Kdy migrovat IT infrastrukturu do cloudu a jak se připravit

Přesun IT infrastruktury může být trochu strašidelný pojem. Souvisí s ním spousta starostí, investic a obav o chod firmy. Třebaže poskytovatelé ze všech stran propagují cloud a jeho výhody, zapomínají někdy, že pro už rozběhnuté projekty není migrace do virtuálního prostředí bodem, který se z programu porady smázne po několikaminutové diskuzi. Zvážit se musí finanční prostředky, vhodná doba nebo poskytovatel. Naši administrátoři nás nechali nahlédnout do zákulisí celého procesu, a my jsme díky tomu sepsali několik praktických tipů, na co si dát před migrací pozor.

Migrace dat umí být pěkně složitá.
VERONIKA JAKUBOVÁ
  • VERONIKA JAKUBOVÁ

  • 29. 04. 2020
  • 7 min čtení
Zkopirovat do schránky

E-shopy, webhostingy, firemní účetnictví nebo e-maily – to vše dnes běží na serverech a to vše se dost často přesouvá do virtuálního prostředí. Ale proč? Vy přece provozujete všechno potřebné na několika fyzických strojích ve vedlejší místnosti a všechno vám funguje stejně dobře, jako komukoli jinému, kdo je už nějakou dobu v cloudu. To je sice pravda, jenže nic není věčné, a to platí i pro servery. Průměrná životnost fyzického serveru je tři až pět let. To je, zdá se, poměrně dlouhá doba. Během ní mohou však nároky na výkon značně stoupnout a hardware serveru už vám přestane stačit, takže budete muset pořídit nový procesor. V opačném případě zase můžete provozovat server o zbytečně vysokém výpočetním výkonu, který vlastně ani nevyužijete. Koupě nových hardwarových komponent je nákladná a jejich implementace poměrně složitá. Server je navíc po dobu úprav mimo provoz, což omezuje vás, vaše zaměstnance, případně i vaše obchody.

Ideální doba pro přesun a v čem je cloud lepší

Pokud jste zrovna ve fázi, kdy potřebujete vyměnit zastaralý server za nový, opravit ho nebo navýšit novými komponentami jeho výkon, zadržte. Přesně tyto chvíle jsou těmi nejlepšími pro migraci do virtualizovaného prostředí. Podobnou příležitost nabízí i slučování společností, které mají své IT v různých datacentrech. Část IT, především stěžejní aplikace, takové firmy přesouvají do cloudu, což jim proces sjednocení ulehčí a zaměstnanci si lépe zvyknou na nové podmínky. Nezapomeňme zmínit ani fakt, že vyvíjení nového produktu by v cloudu mělo začínat, protože ten je díky své flexibilitě připravený přizpůsobit se rostoucímu projektu, aniž by server musel být uveden mimo provoz.

„Naši zákazníci jsou po přechodu do cloudu nejčastěji překvapeni rychlostí jeho bootování, tedy startu systému,” říká jeden z našich cloud architektů Pavel Žák. „U fyzických serverů museli vedle samotné implementace nových hardwarových jednotek připočíst k odstávce i dobu opětovného uvedení do provozu. Ta se pohybovala v řádu desítek minut. V cloudu jsme jejich server zprovoznili za pár vteřin.” Nejen proto ale cloudový server zaručuje vyšší dostupnost. Poskytovatel monitoruje veřejný cloud do takové míry, jakou si většina firem nedokáže samostatně zajistit. Servery jsou v datacentrech pod nepřetržitým dohledem. Jejich zaměstnanci sledují třeba počet příchozích požadavků, a jsou proto schopni předejít případným problémům, které by mohlo jejich větší množství způsobit.

Stěžejní výhody cloudu ve správě providera

Společnost Accenture v rámci svého průzkumu zjistila, že většina firem se rozhodne svěřit správu virtuálního prostředí do rukou poskytovatele. Hlavními výhodami managed služeb jsou pro ně hlavně široké znalosti a zkušenosti administrátorů, snížení nákladů na vlastní IT kapacity nebo lepší zabezpečení.

Do cloudu samozřejmě není vždy nutné přesouvat celé servery. Migrovat lze jen některé aplikace nebo samotná data. Firmy často řešení kombinují a přistupují k tzv. hybridním infrastrukturám, kdy si část IT nechávají „u sebe” (onsite) a část dat, u nichž je potřeba zachovat jakousi kompatibilitu, přesunou do sdíleného virtuálního prostředí.

Mějte rovněž na paměti, že v některých případech cloud není úplně šťastným řešením. Málokdy se pro něj rozhodují třeba výrobní firmy, jejichž servery ovládají stroje. Přesun takových serverů do veřejného cloudu by znamenal nutnost spoléhat se na internetové připojení, což v případě výpadku znamená přerušení celé výroby.

Nezapomínejte také na další faktory, které by vás mohly omezit. Říká se, že cloud je levnější, inu, to je pravda i není. Cloud disponuje kvalitním hardwarem nebo třeba redundantními zrdoji, které zajišťují právě jeho vysoký výkon a dostupnost. Tyto aspekty se určitým způsobem propíšou i do ceny. Zvažte i samotné sdílené prostředí, které by mohlo některé projekty omezit. Jako klienti nemáte v cloudu pod kontrolou třeba virtualizační vrstvu. Za tu zodpovídá poskytovatel a v případě chyby tak nemůžete nic dělat. Tady pak závisí na tom, nakolik kvalitního providera si vyberete.

