Click to Connect v praxi: Jak konektivita na klik ulehčuje firmám podnikání

Konektivita na klik je tak jednoduchá, jak zní. Bez nutnosti výstavby síťové infrastruktury se můžete během několika kliknutí propojit do jakéhokoliv cloudu na světě. Jak ji využít ve prospěch vašeho byznysu?

Využití Click to Connect v praxi
PETRA RŮŽKOVÁ
  • PETRA RŮŽKOVÁ

  • 13. 09. 2023
  • 6 MIN čtení
Zkopirovat do schránky

Flexibilita, rychlost implementace a celosvětové pokrytí – to vše v jednom v balíčku Click to Connect. Než se ponoříme do využití této služby v praxi, pojďme si krátce připomenout, jak se Click to Connect liší od tradiční síťové konektivity.

Konektivita dříve a dnes: problematika fyzických propojů

Konektivita postavená na fyzickém hardware a propojích s sebou přináší několik úskalí. Ta zahrnují výběr vhodného poskytovatele (nezřídka jich je potřeba využít několik), nastavení parametrů spolupráce a časté vyjednávání o cenových podmínkách. Teprve poté se přistupuje k časově náročnému procesu výstavby síťových propojů, konfiguraci jednotlivých zařízení a zprovoznění konektivity.

„Z mých zkušeností může zřízení fyzické síťové konektivity trvat 4 až 8 týdnů. Na to je potřeba myslet, pokud například potřebujete pokrýt špičku nákupů na eshopu během Vánoc,” říká Ondřej Bok, Account Manager MasterDC.

Naopak flexibilita služby Click to Connect, postavená na konceptu NaaS (Network as a Service), tyto problémy eliminuje. Umožňuje totiž zprovoznění vyhrazených datových okruhů během několika kliknutí. Výhodou je spolupráce pouze s jedním poskytovatelem, což zjednodušuje správu sítě a zpřehledňuje informace o smluvních podmínkách a nákladech. O ceně služby máte jasno hned po zadání cílové lokality, požadované šířky pásma a časového období, po které chcete službu využívat – to může být klidně jen jeden den.

Více o tom, jak služba Click to Connect jsme psali v článku Konektivita na klik do celého světa. Co přináší firmám Network as a Service?

Jedním klikem do celého světa

V MasterDC vám zprovozníme vyhrazený port a pak už bude na vás, jakou cílovou lokalitu a šířku pásma zvolíte. Vybrat si můžete z více než devíti set lokalit.

Chci vědět více

5 problémů, se kterými si díky Click to Connect poradíte

Nedostatečná nebo nekvalitní konektivita může výrazně ovlivnit spolehlivost poskytovaných služeb. S jakými typickými problémy souvisejícími s konektivitou si Click to Connect umí poradit?

  • Připojení do veřejného cloudu: Mnoho uživatelů veřejných cloudů používá k přenosu dat veřejný internet. To s sebou nese rizika v oblasti bezpečnosti i spolehlivosti. Služba Click to Connect zpřístupňuje dedikované okruhy do celého světa, a díky privátním portům a vyhrazenému pásmu se data dostanou do cíle násobně rychleji než přes veřejný internet. Uživatelé navíc mají možnost flexibilně měnit šířku pásma dle aktuálních potřeb, a to za zlomek nákladů.
  • Propojení datacenter: Pokud firemní infrastruktura běží ve více datacentrech, je stěžejní zajistit, aby tato místa spolu komunikovala. Ideálně prostřednictvím dedikovaného okruhu mimo veřejné sítě. Náklady na vybudování soukromých propojů mezi datacentry se ale mohou výrazně prodražit. V případě Click to Connect jsou náklady obvykle řádově nižší, v závislosti na konkrétním řešení. Díky flexibilitě platformy lze při nerovnoměrném workloadu rychle posílit spojení do druhého datacentra a zátěž optimalizovat.
  • Redundance: Při fatálním výpadku primární lokality přichází na řadu plán disaster recovery a přesměrování provozu do záložní infrastruktury. Pomocí konektivity na klik rychle navýšíte šířku pásma a pokryjete potřebu vyššího přenosu dat mimo primární lokalitu. Tímto způsobem můžete minimalizovat výpadek služeb a udržet kontinuitu provozu.
  • Strategie hybridního cloudu: V případě hybridního řešení zákazník uchovává citlivá data on-premises (ve vlastní lokalitě), zatímco další nekritická data jsou umístěna ve veřejném cloudu. V MasterDC umíme propojit obě místa privátním okruhem a zvýšit zabezpečení i rychlost přenosu dat. Přímá konektivita navíc zajistí nízkou latenci a díky škálovatelnosti je možné efektivně alokovat zdroje mezi oba cloudy.
  • Krátkodobé přenosy vysokých objemů dat: Při akcích, jako jsou živé konference, sportovní události nebo přímé přenosy je klíčové dodat v reálném čase co nejkvalitnější obraz. Click to Connect výrazně zkracuje čas potřebný k budování přípojek a fyzických linek a umožňuje téměř okamžité streamování ve vysoké kvalitě. Výhodou je, že se šířka pásma může navýšit třeba jen na několik dní, přičemž není nutné platit za období, kdy se výkonnější připojení nevyužije.

