Jak vybrat ten správný nástroj pro monitoring webu?

Myslíte pořád na něj? Nemůžete kvůli němu spát? Jste nervózní, jestli je vše v pořádku? Šílíte, když je nedostupný? Pokud jste poznali, že je řeč o vašem webu, je tento článek přesně pro vás. Najdete v něm několik tipů na nástroje, které vás zbaví starostí, a díky kterým budete mít web nonstop pod kontrolou a to bez větší námahy. Monitoring webu je moderní a dostupný nástroj, který se vyplatí používat i pro ty nejmenší weby.

Monitoring serveru pomáhá předejít mnoha problémům.
JAN MŮČKA
  • JAN MŮČKA

  • 19. 06. 2019
  • 9 min čtení
Zkopirovat do schránky

Ve světě, kde rostou e-shopy jako houby po dešti a každý den vznikne spousta nových firemních stránek, je dostupnost webu čím dál důležitější. Ve stále hustší konkurenci se zkrátka výpadek webu neomlouvá, ale naopak trestá ztrátou návštěvníka, uživatele nebo zákazníka. A věřte, že na velikosti nezáleží. I malý živnostník se může stát terčem třeba DDoS útoků lokálního konkurenta, který pak snáze přebere vaše zákazníky. Jak si s tím tedy poradit?

Pořídit si dnes monitoring dostupnosti webu naštěstí není vůbec složité. Na internetu existuje spousta nástrojů, které vás spolehlivě upozorní, když se objeví nějaký problém s vaším webem. Vybrat si však ten správný a ještě k tomu ideálně zdarma už může být oříšek. Rozhodli jsme se proto, že vám usnadníme práci a porovnáme oblíbené monitorovací nástroje a jejich funkce za vás.

Na co se při výběru zaměřit?

Mezi základní parametry monitoringu dostupnosti patří zejména počet monitorovaných adres nebo portů (v případě monitorování serverů), u kterých bude sledována dostupnost. Další klíčové kritérium je interval mezi jednotlivými kontrolami.

Nejen pro zpětné analýzy a vyhodnocování se pak hodí co nejdelší uchovávání dat. Může se vám totiž stát, že chyba byla na straně poskytovatele serveru, a ačkoliv by to provozovatel hostingu měl vědět a přiznat, praxe bývá občas odlišná. Je proto fajn mít pro jistotu vlastní data, která poslouží jako důkaz.

Při rozhodování je nutné také zvážit, jak rychle potřebujete na problém reagovat a podle toho vybrat vhodné upozornění. Naprostým standardem jsou neomezené e-mailové notifikace na libovolný počet adres. Většina nástrojů ale nabízí také notifikace skrze nejrůznější aplikace nebo SMS upozornění, ta však bývají často zpoplatněna a jejich ceny se výrazně liší.

Pro přehlednost jsme pro vás vytvořili tabulku, která srovnává základní parametry 4 oblíbených nástrojů, které jsou v základní verzi zdarma s jejich placenými verzemi a s jedním z nejpoužívanějších placených monitoringů Pingdom.

Jméno nástroje Počet mon. adres Interval kontrol Uchování dat Upozornění Cena SMS
Uptime Doctor (zdarma) 5 1 min. 1 rok
  • E-mail
  • 50 push notifikací,
  • SMS
9 Kč
Uptime Doctor (placený)* 10–40 1 min. Neomezeně
  • Navíc: push oznámení neomezeně
6,70–4,50Kč
Freshping (zdarma) 50 1 min. 6 měsíců
  • E-mail
  • Slack
  • Twilio (SMS)
  • jiné aplikace
Přes Twilio (cca 1,20 Kč)
Freshping (placený) 60–100 1 min. 6 měsíců
  • Nic navíc
Přes Twilio (cca 1,20 Kč)
Monitor2 (zdarma) 2 1 min. Neuvádí
  • E-mail
  • SMS (prvních 10 zdarma)
2,70 Kč
Monitor2 (placený) 5–500 30 sek. Neuvádí
  • Nic navíc
2,70 Kč
Downtime Monkey (zdarma) 60 3 min. 90 dní
  • E-mail
  • Slack
  • SMS
2–4 Kč
Downtime Monkey (placený) 1–1000 1 min. 2 roky
  • Nic navíc
10% sleva, 5–200 sms zdarma
Pingdom (jen placený)* 10–250+ 1 min. Neomezeně
  • E-mail
  • Aplikace
  • SMS
50–1000 v ceně balíčku

Srovnání oblíbených monitorovacích nástrojů v jejich bezplatné i placené verzi. * Možnost vyzkoušení placené verze zdarma

Další užitečné funkce navíc

Ani zdaleka to však není kompletní výčet veškerých funkcí. Zejména placené verze nabízí mnohem více. Když zainvestujete například do Uptime Doctora, budete moci definovat závislosti mezi jednotlivými stránkami a servery, aby vám zbytečně nechodily stejné notifikace. Taková funkce se hodí, když třeba monitorujete server a několik webů, které na něm běží. V takovém případě je jasné, že ve chvíli kdy spadne server, spadnou i všechny weby. Vy ale dostanete jen jedno upozornění a nebudete zaplaveni stovkami zpráv.