Veřejný cloud v MasterDC

Administrátoři v MasterDC už přesunuli do cloudu bezpočet zákazníků a mají proto s migrací bohaté zkušenosti. Vyberte si cloud z naší nabídky a využijte jejich znalostí – pomůžou totiž nejen s migrací dat, ale i správou celé infrastruktury.

Cloud hosting

Chci do cloudu. Jak se mám připravit?

Zvážili jste všechny své možnosti a rozhodli se, že právě teď je ta chvíle, kdy svou infrastrukturu přesunete do virtuálního prostředí. Než ale dojde k samotné migraci, zaměřte se ještě na pár věcí.

  • Jakou kapacitu má váš současný hardware? – Nové prostředí by rozhodně nemělo být horší než to současné. Zjistěte si proto, jaké máte CPU, RAM a hlavně jaký disk používáte a jaká je jeho velikost. Na velikost disků a počet operací, které jsou schopny na sekundu provést, zákazníci často zapomínají. Právě počet čtecích a zápisových operací za sekundu přitom významně ovlivňuje celkový chod serveru.
  • Jak je to s licencemi? – Licence Windows Server od společnosti Microsoft do virtuálního prostředí nelze převést. To nevadí, pokud máte zakoupenou jednu ze starších licencí, kterou byste i při koupi nového fyzického serveru museli obnovovat. V případě, že vlastníte nějakou současnou licenci, je to problém. Nové licence si pak musíte pronajímat a platit měsíčně. Jinak je tomu v případě Linuxu, u nějž licencování přechod do cloudu nijak neblokuje.
  • Může vás ohrozit vyšší latence? – Případ, který jsme zmínili už výše. Jestliže už teď víte, že závislost na internetovém připojení by výrazně ohrožovala chod podniku – jako je tomu v případě výrobních firem – ale přesto chcete svou IT infrastrukturu virtualizovat, zkuste to vyřešit dedikovanou privátní linkou. Nízká latence je důležitá i tam, kde se připojuje velké množství uživatelů k vzdálené ploše.
  • Jaké budou celkové náklady? – Cloud se jednoznačně vyplatí provozovatelům serverů s malým výkonem, třeba mailserveru. Fyzické servery s tak nízkými parametry se třeba ani nevyrábějí. E-shopy zase mohou těžit z toho, že si po většinu roku vystačí s nižším výkonem a před Vánoci výkon flexibilně navýší. Pokud ale potřebujete vyšší výkon, budete muset počítat s větší investicí. Cloud se stejnými hardwarovými parametry, jaké má fyzický server, může být i o několik tisíců dražší. Zamyslete se proto nad tím, jak moc se do budoucna plánujete rozšiřovat.

Migrujeme. Ale jak?

Přesunout infrastrukturu do cloudu lze hned dvěma způsoby. Tím nejčastějším je zkopírování operačního systému a aplikací, které na něm běží, na nový virtuální server o stejném výkonu, jako měl ten fyzický. Tento způsob migrace zvládnete i sami. Existuje totiž několik nástrojů, které vám s migrací pomůžou. Například nástroj VMware Converter zvládá přesun s minimálními výpadky.

Složitější situace nastává ve chvíli, kdy vám fyzický stroj zastaral, a to nejen jeho hardwarové komponenty, ale i operační systém. Často k takové situaci dochází na letištích nebo v nemocnicích, kde se používá software, který už se dále nevyvíjí. Starý systém už bohužel zvirtualizovat nejde, nicméně nabízí dobrou příležitost pro zmodernizování celé infrastruktury.

Je také možné nechat paralelně běžet oba systémy – starý fyzický i nový virtuální. Postupně data kopírovat do nového prostředí, nainstalovat potřebný software, odladit nedostatky a nakonec vše přepnout na nový server.

Co se bude dít po migraci?

Většina podnikatelů a firem očekává od migrace okamžitý efekt. Výhody cloudu chtějí čerpat ihned, mít před sebou jasné výsledky a sledovat, jak jejich podnik raketově roste. Tak to bohužel nefunguje. Přesun infrastruktury je skutečně velký krok a na jeho výsledky je potřeba si chvíli počkat.

V průzkumu společnosti Accenture uvedla pouze 4 % dotazovaných, že nedosáhla očekávaných výsledků. Zbylých 96 % je s přechodem do cloudu spokojeno, byť ne bezvýhradně. Faktorů, které se na spokojenosti uživatelů podepisují, je hned několik. Patří mezi ně velikost firmy, kolik ze své IT infrastruktury do cloudu přesunuli nebo jak dlouho a jakého konkrétního typu cloudových služeb využívají.

Procentuální spokojenost uživatelů cloudu

Nejvíce spokojeni jsou podle průzkumu společnosti Accenture uživatelé, kteří přesunuli do virtuálního prostředí většinu nebo celou svou infrastrukturu a využívají veřejný nebo hybridní cloud.

Proto pečlivě zvažte všechny své možnosti a důkladně se připravte. Pokud stále nevíte, jak se situací naložit, není nic jednoduššího, než se obrátit na někoho, kdo má s přesunem do cloudu bohaté zkušenosti. Naši administrátoři s vámi zkonzultují celou situaci, poradí vám a pomůžou i se samotnou migrací.

Líbil se vám článek? Ano / Ne