Využití v praxi

Výhody softwarově definované konektivity již známe. Jak je ale uplatnit v reálném prostředí? Pojďme si na třech modelových příkladech ukázat přínosy Click to Connect v praxi.

1. Provider provozující síť call center

Společnost provozující síť call center používá pro kvalitní a rychlý přenos hovorů technologii VoIP (Voice over IP). Ta je závislá na stabilním připojení. Provider exponenciálně roste, otevírá nové pobočky a rozšiřuje řady zaměstnanců.

K přenosu dat společnost využívala mezinárodní vyhrazené sítě a 1 Gbps dedikovaný ethernetový okruh, který ale vzhledem k jejímu růstu přestal být dostačující. Podnik spolupracoval s několika dodavateli připojení, což vedlo ke zmatku souvisejícím s různými smluvními podmínkami, platbami a zdlouhavou komunikací.

Díky konektivitě na klik společnost zrychlila proces zřizování síťových spojení do nových lokalit. Flexibilita on-demand modelu navíc umožnila přizpůsobení šířky přenosového pásma dle aktuálního vytížení jednotlivých poboček call centra. Softwarově definovaná konektivita přinesla centralizovanou správu sítě, transparentnost nákladů a lepší přehled o využití zdrojů.

2. Nadnárodní telco operátor

Subjekt podnikající na poli telekomunikací poskytuje svým klientům řešení z oblasti konektivity. Sám vlastní několik tisíc kilometrů vlastní optiky a je napřímo propojen s dalšími lokálními partnery. V jeho regionu ale chybí možnost vyhrazeného připojení do veřejných cloudů. Jelikož je cílem společnosti expandovat, má v plánu svým klientům toto připojení zajistit. Jedná se o propojení do cloudu Microsoft Azure, IBM, Alibaba Cloud a AWS.

Vybudování přímých fyzických linek do cloudů nadnárodních poskytovatelů by pro společnost bylo časově a finančně nákladné. Pomocí Click to Connect se může do veřejných cloudů propojit vyhrazenými datovými okruhy a toto spojení poskytnout také svým klientům. Ti pro přístup do cloudových aplikací nebudou muset využívat veřejný internet, který je spojen s neočekávanými výpadky a bezpečnostními riziky.

3. Přepravce zboží

Logistická společnost převáží produkty v kontejnerech, vlacích a nákladních lodích. Aby měla o přepravovaných artiklech přehled, je v každém z nich instalované IoT zařízení, které je vybaveno identifikační SIM kartou s datovým tarifem. Společnost proto hledala partnera s globálním pokrytím SIM kartami kompatibilními napříč zařízeními i sítěmi.

Služba Click to Connect umožňuje dopravci pronajímat potřebný počet SIM karet a využívat třívrstvé řešení, které ve svém jádru zahrnuje platformu pro přenos dat prostřednictvím mobilních sítí a privátní IP sítě. Tímto způsobem může identifikovat všechna svá zařízení a získávat přesná data o jejich poloze. Integrované řešení pro sledování zařízení je dostatečně flexibilní a přizpůsobuje se potřebám několika zainteresovaných stran, které potřebují být informovány o pohybu a poloze kontejnerů během transportu.

Úspora nákladů a času

Služba Click to Connect přináší zejména flexibilitu a přehlednost nákladů. Zákazníci mohou snadno upravovat šířku pásma a pružně reagovat na aktuální požadavky svého podnikání, aniž by bylo nutné investovat do nákupu a údržby síťového hardware. Transparentnost nákladů je dána prostřednictvím fixně stanovené částky za pronájem portu a počtu Mbps, které si uživatelé sami zvolí. Zákazníci tak mohou díky úspoře nákladů alokovat své zdroje tam, kde jsou potřebnější.

Pokud váháte, zda je pro vás tento model vhodný, využijte možnosti konzultace. V MasterDC vám poradíme, jak efektivně využít konektivitu Click to Connect pro váš byznys.

Líbil se vám článek? Ano / Ne