Nadbytečným notifikacím zabrání i funkce plánované údržby, tedy že vám v určitý čas nebude nástroj zasílat upozornění, protože ví, že zrovna aktualizujete nebo opravujete web.

Rozhraní Freshpingu

Rozhraní Freshpingu je jednoduché a přehledné. Zdroj: Freshworks.com

V placené verzi Freshpingu pak najdete třeba SSL monitoring, včetně sledování expirace SSL certifikátu. Jedná se o důležitou součást webu, kterou je rozhodně dobré mít pod kontrolou. Jednorázový SSL monitoring si můžete vyzkoušet třeba na stránkách SSL Shoperu.

K dispozici budete mít také rozšířená nastavení upozornění. Můžete si třeba upravit, za jak dlouhou dobu od zjištěného výpadku vám přijde notifikace, přizpůsobit šablony na Slacku podle svých potřeb a jako bonus vám budou chodit nejrůznější reporty.

Velkou výhodou Monitoringu2 zase je, že i v bezplatné verzi si můžete napsat vlastní skripty, které se spustí ve chvíli, kdy server či stránka padá nebo se naopak nahazuje.

Downtime Monkey v neplacené verzi zase podává týdenní reporty o průměrné odezvě webu a v placené variantě pak nabízí i obsahový monitoring, díky němuž můžete zjistit, zdali se na vašich stránkách vyskytují klíčová slova nebo určitý text.

Downtime Monkey na jednoduché grafice ilustruje, jak fungují notifikace z monitoringu. Zdroj: Downtimemonkey.com

Pokud vytváříte stránky ve WordPressu a stačí vám relativně jednoduché monitorování, mohl by se vám hodit plugin JetPack, který je rovněž zdarma. Poskytuje celou řadu různých služeb a právě monitoring dostupnosti je jednou z nich. Nečekejte však žádné rozsáhlé a komplexní řešení, naopak se budete muset třeba smířit s tím, že jinam než na e-mail vám notifikace o problému nepřijdou.

Monitorovacích služeb a nástrojů je však mnohonásobně více. Z těch bezplatných například CULA, Uptime Robot, Status Cake, NixStats, DownNotifier, Free Website Monitor nebo třeba Servitor. Nutno však poznamenat, že jejich základní funkce většinou nejsou na takové úrovni jako u nástrojů, kterým jsme se věnovali podrobněji. Zejména jejich interval kontroly je často mnohem delší než minutový standard.

Z placených je kromě Pingdomu oblíbený například Uptime (k vyzkoušení zdarma na 21 dní) a z českých nástrojů si například můžete vybrat třeba Statusoid (k vyzkoušení zdarma na 15 dní). Pokud se poohlížíte po kvalitním placeném pluginu pro WordPress, můžete zase sáhnout po ManageWP nebo Super Monitoringu.

Chcete mít servery vždy po dohledem?

Zákazníkům Master Internet nabízíme jako doplňkovou službu monitoring dostupnosti serverů. Pomocí dohledového systému Icigna sledujeme dostupnost, vytížení procesorů, výpočetního výkonu, obsazení disků, konzistenci RAID pole, teplotu a další parametry.

Pokročilý server monitoring

Co všechno lze vlastně monitorovat?

Kromě dostupnosti webu a serverů se monitoruje také připojení, cloudy, datacentra, obsah, SEO správnost webu, vyskakovací okna, výkon aplikací nebo třeba přístupnost pro handicapované. V podstatě se dá říct, že lze monitorovat téměř cokoliv.

Výše uvedené nástroje umí především monitoring dostupnosti webů, případně serverů a zřídka i obsahu.  Krátce vám proto představíme 3 další nástroje, které mají opravdu široké možnosti. Musíte však počítat jak s vyššími náklady, tak s ne vždy jednoduchou instalací.

