vSAN storage jako základ našeho cloudu. Proč jsme ji zvolili?

Podpora mikroslužeb, vysoce dostupné NFS nebo stavba privátních clusterů. To je jen část motivace, která nás v MasterDC vedla k nasazení softwarově definované storage vSAN pro cloud. Co dalšího přinese nová architektura zákazníkům?

Datacentrum
VERONIKA JAKUBOVÁ
  • VERONIKA JAKUBOVÁ

  • 11. 03. 2022
  • 4 min čtení
Zkopirovat do schránky

Nároky na dostupnost kritických aplikací se zvyšují a roste i zájem o disaster recovery či mikroslužby založené nejen na Kubernetes. V MasterDC jsme proto přemýšleli, jakými kroky se bude ubírat naše cloudová platforma a jestli opět zvolíme tradiční architekturu postavenou na Dell EMC PowerEdge serverech a diskových polích.

Jednou z možností, jak poskytnout lepší podporu agilního prostředí pro nativní cloudové aplikace i efektivnější replikaci dat, je tzv. HCI. Hyperkonvergovaná infrastruktura, která integruje výpočetní výkon, úložiště i některé síťové prvky do jednoho systému a umožňuje jejich správu z jednoho portálu. Více o HCI najdete v článku Hyperkonvergovaná infrastruktura: jak funguje a není to jen další buzzword?

Cloud architekti z VMware týmu pro tyto účely testovali i VMware vSAN, nástroj pro softwarově definovanou storage. „Potřebovali jsme odladit všechny situace, které by mohly nastat, a to i ty potenciální. Museli jsme si být v prvé řadě jistí, že jsme schopni vSAN efektivně použít pro několik robustních clusterů, jejichž výkon bude podporovat řadu zákazníků,“ říká Jan Hrnčíř, VMware teamleader a solution architekt v MasterDC.

Naše cloudová platforma vstupuje na cestu HCI

Implementaci předcházela i řada školení u VMware a konzultací s experty, kteří měli s vSAN clustery praktické zkušenosti. „HCI není nějaký krátkodobý trend. Přední velké společnosti v Evropě ji už pro svou hybridní infrastrukturu používají. Je to logické, protože těch výhod poskytuje několik, od snadného škálování po praktickou údržbu,“ dodává Hrnčíř.

Když je řeč o VMware vSAN, možná je dobré uvést na pravou míru, o jaký nástroj vůbec jde. Software se velmi často spojuje s hyperkonvergovanou infrastrukturou a některé jeho vlastnosti ji skutečně umožňují v pravém slova smyslu.

V našem případě nahradí softwarově definovaná storage vSAN původní storage v podobě diskových polí. Důvodů pro toto rozhodnutí je hned několik. K těm nejzásadnějším ale patří replikace dat napříč několika uzly infrastruktury, minimalizace latence a schopnost pružněji škálovat systém.

Vliv modernizace na poskytované služby

Storage vSAN přináší stejně vysokou úroveň služby jako disková pole, stávající zákazníci proto nepocítí po upgradu a migraci v praxi žádnou změnu. Mohou se ale těšit na lepší kvalitu poskytované služby například co se týče samotné latence u přístupu k disku.

Jedním z přínosů je také upgrade veškerého hardware, to znamená zejména nová a lepší CPU. Vše poběží na komponentách certifikovaných společností VMware přímo pro vSAN. Základem budou, stejně jako doposud, stroje od Dell EMC.

Úroveň dostupnosti může být zpravidla ještě vyšší, protože je plně v režii poskytovatele. Ten určuje „fault tolerance“ (počet uzlů, o které lze přijít, aniž by se to negativně podepsalo na dostupnosti clusteru, a tedy i služeb) a RAID level celého clusteru podle vlastní potřeby.

Funkce vSAN umožňují provádět updaty a údržbu nodů bez negativního dopadu na zbytek systému. Systém dokáže zkontrolovat přítomnost replik konkrétních dat, případně je podle potřeby vytvořit tak, aby update nebo výměna nodu neovlivnila zbytek clusteru. Kromě toto ale nová architektura cloudu přináší i další novinky, na něž se zákazníci mohou těšit.

Za celou modernizací stojí snaha přinést zákazníkům podporu nových funkcionalit, orientovat služby MasterDC více na kontejnerizaci, Kubernetes a obecně mikroslužby, které zažívají boom a jejich popularita díky snadnému managementu ještě poroste.

Kromě toho budeme schopni poskytovat i spolehlivější síťové sdílené úložiště s požadovanou kvalitou a výkonem. NFS, tedy network file system, totiž nativně znamená SPOFSPOF (Single point of failure)SPOF je označení pro slabé místo v IT infrastruktuře, které v případě selhání způsobí nefunkčnost celého systémuvíce pro naši infrastrukturu (single point of failure). Díky vSAN File Service můžeme zákazníkům nabídnout NFS/SMB s vysokou dostupností, a to i těm, kteří nevyužívají služeb našeho cloudu. Posloužit může jako perzistentní (trvalé) úložiště v Kubernetes, nebo jako sdílené úložiště pro řadu aplikací. Připojení probíhá standardně přes NFSv3 NFS4.1, u systému Windows přes Sambu.

Nově budou mít zákazníci možnost si nechat navrhnout a sestavit privátní vSAN cluster na míru. Cluster je vhodný pro provoz kompletní infrastruktury, zaručuje její vysokou dostupnost i efektivní replikaci dat. Velikost může dosahovat až desítek nodů. Zákazníci díky němu mohou využívat všech výhod hyperkonvergované infrastruktury – snadného škálování, jednoduché konfigurace a centrální správy. Celý cluster jim kromě návrhu můžeme i spravovat.

Implementace vSAN v MasterDC

Jeden vSAN cluster už v MasterDC aktivně běží, první část cloudové infrastruktury se bude přesouvat v průběhu letošního roku, pravděpodobně během letních měsíců. Ta druhá bude následovat v roce 2023.

Nové služby mohou zákazníci MasterDC začít využívat už teď. Jejich škála bude ve výsledku pestřejší než výčet uvedený v tomto článku. Co všechno jde realizovat v cloudu od MasterDC a co dalšího přinese implementace vSAN vysvětlí a předvedou členové VMware týmu v MasterDC 30. března 2022 na webináři, tak si ho nenechte ujít.

Líbil se vám článek? Ano / Ne