Jak jsme vybírali nejlepší evropský web

Letošní ročník .eu Web Awards se neobešel bez MasterDC. Konkrétně našeho zastoupení v porotě, která vybírala ty nejzajímavější weby běžící na doméně .eu. Jak to celé probíhalo?

Výherci nejlepšího evropského webu
MICHAELA RABASOVÁ
  • MICHAELA RABASOVÁ

  • 30. 11. 2022
  • 4 min čtení
Zkopirovat do schránky

Ve čtvrtek 17. listopadu se v belgickém Mechelenu u Bruselu usadila k prostřeným stolům stovka hostů ze zemí napříč celou Evropou. Řekové, Španělé, Francouzi, Němci, Bulhaři, Belgičani, Češi… Galavečer uvedl fenomenální Ray Cokes, jehož obyvatelé Beneluxu znají hlavně jako moderátora hudební stanice MTV a porotce reality show Belgie má talent.

Co se tam dělo?

Na pořadu bylo vyhlášení nejlepších evropských webů běžících na doméně .eu, jejímž registrátorem je nezisková organizace EURid.

Mezi hosty večera nechyběli vrcholní činitelé organizací přidružených k EU, evropští registrátoři domén, ale ani zástupci Masteru. V porotě soutěže totiž na pozvání EURidu usedl auditor přístupnosti Roman Kabelka. Spolu se čtyřmi dalšími porotci posuzoval přihlášené weby a zodpovídal za jejich hodnocení v oblasti přístupnosti.

Roman Kabelka na slavnostním gala večeru s cenou v rukou
Roman Kabelka si na gala večeru v Bruselu potěžkal i trofej pro výherce. Zapůjčili mu ji vítězové z projektu kaila.eu.

Více než 800 přihlášených webů a 5 porotců

Organizátoři obdrželi více než 800 nominací, z nichž veřejnost v on-line hlasování na webu soutěže posunula do finále 18 projektů v 6 kategoriích. „Primárně se jednalo o prezentační weby rozsahem do dvou úrovní, často obsahovaly představení firmy či inovativního projektu, řada z nich byla dost multimediální. Svou velikostí spíše menší až středně velké weby,“ vzpomíná na přihlášené Roman Kabelka.

Všech pět porotců se nad webovými stránkami finalistů v průběhu letošního podzimu společně sešlo dvakrát. „Vzhledem k tomu, že jsme každý z jiné části Evropy, tak zasedání probíhala on-line. Poprvé jsme se tváří v tvář potkali a poznali vlastně až na slavnostním vyhlášení v Bruselu,“ přibližuje Roman.

O EURid

EURid je nezisková organizace zvolená Evropskou komisí jako doménový registr pro doménu nejvyšší úrovně .eu. EURid je sdružení tří evropských národních registrátorů: DNS Belgium, IIT-CNR and NIC-SE, přidruženým členem je organizace CZ.NIC.

Kromě přístupnosti, kterou měl za MasterDC na starost Roman Kabelka, zasedli v porotě i experti na grafiku a uživatelské rozhraní, SEO, copywriting a celkové byznysové pojetí webové prezentace. Pohledy porotců na to, kdo by měl zvítězit, se tak občas lišily. „Každý zodpovídal za hodnocení své oblasti. Samozřejmě, že se občas stalo, že daný web byl skvěle hodnocen po stránce marketingu, ale nebyl ideálně navržen z pohledu přístupnosti. V takovém případě přišla na řadu diskuze. Vždy jsme ale dbali na to, aby si vítěz vedl dobře napříč všemi kritérii,“ vysvětluje Roman.

Zpěvačky ze sboru Scala zahajují gala večer
Slavnostní večer zahájil pěvecký sbor Scala. A dokonale ho i zakončil, spolu s duem Kolacny brothers.

Gala večer, jak se patří. I díky Čechům

Jak už zaznělo, listopadové vyhlášení se neslo ve slavnostním duchu. Poté, co hosté usedli na svá místa, rozezněl se z podia, ale i technického zázemí, éterický zpěv. V potemnělém sále se postupně začaly objevovat další a další členky oceňovaného belgického sboru Scala, až se tajil dech.

V Bruselu to umí, dalo by se říct.

Ale stejně, jako by se porota neobešla bez českých expertů, nebýt Čechů, není co rozdávat oceněným. Skleněnou plastiku ve tvaru písmen eu totiž z jednoho kusu skla vyhotovila právě česká sklárna.

S minimalistickou skleněnou trofejí a rozpočtem ve výši 5000 eur na marketingovou kampaň nakonec odešli vítězové v celkem šesti kategoriích: lídři, vycházející hvězdy, vzdělávací instituce, blogy a média, ekologické projekty a weby na doméně .ею nebo .ευ.

„Některé weby, hlavně z poslední jmenované kategorie, byly dostupné jen v řečtině, což bylo poměrně úsměvné pro nás, kteří tenhle jazyk neovládáme,“ přibližuje Roman, co vše porotu potrápilo. Web psaný řeckým písmem se totiž obtížně posuzoval nejen jemu, ale i ostatním porotcům. “Měli jsme názor, že přihlášený web by měl mít verzi i v nějakém rozšířenějším jazyce – ideálně v angličtině,” uzavírá Roman.

Proč přístupnost

Přístupnost ale není jen o dostupnosti pro nevidomé. Lze si ji představit jako bezbariérovost. Přístupný web je přívětivý ke všem uživatelům bez rozdílů. Tedy jak nevidomým a seniorům, tak těm, kteří třeba neovládají řeckou abecedu. Další tipy jsme sepsali už dříve v článku 11 tipů, jak zlepšit přístupnost webu.

Roman Kabelka se přístupnosti a její osvětě věnuje řadu let. Role porotce pro něj nebyla nová. Už dříve zasednul třeba v soutěži Biblioweb oceňující weby knihoven. Hodnotil i přístupnost webů státní správy bojující o Zlatý erb. Evropské ceny pro něj byly výjimečné hlavně tím, že cesta na jejich předání byla o něco delší než obvykle… A kromě pocitu dobře odvedené práce pro EURid si z ní tentokrát přivezl i belgické pralinky.

Líbil se vám článek? Ano / Ne