Vyšla nová verze Linuxu. Zbavuje se starého systému souborů a zlepšuje síťový kód

Nejznámější open source projekt se přehoupnul do další verze. Před několika dny vydal Linus Torvalds nový Linux s označením 4.3. Jádro operačního systému se dočkalo mnoha změn.

Linux je open source operační systém
JIŘÍ HANÁK
  • JIŘÍ HANÁK

  • 09. 11. 2015
  • 3 min čtení
Zkopirovat do schránky

Nová verze vychází z rc7, poslední vývojové fáze před zveřejněním stabilního jádra, a je nyní volně k dispozici.

Jak Torvalds uvedl v mailing listu o kernelu Linuxu, nejvíce vývojáři zasahovali do síťového kódu. „Ve změnách z rc7 převládají síťové záležitosti (…), ale nejedná se o nic mimořádně děsivého,“ napsal „otec Linuxu“.

Obecně ale podle něj úpravy byly spíše drobné. „Updatovali jsme síťový kód a opravili bug pro x86 vm86 mód, který vznikl při čištění kódu vm86, ale jinak se jednalo jen o kolekci jednořádkových změn všude možně,“ vysvětlil Torvalds.

Na scénu ovladače pro grafické čipy

Kromě rozšíření síťového kódu přibyla do jádra kvanta různých ovladačů. Nejnovější verze Linuxu nyní podporuje například grafické procesory v čipech z rodiny Skylake od Intelu a také grafické karty AMD R9 Fury na architektuře Fiji. Přepracován byl i ovladač Nouveau pro grafické karty Nvidia. Přibyla také podpora OpenGL 3.3 pro VMware.

Kompletní přehled změn oproti poslední edici Linuxu je k dispozici v repozitáři jádra.

Zhruba 82 milionů lidí na světě používá Linux

Kód pro souborový systém ext3 zmizí, ten ale bude stále fungovat

Jednou z nejdiskutovanějších novinek kolem jádra Linuxu bylo odstranění ovladače pro souborový systém ext3. Z kernelu tak zmizelo zhruba 28 tisíc řádků kódu. Jak se ale většina odborníků shoduje, nejedná se o nic zásadního. Mladší ext4 zvládne mnoho operací lépe a stále podporuje i dosluhující ext3 filesystem, jehož náhradu začali vývojáři řešit již před devíti lety. Uživatelé, kteří se rozhodnou updatovat, by tedy v tomto ohledu neměli zaznamenat prakticky žádnou komplikaci.

Kam půjde vývoj dál? To se teprve uvidí

Jen několik hodin po uveřejnění nové verze už vývojáři začali plánovat další úpravy jádra. Zatím není úplně jasné, které funkce si na mušku vezmou vývojáři tentokrát. S největší pravděpodobností se ale objeví podpora LightNVM, která umožňuje jádru operačního systému spravovat chování rychlých SSD disků nebo třeba optimalizace kryptografických algoritmů.

Čeho se zcela určitě nedočkáme, je klidnější a slušnější Linus Torvalds. Toho v poslední době kritizovalo mnoho lidí za jeho nevybíravý přístup k ostatním vývojářům, které často veřejně uráží za nekvalitní kód. Jedna z předních členek komunity se přednedávnem rozhodla skončit s prací na jádře Linuxu právě kvůli neprofesionálnímu přístupu a verbálním útokům finského developera. Torvalds ale tvrdí, že v internetové komunitě kolem open source operačního systému je jeho přístup nezbytný.

Ať je to jakkoliv, vývoj Linuxu jde kupředu. Co byste v další verzi linuxového jádra chtěli vidět vy? A používáte ještě někde ext3? Dejte nám vědět v komentářích.

Líbil se vám článek? Ano / Ne