Monitis

Na stránkách Monitisu lze v reálném čase sledovat kolik kontrol a upozornění jejich nástroj posílá. Zdroj: Monitis.com

Monitis

Placený nástroj Monitis nabízí monitoring dostupnosti každou 1 minutu, data uchovává po 2 roky a upozornění lze posílat celou řadou způsobů, od e-mailů, přes notifikace v aplikacích a SMS až po hlasové zprávy. Kromě hlídání dostupnosti toho ale umí mnohem více. Zvládne monitorovat obsah, servery i připojení a pokud by vám to náhodou nestačilo, tak vás jistě potěší, že v případě zájmu máte k dispozici kompletní dokumentaci a SDK (pro další možné skripty a rozšíření), který si poradí s celou řadou těch nejoblíbenějších jazyků od Javy přes Python až po PHP nebo C#.

Acronis

Rozšířený monitoring poskytuje také společnost Acronis. Díky ní můžete na jednom dashboardu sledovat nejen weby, připojení, servery, operační systémy a aplikace, ale i třeba cloudy, datová centra a mnoho dalších. Upozornění lze nastavit podle závažnosti a podle individuálních preferencí a kromě e-mailu a sms notifikací, můžete dostávat i oznámení přes hlasový hovor. Podobně jako Monitis pak nabízí možnost vložení vlastního skriptu nebo shell příkazu pro implementaci specifického scénáře monitoringu.

Nagios

Nakonec jsme si nechali asi vůbec nejsložitější, ale zároveň nejkomplexnější řešení. Řeč je o open source programu Nagios, který se rozhodně nehodí pro monitorování několika málo webů. Jedná se o opravdu robustní program, který zabere hodně paměti a jeho konfigurace vyžaduje spíše odborníka než běžného uživatele.

Pokud ale spravujete desítky webů, serverů nebo aplikací a potřebujete monitorovat skoro každou čárku, Nagios by vám mohl vyhovovat. Jednak k němu existuje, a stále se vydává, spousta rozšiřujících pluginů a jednak si podobně jako v předchozích dvou případech můžete specifické funkce doprogramovat.

Praktický slovníček pojmů – pojmy spojené s monitoringem dostupnosti

Check interval – Udává, v jakém intervalu jsou vaše stránky nebo servery kontrolovány. V praxi to znamená, že pokud je interval příliš dlouhý – třeba 30 minut, můžou být vaše stránky 30 minut nedostupné, než vás na to monitoring upozorní.

Data retention – Jednoduše uvádí, jak dlouho aplikace uchovává data. Samozřejmě platí čím déle, tím lépe. Data z monitoringu se můžou hodit k nejrůznějším účelům, ať už k analýzám vlastních webů nebo jako důkaz pro poskytovatele webhostingu o výpadku služeb.

Select test location – Odezva webu se obvykle testuje z různých míst na světě a v odlišných lokacích je většinou jiná. Pokud monitoring nabízí tuhle službu, můžete si vybrat, z kterých regionů se bude dostupnost měřit. Zdarma si to můžete snadno vyzkoušet na Freesitestatus.

Non-HTTP monitoring – Mezi Non-HTTP objekty patří například pdf nebo word dokumenty, které jsou umístěny na webu, jejich monitoring je však obtížnější a ne všechny aplikace ho zvládnou.

Root cause analysis – Pokud byste se nespokojili se suchým konstatováním, že vám spadl web, bude se vám tato funkce velmi hodit. Díky ní totiž zjistíte, co se stalo a proč web nefunguje nebo nefungoval. Ušetříte si tak spoustu detektivní práce a můžete se vrhnout rovnou na řešení problému.

SSL monitoring – SSL je protokol, který zajišťuje šifrování a autentizaci webu při komunikaci s další stranou. Monitorování jeho funkčnosti tak rozhodně přispěje k většímu zabezpečení webu. Ad hoc si můžete web otestovat na webu SSL Shopperu.

Threshold alerting – Používá se také “Escalation alerting” nebo “Granular alerting” a  jedná se o možnost nastavit si upozornění tak, abyste se nestali obětí zbytečných upozornění a dostali se k vám jen ty podstatné informace.

V Masteru máme všechny servery pod dohledem

Všem zákazníkům MasterDC nabízíme jako doplňkovou službu dohled dostupnosti – je možné si ji přiobjednat přímo v konfigurátoru příslušné služby. Náš monitoring vychází z výše zmíněného systému Nagios, který jsme si upravili pro vlastní potřeby. Informace z něj si uživatelé mohou také přehledně a snadno zobrazit v aplikaci Master Server Monitor.

Líbil se vám článek? Ano / Ne