchto hodnot v budoucnu.

NaaS pomáhá eliminovat komplexitu sítě a umožňuje snadný monitoring jednotlivých okruhů. Z jednoho portu se firmy mohou na klik připojit do celého světa, není potřeba řešit fyzická zařízení nebo složité konfigurace. S tím souvisí i větší efektivita nákladů plynoucí z úspor za specializovaný síťový hardware i redundanci, která je výchozí vlastností každého datového okruhu.

V neposlední řadě se prostřednictvím Network as a Service společnosti vyvarují přístupu přes veřejný internet, spojenému s nestabilitou a vyšší latencí, ale i bezpečnostními riziky. Konkrétní příklady praktického využití služby typu NaaS najdete v článku Click to Connect v praxi: Jak konektivita na klik ulehčuje firmám podnikání.

Líbil se vám článek? Ano / Ne